На извънредна пресконференция  по повод случая “Буда” посланик Марси Рийс призова българите да не се предоверяват на сайтове от рода на Уикилийкс и Биволъ. Ето стенограма от пресконференцията:

Марси Рийс: Уважаеми гости, настоящата пресконференция е във връзка с разразилия се скандал около така наречения казус “Буда”. Като официален представител на Съединените Американски Щати, съм упълномощена да заявя, че ние, като лоялен партньор на вашата държава, сме длъжни да ви предупредим за опасностите, които се крият зад едно необмислено и първосигнално предоверяване на информация, идваща от сайтове от рода на Уикилийкс и Биволъ. Вие знаете, че ние отдавна водим битка със създателите и поддръжниците на Уикилийкс и ги смятаме за една от най-големите заплахи за демокрацията, наред с тероризма. Убедени сме, че подобни публикации нямат за цел друго, освен да опорочат демократичния процес и да убият вярата на българските граждани в демокрацията. Ние искаме да изразим ясно и недвусмислено нашата подкрепа за българския премиер Бойко Борисов и да го уверим, че подобни публикации от съмнителни източници не могат да унищожат взаимното ни доверие, нито ще попречат за нашето по-нататъшно ползотворно сътрудничество. Смятаме, че въпросните данни, изнесени по казуса “Буда”, не са нищо друго, освен долна инсинуация. Моля, ако имате въпроси.

– Ваше превъзходителство, от изнесените данни се вижда, че въпросните документи са автентични, наистина ли очаквате и ни съветвате да пренебрегнем тяхното значение?

– Вижте г-жи и г-да журналисти, аз не казвам, че въпросните документи не са автентични. Аз ви предупреждавам да не им се предоверявате, защото вие сте обект на една гнусна манипулация. Именно това е целта на подобни сайтове, те вадят автентични документи и ги хвърлят на тълпата, разчитайки на нейната първосигнална реакция. Но – и ме слушайте внимателно, – тези документи са извадени от своя контекст, от средата, в която са създадени и причините, които са ги породили, и на тях им се придава съвсем различно значение от това, което те са имали, когато са създавани. Сега на тях им се придава едно измислено, изфабрикувано, изсмукано от пръстите значение и смисъл и вие, разбира се, понеже търсите сензации, без да се замисляте, ги разпространявате. Вие си мислите , че сте попаднали на новина, но всъщност служите на неясни цели, сили и интереси. Ставате пионки в игра, за същността и съществуването на която нямате и понятие. Докато си мислите, че всъщност извършвате демократичен акт, вие се явявате острие на една антидемократична атака.

Извинете ме, г-жо посланик, но за какъв контекст може да става дума, когато документите са до болка ясни. От тях еднозначно разбираме, че настоящият ни премиер е бил във връзка с фигури от подземния свят. Нима ни съветвате да оставим този факт без последствия?

– Вашият въпрос ме изумява. За съжаление той ми дава повод да се съглася с мнението на редица мои колеги относно отчайващото ниво на компетентност в българската журналистика. За какви точно ясни факти говорите и къде ги открихте? Как разбрахте, че премиерът ви е бил свързан с мафиотски структури? За всеки средно интелигентен човек е ясно, че подобно твърдение е нелепо и смешно, явно вашата фантазия е по-развита от логическото ви мислене. В документите изрично се казва, че лицето Бойко Борисов, като бивш служител на МВР, се ползва с доверието на системата и може да бъде използван, за да се добие информация за престъпния свят, тъй като работата му предполага връзка с оперативно интересни лица. Та това е едно изключително доказателство, че във времето, когато престъпността в България е в разцвета си, Бойко Борисов остава лоялен и е готов въпреки опасността за живота си да сътрудничи за пречупване гръбнака на мафията. Та той е герой! Трябва да отбележа, и сега е моментът да го съобщя на всички, че ние поднасяме нашите извинения на г-н Борисов за негативните оценки, които наши посланици за давали за него в различни доклади, тъйкато сега става ясно, че той се е движел в тези среди като информатор и борец за справедливост , а не като сътрудник на мафията, тоест бил е под прикритие. Мога да кажа, че именно изнесените в последните дни факти премахнаха и най-малката сянка на съмнение относно качествата на вашия премиер и ще бъдем щастливи, ако работим с него и през следващия правителствен мандат.

– Добре, но как ще коментирате факта, че лицето, вербувало Бойко Борисов, впоследствие става служител във фирмата му и е изгонен от службите за връзки с подземния свят?

