Известен водещ на новинарска емисия в един от най-гледаните български телевизионни канали е сложил край на живота си тази нощ. Все още от МВР отказват да разкрият самоличността му, но бе даден достъп до предсмъртното му писмо, в което той описва мотивите за постъпката си. В писмото пише, че последното му желание е следващият по-долу текст да стане достояние на възможно повече хора и дори, ако е възможно, на цялото човечество. От МВР съобщиха, че именно поради тази причина правят писмото достояние на българските медии. Изключени са всякакви съмнения за насилствена смърт, заявиха още от пресцентъра на МВР, поради което няма да има разследване по случая. В знак на скръб и съпричастност към молбата на самоубилия се журналист публикуваме предсмъртното му писмо без съкращения:

”Пиша това писмо в пълно съзнание и ясна мисъл, че мотивите за постъпката ми трябва да станат достояние на цялото човечество и така да спомогна за неговото добруване и по-добър край. Аз, като дългогодишен журналист в една от водещите български телевизионни медии (не споменавам името й, за да не ме обвинят в скрита реклама – бел. авт. на писмото), чиято работа се състоеше в запознаването на телевизионните зрители с новините по света и у нас, благодарение на тази моя прекрасна професия се убедих, че единственото спасение за всеки разумен човек е смъртта. Това е единственият сигурен начин да се спасиш от живота и тази възможност е дадена на всеки още от ужасния миг на неговото раждане, но само истински разумните успяват по собствена воля да се възползват от тази възможност.

И ето сега, пред прага на смъртта, минути преди да поема пътя на моето спасение, аз, воден от своята неистова любов към човека, към добруването на цялото човечество, пиша това писмо с плахата надежда, че то ще достигне до сърцата и съзнанието на тези, които го прочетат и аз не ще остана сам в спасението си. Това е моята надежда, която не само че не умира последна, но ще остане жива и след смъртта ми. Всеки разумен човек трябва да умре възможно най-скоро след като проумее безсмислието и жестокостта на живота, и то да умре по собствена воля, а не като пионка в ужасните ръце на циничната съдба.

Животът е зло и страшно нещо и в това вие можете да се убедите докато гледате новинарските емисии, докато четете вестници и дори като се замислите самостоятелно върху собствения си жизнен път, като анализирате това което се случва в собственото ви семейство, в най-близкото ви обкръжение, в живота на приятелите и познатите ви. Благодарение на нашите журналистически усилия, на нашите репортажи, новинарски емисии и други предавания все повече и повече хора усещат истинската заплаха на живота. За съжаление малцина са тези, които успяват да се измъкнат от заблуждението, че животът е благо и дар Божи и че си заслужава да се живее.

О, каква огромна заблуда е това! Животът е лудост и адска мъка. Животът е наказание и подигравка с разума. Все повече от вас усещат това, но се мъчат да го потулят някъде из дълбините на съзнанието си и така довеждат себе си до добре познатите на всички състояния на стрес и апатия, на страх и потиснатост. Защо никой досега не е успял да отговори смислено на въпроса “Какъв е смисълът на живота?” Защото смисъл няма, животът е една безсмислица, една грешка на Вселената, една гавра на Бога.

И наистина, нима ако животът имаше смисъл, ако беше нещо добро и красиво щяхме ли да бъдем свидетели на всички тези трагедии, които ни заливат постоянно и с които ние, журналистите, водени от нашия дълг към разума, ви правим съпричастни в нашите статии, репортажи и новинарски емисии. Слепи ли сте, драги телевизионни зрители, че не виждате ужасите и опасностите, които ви дебнат още от момента на вашето раждане?

