ЕРП-тата излязоха с обща декларация по повод не преставащите протести срещу тях в цялата страна:

”Граждани на Република България,

Ние, от ЧЕЗ, ЕVN и Енерго-про, заявяваме, че не носим никаква вина, затова че не можете да си платите сметките. Ние сме частни компании, чиято цел е да печелят пари. Държим да подчертаем – и дано да успеете да го разберете, – ние не сме благотворителни дружества, ние работим за печалба. Вие твърдите, че живеете в демократична страна и желаете да развивате пазарна икономика. Ако това е така, то молим ви приемете факта, че всеки бизнес търси печалба. Крайно време е българите да разберат, че не живеят в комунизма, а в капитализма и ако преди държавата се е грижила да осигурява жизнения минимум на всеки един, днес това е невъзможно. Българите трябва да разберат, че коренът на проблема се крие в тяхната посткомунистическа психика и да престанат да чакат някой да се погрижи да са нахранени, облечени и на топло.

От това, което ще ви кажем, ще ви заболи, но сме длъжни да ви го кажем, а вие изберете как да реагирате. Вие сте страхливци, вие все още не сте се научили да се държите като човешки същества и да не позволявате да ви унизяват. Вие безропотно приемате да работите за заплати далеч от минимума, необходим за воденето на един нормален живот, но нямате дори един протест срещу това явление. Вие не можете да си представите, че е възможно да се изправите срещу своят работодател и да му заявите открито, че смятате че заслужавате по-голямо възнаграждение, защото ви е страх, че ще бъдете уволнени. Вие робувате на вашите работодатели от страх и се надявате, че и ние ще се огънем пред държавните органи от страх да не изгубим бизнеса си. Но това няма как да се случи. Пак ще ви повторим, ние работим за печалба и ако не можем или ни бъде попречено да печелим, ние чисто и просто ще се оттеглим от вашата държава,  защото, за разлика от вас, ние не сме съгласни да продаваме труда си на безценица.

Погледнете се, всички вие, които крещите пред нашите офиси, палите сметки и автомобили, чупите прозорци и сипете закани, пред собствените си работодатели мълчите като насрани и се усмихвате угоднически. Вие сте се съгласили да работите на загуба  доброволно и нямате нито сърце, нито дух да се опълчите на този произвол, да напуснете и да оставите работодателя си сам със сградата, където развива бизнеса си. Вие си завиждате един на друг ако някой от вас получава дори и пет лева повече, вие сте пълни боклуци, насрани лигави олигофрени. Вие търпите да ви унижават и смятате, че ако ни изгоните, ще подобрите живота си – не, вие ще си останете същите дребни, страхливи, тъпкани човечета. Разберете, че всяко ваше съгласие да работите за заплащане, което не покрива разходите, необходими за физическото ви оцеляване, означава, че работите на загуба, а всеки, който работи на загуба, е обречен на фалит – във вашия случай смърт. Това е простата логична истина.

Нашият съвет е вместо да се мъчите и да чакате някакво спасение от страна на корумпираните ви политици, да престанете да поддържате тази прогнила система. Всички вие, които работите за мизерни пари, спрете да работите. Спрете. В противен случай нямате право да роптаете. Ние знаем, че това е трудно, но не е невъзможно. Човешкият вид е оцелявал без ток, парно и водоснабдяване хиляди години, десетки хиляди, така че и вие можете да оцелеете без тези придобивки на цивилизования свят. Щом не можете да си ги позволите, явно не сте цивилизовани и приемането ви в ЕС е някаква гавра. Вървете си на село, обработвайте земята и се хранете така, както са се хранили вашите предци, и едва когато някой ви предложи да работите за заплащане, което ще ви донесе печалба, тогава станете наемни работници. Научете се да цените труда си и да не го продавате на безценица.

Погледнете крупните бизнесмени в България и вместо да им се прекланяте с възхищение и завист, се запитайте откъде те получиха пари за да купят бившите държавни предприятия, откъде получиха пари за да развиват бизнес, откъде получиха пари за да строят хотели, откъде получиха пари за да живеят в палати и да карат лъскави автомобили. Как се става милионер в България? Забравихте ли кой раздаваше куфарчетата с пари, кой фалира банките, кой водеше наши момчета по банковите офиси за да им се отпускат кредити, кой, кой , кой? Ние лесно ще си отидем, но вие ще останете в собствената си помийна яма, която незнайно защо наричате държава, и ще продължават да тъпчат празните ви стомаси с помия. Гнус ни е от вас.”

 

Реклами