Вицепремиерът Цветан Цветанов отправи предупреждение към българите, че фейсбук обществото води държавата към състояние на анархия. Изказването му бе излъчено в първия епизод на новото предаване по БНТ “Право на отговор”. По-долу предаваме целия му разговор с водещата:

Г-н вицепремиер, Вие сам ни потърсихте и пожелахте да гостувате в пилотното излъчване на най-новата продукция на БНТ, “Право на отговор”. На кого всъщност искате да отговорите и за какво?

– Първо, благодаря за предоставената възможност. Темата по която искам да говоря е много важна и актуална, не само у нас, но и по света. Това е една нова заплаха за демокрацията, срещу която все още не е измислено ефективно противодействие. Тази заплаха действа като паразит и приема формата на уж демократична проява, докато всъщност руши постиженията на демокрацията. Става въпрос за фейсбук и социалните мрежи, като цяло. Искам да предупредя българите, че така нареченото фейсбук общество води страната към състояние на анархия.

Тоест вие отговаряте на ползвателите на социални мрежи в интернет, така ли да ви разбираме? И защо избрахте нашето предаване, а не отговорихте директно във фейсбук,  например?

– Да, аз се обръщам към ползвателите на социалните мрежи и към целия български народ. Това, което ще кажа, е много важно и неговото разбиране и осмисляне ще предопредели бъдещето на България. Питате ме защо не разговарям директно във фейсбук – ами защото това е невъзможно! Вие опитвали ли сте се да водите конструктивен диалог в социалната мрежа? Веднага ви засипват разни псевдо будни граждани и започват едни нападки без никакви аргументи, просто се сипят обиди, епитети и откровени лъжи, и фокусът на разговора се измества. Отделно нова и нова информация, къде нужна, къде ненужна, къде актуална, къде жълта, се публикува постоянно и малкото реални, важни и съдбоносни проблеми се изгубват в целия този информационен поток. Да водиш диалог във фейсбук е все едно да викаш срещу лавина, никакъв шанс за успех, най-много да я усилиш.

Какво точно имате предвид, като казвате, че фейсбук ни води към анархия?

– Ами точно това имам предвид – интернет лидерите, виртуалните лидери, фейсбук лидерите, или както искате там ги наречете, те водят държавата към ситуация на анархия. България е парламентарна република с реално разделение на властите. На всеки четири години, хората действително интересуващи се и милеещи за България и нейното демократично развитие, имат възможност да упражнят правото си на глас и да изпратят в парламента свои представители, които да отстояват техните идеи и позиции. Отделно има избори за евродепутати, президент и местна власт. Това е демократичният модел за управление, възприет в целия демократичен свят. Легален инструмент за реализирането и участието в този модел са политическите партии, които обединяват в своите структури хора, изповядващи сходни, близки помежду си възгледи. Няма забрана да се основават нови партии, които да прокарват своите виждания и идеи по демократичен път, като се борят за гласа на българските граждани на различните избори.

За съжаление, или по-скоро тревожно е, че напоследък се наблюдава една масирана атака срещу този модел, и тази атака идва основно от виртуалния свят и социалните мрежи, от фейсбук. Преди да продължа, искам отново да подчертая, че хората, българите, са изпратили свои легални демократично избрани представители, които да взимат решения за бъдещето на България, докато останалите хора се трудят. Това са 240 демократично, легално, законно избрани представители на българският народ, разбирате ли? И изведнъж от виртуалното пространство се появяват някакви хора, които започват да атакуват всяко едно решение, всяка стъпка на истинските представители на народа. Какво е това, ако не незачитане на демокрацията, ако не стъпки към анархия?

Но нека да видим внимателно кои са тези хора, откъде идват и какво целят. Аз тука съм си написал няколко характерни особености на въпросните персони:

1. Тези хора никой не ги е избирал, те не са демократично избрани от българския народ, а издигат някакви популистки или модерни каузи с цел да придобият популярност. Именно тази популярност, придобита не чрез демократични избори, използват те, за да се титулуват „гласове на гражданското общество”.

2. Използвайки демократични придобивки, каквато е свободата на словото, те призовават обществото към безобразия. Всеки ден, всеки час, издигат нова и нова кауза, апелирайки за протести. Организират шествия, митинги, флашмобове, зоват за гражданско неподчинение – и то срещу кого? Срещу демократично, законно избраното правителство.

3. Голяма част от тези виртуални лидери излизат от редиците на така наречените НПО, демек неправителствени организации. Виждате ли тяхната наглост, те не крият факта, че са нещо различно от демократично избраните управляващи, дори напротив, едва ли не се гордеят с факта, че не са избрани демократично.

