Хакери са успели да проникнат в компютърната мрежа на “Топлофикация София” и да изтрият базата данни на компанията. В момента от службата за борба с компютърните престъпления правят разследване, за да установят как точно е осъществена атаката. Първоначалната версия е, че в престъплението е замесен вътрешен човек, тъй като компютърната мрежа на компанията, в която се съхраняват данните за задълженията на гражданите и бизнеса към Топлофикация, не е свързана с интернет и няма как да е унищожена чрез проникване отвън. От компанията призоваха гражданите да не изгарят последните си получени сметки за отопление и топла вода, а да ги занесат на касите на дружеството, за да може данните да бъдат възстановени в най-кратък срок. Вицепремиерът Цветанов призова Парламента да гласува възможно най-бързо закон, който да криминализира унищожаването на каквито и да било сметки за комунални услуги, като ел.енергия, вода и парно, и да задължи клиентите на монополите да пазят своите сметки за три години назад в специални огнеупорни каси, за да могат при нужда да бъдат изискани за справка. Светкавично Цветелина Бориславова регистрира фирма с основна дейност производство на огнеупорни каси и спечели конкурс за държавна поръчка за доставка на въпросните каси за социално слабите слоеве от населението. Нейните каси получиха държавен лиценз и са единствените, които отговарят на изискванията за пожарна безопасност и огнеупорност, а именно вратата на касата да е с релефен образ на премиера в поза лотос.

”Стабилността на държавата е поставена под въпрос – коментира президентът, – ако изведнъж изчезнат всички данни за задължения на гражданите към, банки, институции и бизнес компании, това ще бъде ужасно и равнозначно на банкрут на българската икономика. Апелирам българските граждани да не се радват на вестта за изтриването на данните на “Топлофикация София”, а да подходят отговорно към проблема и да съдействат съвестно за възстановяване информацията относно своите задължения към дружеството. Знам, че много български граждани ще бъдат изкушени да укрият тази информация, понеже си мислят, че така ще свалят от плещите си бремето на дълговете, но това не е позиция на трезвомислещ човек. Това е позиция на абсолютни егоисти, мислещи само за себе си, а не за държавата и парламентаризма, мислене срещу пазарната икономика и икономическия растеж. Всеки истински българин трябва на първо място да се труди усърдно, за да покрива дълговете, които е натрупал, и чак след това да мисли за собственото си физическо оцеляване. По-добре да умреш от собствената си ръка от срам, че не можеш да си плащаш задълженията, отколкото да се стремиш да оцеляваш с цената на престъпления срещу пазарната икономика.”

Парламентът също излезе с обща позиция по казуса: ”Единодушно осъждаме този вандалски акт, насочен срещу финансирането на българските партии и унищожаването на българския политически модел. Ние отдавна работим с монополите и водещите бизнес корпорации в България и те ни оказват безвъзмездно нужната ни финансова подкрепа. Без подобно финансиране нито една политическа сила не би оцеляла. Всяка атака срещу което и да е търговско дружество е атака срещу нас, а това означава атака срещу демокрация, срещу държавата. Не можем да допуснем частни граждански интереси, интереси на отделни хора, да заплашват сигурността на нашите доходи, да застрашават нашето оцеляване. Хората са длъжни да работят и да плащат – тези, които не могат да плащат и нямат работа, са длъжни да умрат. Тези, които си мислят, че чрез подобни актове ще облекчат жалкото си и безсмислено съществуване, жестоко се лъжат. Всеки, който не предостави на “Топлофикация София” своята последна сметка, за да може дружеството да възстанови данните си, ще бъде смятан за престъпник, имуществото му конфискувано, а самият той продаден за органи. Смърт за народа, свобода за монополите.”

От “Топлофикация София” заявиха, че не са притеснени от изтриването на базата данни, тъй като техните служители са феноменални и могат да възстановят информацията по памет. Дружеството години наред изчислява месечното потребление на абонатите съобразно своите текущи нужди и не вижда проблем и сега да стори същото. Те смятат, че подобни атаки са израз на безсилие и малоумие от страна на оскотелите им клиенти, които вместо да работят на десет места по двайсет и четири часа, за да си плащат съвестно начислената сума, се опитват по незаконен начин да си живеят живота. От дружеството вярват, че българските политици ще принудят българските граждани да си плащат задълженията, тъй като противното противоречи на здравата пазарна логика. Българските граждани трябва да осъзнаят, че основното им право е да задлъжняват, а основното им задължение – да си плащат задълженията.