Граждани,

Днес падна една част от паравана, покриващ тежкото положение в скъпата ни родина, и аз виждам много от вас уплашени и объркани от това, което се случва. Виждам погледите на някои от вас, които търсят поредния спасител, и други, които уплашени от реалността, желаят завръщане към предишния фалш. Това не е решение, а завръщане към агонията. Не си правете илюзии, сега срещу нас се изправя мафията, мафията на прехода. Днес мафията ни обяви война и ако се огънем дори и милиметър, ще загубим това, което още не сме спечелили, а именно собственото си самоуважение, свободата да живеем като човешки същества. Нашите протести не трябва да спират, но те трябва да носят белега на едно променящо се мъдро общество, общество на морала и справедливостта. Ние трябва да продължим нашата съпротива, но не чрез разрушителни действия, а чрез състрадание, солидарност и воля.

В тези тежки и решителни дни състраданието е това, което ще запази човешкия ни облик. Ще покаже пред света, че сме хора, и това гнуснаво робско състояние, в което пребивавахме, не ни е превърнало в скотове. Разграничете се от действията на провокаторите, помагайте си, не само на улицата, но и в града, квартала, блока, в който живеете. Разберете, че помощ от тези, които ни доведоха до тук, не можем да очакваме, помощ можем да получим само един от друг. Не чакайте от държавата да помага на социално слабите, вие им помагайте с каквото можете. Не оставяйте нито един изпаднал в нужда ваш съсед, приятел или дори непознат сам в този преломен момент. Не забравяйте, че можете да намерите опора дори и в падналия.

Солидарността е следващото, което ще ни направи истинско общество. Солидарност в битките, в целите, в рисковете, в съпротивата. Не допускайте всеки сам да води тази битка. В този тежък момент лихварите, монополите – всички които ви грабят – няма да се поколебаят да ви притиснат до стената, възползвайки се от вашето объркване. Не го допускайте. Не допускайте събирачи на вземания да тормозят тези около вас, не допускайте инкасатори да ви оставят без насъщни услуги, не допускайте изпаднали в крайна бедност семейства да бъдат изгонени от жилищата им. Тези малки битки трябва да се водят солидарно, не оставяйте дори един човек сам в общата борба. Убийте духа на конкуренцията, завистта и крайния индивидуализъм, който ни бе наложен от тези, които ни грабят. Убийте го. Спомнете си старите ценности на взаимопомощ, които са помогнали на нашия народ да оцелява в много по-тежки моменти. Изправете се срещу събирачите на дългове и ги спрете. Днес имаме един единствен дълг, дългът да оцелеем като народ.

И последното, което ни трябва, е Воля. Воля да доведем борбата докрай. Воля да променим статуквото, да променим системата, да променим себе си. Бъдете преди всичко хора. Състрадание, Солидарност, Воля.