Външният министър на България Николай Младенов е отправил апел към САЩ и Запада да преразгледат политиката си спрямо арабския свят, гръмнаха световните медии. Считана довчера за най-верен сателит на американските интереси на Балканите, днес България поднесе неприятна изненада на американския политически елит. “На България не може да се има вяра”, – коментират от CNN – „довчера вярна на Русия, днес драпаща за приза демократична и най-верен наш съюзник на Балканите, България неочаквано направи остър завой във външната си политика и апелира да я последваме!”

Обръщението на външния министър е направено по време на изпращането на американския посланик Уорлик и дори е успяло да го разплаче. То е връчено и в писмена форма на посланика, с цел да бъде предадено лично на президента Обама. Ето и текстът на посланието, разпространен от западните медии:

”Днес светът е различен, по-малък, по-свързан, по-информиран. За съжаление обаче, това не го прави по-обединен и голяма част от вината за това тежи върху нашите плещи, върху плещите на политиците от Западна Европа и Северна Америка. Време е, господа, да свалим маските  и да си кажем истината в очите: нашата политика вони. Вони на корупция, на петрол и на смърт. Ние убихме Демокрацията, използвайки я за удобно прикритие на нашите бизнес интереси. Колкото повече говорим, че се борим за демокрация, колкото повече войни водим в името на демокрацията, толкова по-нестабилен става светът, по-крехък мирът и по-силна вонята. И ако довчера можехме да режисираме театъра, който играем, то днес това става все по-трудно и нашето лицемерие, нашите откровени манипулации, излизат на яве. Ние, политиците, трябва да си дадем сметка, че времето, когато политиката се определяше изцяло от интересите и желанията на един ограничен елит и от парите му, е към своя край. Днес сме изправени пред съдбоносен избор между това да се вслушаме или в желанията на обикновените хора, или в интересите на корпорациите. И този избор ще определи нашето бъдеще да бъдем или да не бъдем.

Няма как да обяснявате на хората, че се борите срещу тероризма, и същевременно да въоръжавате същите терористи да се борят за демокрация, като твърдите, че те са освободителна армия, бореща се срещу диктаторски режим. Това е нелепо, това е пагубно, това е абсурдно, това е безумно. Как ще отговорите на факта, че и в Либия, и сега, в Сирия, сред редиците на така наречените борци за освобождение,преобладават фанатизирани, крайни и радикални ислямисти от редиците на “Ал Кайда”? Същата “Ал Кайда”, която обвинявате, че стои зад атентатите на 11 септември… Как? И вие ги подкрепяте, въоръжавате ги и ги насъсквате срещу така наречените диктаторски режими, в гонене на някакви бизнес интереси, в правене на някакви тънки сметки. Но както виждаме, сметките сте ги правили без кръчмаря – в случая “Ал Кайда”. Съдбата на вашия посланик в уж вече демократична Либия ужасяващо прилича на края на либийския диктатор Кадафи. Този край е резултат от вашата политика, вашите сметки, вашата алчност.

Време е да си отговорим на въпроса имаше ли смисъл от толкова много проляна кръв. Кръвта на стотици хиляди цивилни – в Ирак, Афганистан, Либия, а сега и в Сирия. Трябваше ли демокрацията да дойде при тях по този ужасяващ начин – с бомби, свистящи куршуми, издевателства и смърт. Колко спечелихте вие и вашите бизнес партньори от кръвта на тези хора и успяхте ли въобще да спечелите нещо друго, освен омразата и ненавистта им? Наистина ли, ако все още твърдите, че въпросните военни намеси са били необходими и че сте ги извършвали в името на демокрацията, наистина ли вярвате, че обикновеният човек, че семействата, че населението на тези държави сега живее по-добре, отколкото преди  да ги освободите? Ако го твърдите, то значи сте или лумпени, или тежко психично болни.

Ние също доскоро бяхме управлявани от диктатор, но като гледаме случващото се сега в арабския свят, слава Богу, че не дойдохте вие да ни освободите – така, както се опитахте да освободите Сърбия, резултатите от което се виждат и днес,. Вашата демокрация не е нашата демокрация. Вашата демокрация се крепи на мощността на бомбите и на богатството на корпорациите. Но днес ние избрахме демокрацията на хората – истинската демокрация, пряката демокрация. Всичко, което вие днес твърдите, че правите в арабския свят и го осъществявате с военни средства, ние го направихме бавно и мъчително, но без кръв, без бомби, без беззащитни жертви. Ние сме жив пример, че е възможно да се установи демокрация в една диктаторска държава по мирен път – без самолетоносачи, без бомбардировачи, без ракети, без ужаса на войната. Спрете се, осъзнайте се – това което правите е безумие.

Изкуственото нагнетяване на обстановката в Близкия изток не е необходимо на друг, освен на вашите интереси и на манията на диктаторите. Нима не виждате как целият свят ви изпраща послание, че не желае да участва във вашите войни. Обикновени хора, разделени доскоро от границите на държавите, днес се обединяват чрез интернет и ви изпращат послание, че не желаят да умират заради вашата алчност и безумие. Хора от Иран, Израел, Америка, България, Русия, Китай, Япония, Чили, Еквадор, Полша, Австралия от целия свят, хора които вие втълпявате, че се мразят помежду, си застават заедно, рамо до рамо, в защита на мира и живота, за разлика от собствените си управници, зовящи за война. Трудно е вече, ако не и невъзможно, да ги манипулирате,  да насаждате омраза и жажда за кръв. Разобличени сме, всички ние, политиците, и нашите спонсори се оказахме голи и озъбени кръвожадни зверове, алчни и обезумели.

И днес ние, българското правителство, заявяваме ясно и категорично, че оттегляме нашата подкрепа за каквито и да било бунтовни сили. Това, което вие наричате сирийска опозиция, се оказаха поредните жадни за власт кръволоци. Не можем и няма да ги подкрепяме повече. Оттегляме всичките си части, изпратени на мисии в името на уж въдворяването на демокрация, а всъщност за защита на нечии бизнес интереси. Ние не желаем повече да бъдем възприемани като агресори и слагани в списъка на омразните окупатори. Ние не желаем повече самоубийствени атентати на наша територия. Ние не желаем да се превърнем в арена на омразата, нагнетена от безумни политици – били те диктатори или демократично избрани. Разберете, хората искат мир. Мир, мир и пак мир. Толкова ли е трудно?

Още веднъж апелирам към останките от вашия разум – спрете с военните намеси в Близкия изток и по света въобще. Престанете да снабдявате с оръжие всеки, който смятате, че може да послужи за реализиране на вашите бизнес интереси. Аз знам, ние имаме една поговорка, че риба се лови в мътна вода, и вие сигурно си мислите, че я размътвате доста успешно, но да не се окаже, че вие сте рибата. Вие възприемате войните като компютърни игри, хората за вас са просто статисти,  жертвите – бездушни бройки в бездушна статистика, дори и нас възприемате единствено като послушни слуги. Но днес ние отказваме да играем вашата игра, отказваме да ви слугуваме, отказваме да загубим докрай човешкия си образ. Ние сме българи, а българите винаги са били човеци и така са се съхранили през вековете на изпитания. Послушайте ни, ако искате да оцелеете. Хората нямат нужда от вашата помощ, за да бъдат хора.”