БТВ Медиа Груп стартира нов проект, насочен към детската аудитория. От следващия месец по БТВ ще се излъчва специална емисия новини за деца, като за целта вечерната схема на предаванията ще бъде изцяло променена. Водещи на детските новини ще са Диана Найденова и Миролюба Бенатова, емисията ще продължава 20 минути и ще започва в 19.40h. Целта на новото предаване е да завоюва позиции сред детската аудитория, която до момента почти изцяло бе оставена в лапите на Сънчо и Канал 1. Новините са насочени към най-малките на възраст от 3 до 12 години, като обещанието на редакторите е да се отразяват новини, чиито главни герои са деца, и така малките зрители да бъдат информирани какво се случва с техните връстници по света и у нас. Ето и официалното изявление, публикувано на сайта на БТВ:

”БТВ като национално отговорна медия смята за свой дълг да поправи един свой пропуск, ощетяваш най-младите български граждани на възраст между 3 и 12 години. Факт е, че до момента нашата медийна политика спрямо тях не бе на необходимата висота, дори – със съжаление признаваме – те бяха тотално пренебрегнати. За целта от следващия месец ние стартираме един нов медиен продукт, а именно “Детски новини”, които ще бъдат водени от любимките на българските родители Диана Найденова и Миролюба Бенатова. Смятаме, че въпросните новини ще компенсират пагубното влияние, което оказва върху детската психика гледането на “Лека нощ, деца” – предаване, излъчвано по една морално остаряла, но претендираща за национално влияние конкурентна медия.

Именно в качеството си на прогресивна медия ние смятаме, че е пагубно за децата, живеещи в днешния бързо променящ се свят, да бъдат забаламосвани с приказки и измислени анимационни герои, вместо да бъдат подготвяни ежедневно за бурния темп на живота и опасностите, които той крие. Днес, когато и бебетата пътуват с карти в градския транспорт, едно такова пренебрежително отношение към информираността на децата би било пагубно за бъдещето на България.

Смятаме, че този наш продукт ще бъде от полза и за самите родители, чието свободно време е толкова оскъдно, че нямат възможност да отделят достатъчно от него, за да обърнат внимание на децата си и да ги запознаят с опасностите, които крие съвременният свят. Доста често те оставят децата сами пред телевизора, пускайки им някакви детски канали с анимационни филми за измислени герои или, което е още по-ужасно, им четат някакви морално остарели приказки за чудовища и вълшебства, за герои и принцеси, които обаче само размътват и без това крехката мисловна дейност на децата, без да им помагат по никакъв начин да се ориентират в заобикалящата ги действителност. Ние знаем, че родителите не правят това нарочно, а поради липса на достатъчно богат избор.

От следващия месец обаче това ще бъде променено и родителите ще могат спокойно да оставят децата си пред телевизорите да гледат и слушат нашите “Детски новини” и същевременно ще са сигурни, че децата им ще научат нещо полезно за своето оцеляване. Ще научат неща, които ще им помогнат да станат достойни граждани на България и ще ускорят тяхното умствено развитие. Всички главни герои в тези новини ще бъдат деца. както от България, така и от света. В предварителното проучване, което нашата медия проведе, ние открихме, че децата са много по словоохотливи от своите родители и споделят с готовност всякакви подробности от своите изживявания, което ги прави достъпен и лесен за нашата репортерска работа материал.

От горния линк Вие можете да се уверите колко искрени и добронамерени са  децата, когато ги интервюираме, за разлика от някои представители на по-възрастното поколение. Децата с готовност отговарят на въпроси, дори и свързани с тежки преживявания, които биха разклатили психиката на възрастен човек. Нашите “Детски новини” ще наблягат именно на тази тематика, засягаща опасностите, дебнещи децата на улицата, в училище и вкъщи. Ще ги запознаваме със съдбите на техни връстници, решили да сложат край на живота си, на такива, подлагани на сексуален и психически тормоз, на деца, жертви на побои и катастрофи, измами и кражби, ще ги правим съпричастни на драмите на деца, изгубили своите родители и т.н. Ние вярваме, че именно подобни репортажи ще подготвят децата за реалния живот и ще ги научат как да се пазят от опасностите, а ако не успеят – то поне как да превъзмогват последствията от тежестта на живота.

Както виждате, нашата медия се грижи за вашите деца и няма да ви остави сами да им обяснявате нещата от живота. От следващия месец вашите деца ще заспиват с нашите новини, а Вие ще можете спокойно да си сипете ракийка и да замезвате необезпокоявани пред поредния сериал. Честито.”