Инициатива на фондация “Българи за България” за издигане паметник на жертвите на циганския терор разбуни духовете сред неправителствените организации за защита правата на човека. Все още не е ясно къде ще бъде поставен паметникът, но се посочват като възможности столичният парк “Света Троица” или пловдивското село Катуница. Във фондацията са постъпили множество покани и от други места в страната, които са готови да приютят въпросния монумент. Очаква се скоро да бъде обявен конкурс за модел на паметника, като единственото изискване е да се изпишат всички имена на хората, пострадали от циганския терор по време на демократизирането на България. От фондацията отправят апел към всички, които имат познати или приятели, пострадали фатално от цигански своеволия, да изпратят трите имена и да опишат историята на техния близък. Предвижда се и издаване на сборник с въпросните истории под надслов “Демокрацийо за тебе те умряха”

От Българския Хелзинкски комитет излязоха с остра нота против въпросната инициатива, наричайки я расистка и крайна: ”Тази инициатива е способна да разруши духа на толерантност, обзел българското общество, и да възобнови отново острото противопоставяне между българи и роми. Смятаме, че такъв паметник е излишен, и ако се реализира, би бил признак на дискриминация спрямо престъпниците от българския етнос. Престъпност съществува във всяка държава, но такова безумие, като паметник на жертвите на престъпността, няма никъде. Още повече, че самата престъпност не може да се дели по етнически признак, а идеята да наименоват паметника като паметник на жертвите на циганския терор директно окачествява действията на ромите като терористични и утре биха могли да поискат да ги заклеймят като терористична организация, което – освен тъжно – би било и смехотворно.”

От Фондацията на свой ред определиха опасенията на БХК като безпочвени, а самите тях като една от основните причини за насаждане чувство на омраза и нетърпимост между различните етноси в държавата: ”Длъжни сме да заявим, че протестите на БХК са напълно безпочвени и целят единствено нагнетяване на напрежението. Ние сме подели тази инициатива точно сега, именно защото смятаме процеса за интегрирането на циганите за приключил. Всички знаят, че цигани вече не съществуват, а има само роми, дори евророми. Циганите останаха част от историята, а историята не бива да се забравя. Този паметник ще напомня и на българи, и на роми за тежкия път, по който са минали по време на войната за демокрация. Надяваме се БХК да изчистят от ума си понятието „цигани” и да спрат да го смесва с роми, да разберат най-накрая, че това са две различни неща и да престанат да използват всяко споменаване на думата „циганин” за насаждане на омраза между българи и роми. Ние вярваме, че и двата етноса, българският и ромският, са достатъчно зрели да приемат миналото и да работят заедно за бъдещето. Един такъв паметник ще бъде огромно доказателство пред Европейската общност за победата на ромите над циганизацията.”

Попитани за коментар от правителството заявиха, че следят внимателно случващото се и се опасяват, че въпросната инициатива има скрити политически цели, а именно да уязви постиженията на правителството в борбата му с престъпността в контекста на наближаващите избори. От правителството подчертаха, че засега няма да вземат страна по спора, но високо ценят постиженията на БХК в интегрирането на циганския етнос и превръщането му в евроромски. “Ние сме благодарни на нашите приятели от БХК, които не оставиха нито едно ромско дете да се валя в мръсотията на циганските гета, а с цената на денонощното си присъствие сред тях, подобно на едни Майки Терези, успяха да ги образоват и направят достойни граждани на европейска България. Искаме да ги уверим, че няма да позволим плодовете на техните усилия да станат жертва на необмислени действия от страна на когото и да било.”