От централата на Facebook и лично Марк Зукърбърг заплашиха, че ще прекратят възможността българи да ползват социалната им мрежа, ако продължават въпреки строгите заповеди на компанията да разпространяват уронващи капиталовата им стойност и имиджа им факти. Става въпрос за нерегламентираното закупуване от българския блогър Богомил Шопов на личните данни на над един милион фейсбук потребители. Въпросната престъпна постъпка на въпросния блогър можеше да остане без последствия, ако същият най-нагло и безцеремонно не беше решил да се похвали, типично по балкански, на целия свят за своята придобивка.

”Изключително сме възмутени от глупавата и необмислена постъпка на българския гражданин и активен интернет потребител Богомил Шопов”, заявяват от компанията в писмо до българското правителство, вътрешния министър Цветан Цветанов и лично до началника на отдел „Компютърни престъпления” Явор Колев. „Вашият гражданин, в изблик на безумие и явно воден от някакви скрити и подмолни цели, е положил неимоверни усилия, за да се сдобие с личните данни на над един милион наши потребители.

Този ужасен човек, вместо да използва тези данни, за да изкара някой лев, прави своята престъпна постъпка публично достояние и дори има наглостта да ни изпрати писмо, в което се хвали с постижението си. Водени от горните факти, ние заключихме, че въпросното лице не е в ред с главния мозък и му изпратихме ясно, точно и кратко писмо с недвусмислени инструкции как да постъпи, за да не нанесе вреда както на нас, така и на компанията. Цитираме: „Сега искаме да ни пратите файла, да го изтриете, да ни кажете дали сте дали копие от него на някого, да ни дадете сайта, от който сте го купили, всички транзакции и комуникация с този сайт и с платежната система, както и да махнете малко неща от блога си, а и нямате право да споделяте нищо от това, което говорим сега с вас никъде, дори е тайна, че водим този разговор.“

Сами можете да се убедите, че инструкциите са достатъчно ясни, но въпреки това те не бяха изпълнени, а напротив – беше направено точно обратното на това, което нареждахме. В резултат въпросното лице, не само че наруши нашето психическо равновесие, но с действията си заплашва да нанесе финансови загуби на компанията и нейните акционери – нещо което ние не можем да допуснем. Затова изпращаме следните инструкции и на вас:

Сега искаме да арестувате въпросното лице Богомил Шопов, да конфискувате файла и да ни го изпратите, след което да го изтриете, да установите дали е дал копие от него на някого, и ако да – на кого. Ако е дал копие на други български граждани, да арестувате и тях и да изтриете всички копия на файла. Да разберете от кой сайт го е купил, да ни дадете всички транзакции и комуникация с този сайт и с платежната система, както и да премахнете  блога му и сайтовете, в които информацията е разпространена, а и нямате право да споделяте нищо от това, което говорим сега с вас никъде, дори е тайна, че водим този разговор.

Длъжни сме да ви уведомим, че сме установили връзка с американския посланик в България г-жа Марси Рийс и в София ще пристигнат агенти на Сикрет сървис, на които въпросното лице Богомил Шопов трябва да бъде предадено. Изказваме нашето съжаление, че страната ви се нарежда сред държавите, в които се злоупотребява със свободата на словото, и то в ущърб на свободната пазарна икономика. Надяваме се да успеете да обясните на гражданите си достатъчно ясно, че интересите на пазарната икономика стоят над свободата на словото и всяко журналистическо действие, всяко разпространение на информация трябва да се извършва с оглед на това да не се вреди на икономически структури.

Лицето Богомил Шопов в момента се нарежда на второ място след Джулиан Асандж, като заплаха за демокрацията и свободната пазарна икономика. Убедени сме, че българското правителство и правораздавателната система няма да допуснат този човек да се измъкне като братя Галеви или да се сдобие с убежище, подобно на споменатия Асандж, а ще бъде арестуван и изпратен по надлежния ред в САЩ, откъдето ще бъде изпратен в затвора Гуантанамо, където затваряме най-опасните престъпници и където ще бъде разпитан, за да се установи пълната истина по това пъклено дело.

Обръщаме се към българските граждани да престанат да разпространяват въпросната информация, ако не искат да бъдат следващите, които ще установят какво е да им хвърлят атомна бомба, че може и водородна. Ние сме решени да браним нашите интереси с всички средства и на всяка цена и няма да се спрем пред нищо. Като първоначална стъпка, която да потвърди твърдостта на позицията ни, обявяваме, че лишаваме българите от правото да ползват Facebook, докато исканията ни не бъдат изпълнени. Нека да видим сега къде ще организирате протестните действия на вялите си групички.”

 

Advertisements