Вие може да се родите с малоформации или да получите такива вследствие на неправилно поставена ваксина. Можете да бъдете изоставени от родителите си, да бъдете продадени на други родители, да бъдете отвлечени още като малки и използвани като донор за органи. Дори ако това не се случи, родителите ви може да умрат още, докато сте малки. Може да се родите в бедно и мизерно семейство и да израствате сред побоища, физическо и сексуално насилие. Дори и да избегнете това, може докато играете на детската площадка да паднете и да се осакатите и да умрете (което е по- доброто), може да ви смаже паднал клон от някое прогнило дърво. Може в училище да ви пребият озверели съученици, а може да ви пребият и на улицата. Може продавачите на дрога пред училищата да ви направят наркозависим. Може дори да ви блъснат на пешеходна пътека, точно когато си мислите колко прекрасен е животът. Може да пострадате при катастрофа, може да се запали автобусът, в който се возите, или пък влакът, или да падне самолетът, ако сте в самолет. Може да потънете и докато пътувате с кораб, па бил той и най-модерният – спомнете си Титаник. Дори и те да са изправни, вие може да станете жертва на терористичен акт, на психопат или на религиозна омраза. Дори самите вие да избягвате продължително време злата си участ, то вашите близки и приятели – ако не всичките, то поне част от тях – ще станат жертва на подобни или други прояви на безсмислието на живота. Да, вашите близки и приятели могат да загинат по всяко време и какво е тогава любовта, ако не поредната гавра с разума?

Можете да се разболеете от рядка и нелечима болест и да събирате подаяния с есемеси, въпреки ясното съзнание, че единствено удължавате агонията си. Можете да умрете и от обикновена настинка, и то защото нямате пари за да си купите лекарства. А дори и да имате пари, можете да умрете, докато чакате да дойде Бърза помощ. Може да ви ограбят и убият, като преди това ви изнасилят. Може да ви заколят за десет лева или дори за два. А ако сте достатъчно богат, могат да отвлекат децата ви за откуп и да ви ги връщат парче по парче. Могат и да ви поръчат на наемен убиец. Ако имате злато, могат да ви убият именно защото го имате. И дори да избегнете всичко гореупоменато, може да умрете по прищявка на природата. Може да се удавите, докато се наслаждавате на почивката си на морето, или при наводнение, при спукване на язовирна стена, при цунами. Можете да изгорите при пожар в гората. Може да ви затрупа лавина, да паднете в пропаст. Може да умрете при земетресение, и дори ако ви тресне метеорит.

Може да умрете и вследствие на човешка грешка, като аварията в Чернобил. Може да умрете вие или някой от близките ви по всяко време, навсякъде и по всякакъв начин. Защо тогава трябва да се мъчите да живеете? Защо трябва да задоволявате перверзията на Бога, който ви е създал – ако вярвате, че той съществува. Не виждате ли от нашите новинарски емисии, че Адът е тука, на Земята, че животът е ад, че няма по-голямо нещастие от това да си жив? Защо човечеството се мъчи да живее? Защо всеки от нас води тази ужасна и абсурдна борба? Сложете край на живота си, това е единственото смислено нещо, което може да направи всеки жив човек. Именно да осъзнаете това е целта на нашата журналистика. Ние, журналистите, се мъчим да живеем всеки ден, принасяме в жертва своята смърт, докато се борим със зъби и нокти да осъзнаете, че животът е зло, страшно зло, и единственият разумен изход е смъртта.

И ето, аз искам да ви дам жив пример, който да последвате. Надявам се, че след моята смислена смърт мнозина ще ме последват и ще сложат край на своя безсмислен живот. Последното ми желание преди да се отърва от живота е всички, които прочетат това писмо, да го разпространят и така то да стигне до повече хора, до цялото човечество. Моята мечта е да се самоубием всички и така да надхитрим Бога, да го победим и унижим, като докажем, че нашият разум е по силен от неговата божествена мощ. Добруването на човечеството е заключено в неговата смърт. Смисълът на живота е Смъртта. Аз скачам!”

Апелираме към всички читатели, в знак на почит към този велик журналист, да разпространят писмото и да го последват в полета му към избавлението. 🙂