И тук е мястото да наблегна, че тези НПО са развъдник на едни мързелуващи готованковци. Всички участници в подобни организации са назначени там – не избрани, а назначени. И то от кого – от тези, които им плащат. Защото вие какво си мислите, и те трябва да ядат, а пари отде, ако не им плащат за така наречената им гражданска дейност?! Сигурно сте забелязали, че тези хора по цял ден пишат в социалните мрежи и призовават към различни протести. Те не вършат нищо друго, не допринасят и с капчица за увеличаването на БВП, но умеят да критикуват. Аз бих ги оприличил на пигмеи, хранещи се от грешките на гигантите. Защото точно това правят те, дебнат ни да сбъркаме някъде, и вдигат крясък до небесата, и почват да ни заливат с помия, да спъват работата ни и да се тупат в гърдите – вижте ни колко сме велики! И къде е тяхното величие, като нищо конструктивно не вършат, а само спират икономическото развитие на държавата с разни изсмукани от пръстите доводи?

И хубаво, айде да кажем, че допускаме грешки, дори закононарушения, и всичко това в стремежа си да работим за България, но това ли е начинът да ни посочат грешките – като предизвикват хаос? В България, ако тези “граждански лидери” не знаят това, съществуват институции, към които се подават сигнали за нарушения и закононарушения. Ние, надявам се, все още сме правова държава и си има ред – сигнал, разследване, съд. Ако искат да са известни, да отидат да подадат сигнал чрез медиите, а не да блокират кръстовища и да пречат на хората да работят.

Вие знаете ли колко НПО има в България? Не знаете. Над хиляда, и всички те претендират да са глас на гражданското общество. Но всички те са назначени и заплатите им се плащат от разни фондации и организации зад граница, със съмнителни интереси. Защото хайде да се запитаме, всички тези които наливат пари в тези НПО, защо вместо това не дойдат да инвестират в България? Знаете ли, че парите, инвестирани в тези неправителствени организации, превишават преките чуждестранни инвестиции? Явно някой има интерес да всява хаос и да бойкотира демократичния процес в България. Някой има интерес ние да не сме остров на стабилността сред цялата тази бушуваща икономическа криза.

Какво произвеждат тези НПО? Нищо, абсолютно нищо – нищо друго, освен хаос и размътване главите на българите. И всичките са с гръмки названия: “Институт за пазарна икономика”, “Институт за изследване на демокрацията”, “Институт за радикален капитализъм”, “Институт за модерна политика”, институт за на майка им да не казвам какво. Глупости, глупости, само гръмки названия и прах в очите. Какви институти, къде са им научните разработки? Откакто ги познавам повтарят като папагали едно и също, и не съм видял нито една цялостно разработена визия за развитието на България, с изследване на възможните последици от прилагането й в обществото за години напред. Че те не са чували за социално прогнозиране, а са тръгнали акъл да ни дават!

Но забележете и друго. Те крякат, но не се явяват на избори. Лесно е да сочиш грешките на другите отстрани, докато си седиш удобно пред компютъра, и да се изживяваш като активен гражданин. Айде като сте толкова активни, що не оставите НПО-тата, не си направите партия и не се явите на избори? Щото ги е страх от отговорност, щото сега си получават пари от разни фондации и без да носят отговорност. По лесно е да си прът в колелото, отколкото колело, нали? Но и народът не е толкова глупав, ето ние вече колко избори спечелихме и още ще спечелим, а те, ако се явят на избори, ще лъсне, че са всичко на всичко няколко хиляди души, и то ако намерят сили да станат от компютрите и да отидат да гласуват. Нали ги виждате по протестите, една изборна секция не могат да запълнят като бройка, а иначе голямата работа.

Но както знаете, въпреки всички пречки, които тези нови виртуални лидери ни създават, ние не употребяваме срещу тях насилие и дори се вслушваме в някои техни предложения и критики, отворени сме за обсъждане, само и само мир да има. Но те не го оценяват това, не, напротив, каквито и отстъпки да направим, те не са доволни, а се радикализират и издигат все по абсурдни искания. Само дето не заявяват направо, че искат те да управляват, а не ние, които сме демократично избрани. Не, те искат да управляват чрез нас, да ни командват, те да ни казват какво да правим, а не ние да вземаме самостоятелни решения на базата на гласуваното ни народно доверие. Това ли е демокрацията, питам аз? Ето тук лъсва цялата им антидемократична, анархистична, да не кажа терористична, същност.

Затова аз искам да се обърна към българския народ, да не подценяваме тази заплаха за демокрацията. За да не се окаже утре, че управлява не демократично избраното правителство, а разни спонсорирани отвън НПО-та. Интернет и социалните мрежи, представляват една истинска заплаха за демократичните ценности. Ако преди разните му там лумпени, психари и други болни мозъци трудно можеха да се съберат на едно място, да контактуват и да обсъждат налудничавите си идеи, днес социалните мрежи им дадоха тази възможност и те се възползват от нея с огромен хъс. Не бива да позволяваме тази виртуална лудост да се излее в реалния свят. Защото, пак ви казвам, ако позволим това, чака ни Анархия.