– Вашето плиткоумие ме изумява. Извинете ме за израза, но вие явно не разбирате и не полагате никакви усилия да разберете това, което ви говоря. Именно това, което питате, мисълта, която стои зад въпроса, е целта на въпросната публикация. Тя иска да ви накара да мислите по този начин и вие го правите. Не разбирате ли, че този контекст е изкуствен. Мислете, мислете как работят службите. Какво по-добро прикритие за служител на ЦСБОП от това да бъде отстранен от работа за връзки с организираната престъпност? Това е легенда, алиби за пред работата му в престъпния свят, така се изгражда доверие от фигурите в престъпния свят към него. Не разбирате ли, той е внедрен във фирмата на Борисов, за да може отблизо да следи оперативно интересните лица и ако някой все пак се поинтересува какво е това ново лице при Борисов, ще разбере, че то е отстранено от службите именно заради връзките си с Борисов. И никой не би заподозрял, че и Бойко, и новият му служител работят за прекършване гръбнака на престъпността. Не случайно и в момента въпросното лице, вербувало Борисов, е на ръководна длъжност в ДАНС. Убедени сме, че именно благодарение на техните усилия престъпността в България – тежката организирана престъпност – бе смазана.

– В такъв случай как виждате целите на публикацията в сайта Биволъ, изнесъл въпросните документи?

Вие явно не ме слушате. Каква е целта им аз казах в началото – те искат да дестабилизират държавата, като уронят вярата във властта, вярата в демокрацията. Разберете, че не е възможно да се борите за демокрация с инсинуации. Всеки, който използва такива подривни методи и твърди, че е радетел за демокрация, е лъжец и измамник. Искам да се обърна към всички български политици, че ако искат да живеят в демократична държава, трябва да намерят общ език и да заклеймят заедно подобни сайтове и хората които стоят зад тях, и да обяснят на гражданите колко вредно за демокрацията е доверието в подобни „източници“ на информация. Не случайно ние, най-демократичната държава в света, водим упорита борба с лъжите, с хората, които стоят зад подобни сайтове и с техните източници на информация. За нас Джулиан Асандж е враг номер едно и искрено съжаляваме за незаслужения образ на демократ, който си е изградил, именно това е много опасно, скриването на вълка зад овча кожа. Не виждате ли, че тези хора търсят спасение в страни, където на власт са изповядващи комунистически и социалистически идеи политици, нима това са демократи? Защо Асандж не поиска убежище в посолството на Франция, на Германия, на Гърция, ако щете, а именно в посолството на Еквадор? Задайте си тези въпроси.

– Не допускате ли все пак, че хората стоящи зад Уикилийкс, Биволъ и другите подобни на тях сайтове вярват, че с действията си се борят за демокрация?

– Вижте, това не е изключено. Възможно е те наистина да вярват, че се борят за демокрация, но всъщност нанасят само вреда на системата. Те получават информацията си от анонимни източници, източници които не познават, но на които се доверяват безусловно. Вярно е, че въпросните източници им дават автентични документи, но пак повтарям, тези документи са извадени от своя исторически контекст и по този начин смисълът им се променя и се отваря широко поле за свободни тълкувания, неподкрепени с нищо друго, освен с огромно въображение. В този смисъл хора като Джулиан Асандж се явяват марионетки, докато всъщност си мислят, водени от своят нарцисизъм, че са стълбове на демокрацията. Заслепени от манията за собственото си величие и значимост, тези хора стават лесна плячка на тъмни сили и тези тъмни сили успешно ги водят за носа. Разберете, че тези сили са които определят кои документи да излязат наяве и кога да излязат наяве. Това е много важно.

– Нима посланикът на САЩ г-жа Марси Райс твърди, че вярва в световната конспирация?

– Вижте, и това е последното което ще кажа, несъмнено в последните години има сили, които полагат всички усилия да хвърлят света в хаос. Вие виждате, че сме свидетели на значителни раздвижвания на гражданското общество в световен мащаб, но за съжаление тези раздвижвания не са плод на процеси вътре в самото общество, а са катализирани от формирования като Уикилийкс, които от своя страна са оръжие в ръцете на неизвестни нам сили. България със своята стратегическа позиция и с признатата от всички стабилност несъмнено е важен елемент от играта за дестабилизиране на Балканите, а оттам – и на света като цяло. Затова призовавам българите да не обръщат внимание на подобни провокации и да запазят спокойствие, самообладание и здрав разум. Ние вярваме в българите, те са доказали своята мъдрост през многовековното си съществуване и надали бихте оцелели като нация, ако не притежавахте добродетелта на спокойствието и търпението. Надявам се, че българите няма да се поддадат на първоначалните си чувства, а ще осмислят сериозно всичко което изложих до момента. Благодаря Ви.

 

Реклама