208070_190336077677050_1055423_n

Във връзка с актуалната политическа обстановка в страната и последствията от протестите на българите през последните седмици, протестиращите разпространиха следното изявление:

“НЕуважаеми български политици, висши държавни чиновници, олигарси и банкери, крадци и кожодери, МАФИЯ!

Обръщаме се към вас по този начин, защото вие сте едно цяло, обвързано със зависимости и частни интереси, които така и не намирате сили и желание да разкъсате,  и защото повече от 23 години нагло мамите и ограбвате България и българския народ. Ние не правим разлика между сини, червени, жълти, кафяви – за нас всички вие сте сиви. Ние не правим разлика между демократи, социалисти, либерали и националисти – за нас всички вие сте национални предатели.

От самото начало на протестите вие направихте всичко възможно да ни разделите, охулите и принизите в собствените ни очи и в очите на така нареченото от вас “мълчаливо мнозинство”. Вие направихте всичко възможно да овладеете процесите на протеста, къде чрез подставени лица, къде чрез медийни манипулации и внушения. Вие направихте всичко възможно да ни изкарате луди, глупави и безумци. Вие направихте всичко възможно да избегнете открит сблъсък с нас, предлагайки ни задкулисни споразумения. И накрая, когато всичките тези ваши опити срещнаха нашата съпротива, вие започнахте да ни обяснявате колко нереалистични са нашите искания, колко нереално е да очакваме разрешение на проблемите си в близко време, колко нереално е желанието ни да живеем нормално.

Вие сте хитри и опитни в манипулациите и политическите игри, признаваме ви го, но и ние се учим в движение как да ви противостоим и не сме се отказали. Ние много добре осъзнаваме всичко, което се случи през последните дни. Вие помислихте, че когато ни отнехте политиците като удобен противник, точно когато нашата сила се бе разгоряла, ще изпратите цялата ни енергия в небитието, но не би. Вие се опитвахте да ни накарате по всякакъв начин да започнем да играем по вашите правила, да облечем вашия екип и да се организираме като политически субект, като ни внушавахте, че това е единственият възможен демократичен начин да променим системата, съзнавайки, че времето, необходимо за да даде това резултат, е далеч по-дълго от двата месеца до новите избори. Вие искахте да ни ангажирате с изгубена кауза. Вие се опитахте да подмените нашите икономически и социални искания с политически и донякъде успяхте. Но, както виждате, не съвсем.

И днес, когато България цяла сега вази гледа, отново ни обяснявате да нямаме нереалистични очаквания, а да се съобразим с реалността. И отново искате доверие на кредит, след като го имахте цели 23 години и след като злоупотребихте с него?!. Нямате време, бомбата, която сами си заложихте с вашата алчност и безумие тиктака и ние не можем да я спрем – това е единствено във вашите възможности. Ако не го сторите, взривът ще отнесе и вас, и нас. Вие залагахте на прословутото безкрайно българско търпение и не очаквахте, че един ден то може да бъде изчерпано. Макар и бавно народът помъдрява и  ако някога са му трябвали 500 години, за да се изправи на борба с тиранина, ако по-късно са му били необходими 45 години, за да се отърси от тоталитарния режим, то днес 23 години са прекалено много време. Повече няма да търпим.

И нека така наречените политици погледнат реалностите, с които толкова обичат да се оправдават и които използват като причина, за да не предприемат нищо в желаната от нас посока. Вижте сега колко нереалистични са вашите очаквания:

Нереалистично е да очаквате, че ще ви позволим да продадете малкото, останало от България, повтаряйки разни пазарни мантри. Да го продадете точно вие, които 23 години разпродавахте България, за да пълните собствените си джобове. Ще ви се потърси сметка за това.

Нереалистично е да очаквате, че след като абдикирахте от управлението на страната и я оставихте в ръцете на мафията, ще се появите отново на изборите след два месеца целите в бяло, и българите отново ще разпознаят у вас спасителите и радетелите за промяна на статуквото.

Нереалистично е да очаквате, че след като преподредите изборните листи и вмъкнете в тях вашите отрочета, ние ще ви повярваме и ще ги приемем за нови лица.

Нереалистично е да очаквате, че “мълчаливото мнозинство” ще остане мълчаливо и занапред.

Нереалистично е да очаквате, че тези, които са докарани до крайна мизерия и не могат нито да си платят сметките, нито да си купят храна, дрехи и лекарства, нито да отглеждат децата си, ще останат безмълвни.

Нереалистично е да очаквате, че доведените до отчаяние българи ще предпочетат да се самозапалят или да убият себе си и семействата си, вместо да се изправят срещу вас.

Нереалистично е да очаквате, че българският народ ще се остави да умре безропотно, без да се възпламени у него недемократичното желание за мъст.

Нереалистично е да очаквате, че ние ще спрем нашите действия до разрушаване на политическия декор и няма да посегнем на престъпния бизнес, на олигарсите и работодателите, които използват смутните дни, правейки планове как да забогатеят допълнително на наш гръб, и то точно сега.

Нереалистично е да очаквате, че няма да се изправим срещу “бизнесмените”, които са превърнали своя бизнес във феодално владение, неподвластно на законите на държавата, при това със съгласието, а защо не и съдействието? – на корумпирани политици и чиновници. Които и в момента притискат и плашат работниците си с уволнения и им намаляват заплатите. Които използват страха на обикновения човек, за да изстискат повече печалба в тези трудни и преломни дни. Вашата алчност ще ви вкара в гроба.

Нереалистично е да очаквате, че ще оставим безнаказани банкерите, които не само заробиха с непосилни лихви доверчивите българи, но им отнеха домовете, имуществото и бъдещето.

Нереалистично е да очаквате, че ние ще търсим възмездие по законния ред, след като самите вие 23 години погазвахте закона.

Нереалистично е да очаквате да умрем без да се борим. Ние няма какво да губим.

Все още политиците имат шанс да спрат хаоса, който напира да ни залее, като изпълнят нашите реалистични искания:

Искаме съд за всички, които са използвали своето положение, за да се обогатяват. Конфискуване на цялото им имущество и авоари и внасяне в държавната хазна.

Искаме мораториум върху преследването за непогасени кредити към банките до приемането на закон за фалити на физическите лица.

Искаме да се въведе практиката на съдебните заседатели в съдебната система.

Искаме цените на основните храни, на електроенергията и водата, на лекарствата, да бъдат съобразени с реалните доходи на българските граждани.

Искаме бизнесът да повиши доходите на наемните работници, дори това да означава да работи без печалба в близките месеци и ако трябва, дори да бръкне в натрупаното вече богатство.

Искаме да спре разграбването и продаването на България и това, което е било продадено по престъпен начин, не без знанието и съгласието на купувача, да бъде върнато обратно на държавата.

Да, ние искаме всичко това и не ни интересува дали нашите искания ви изглеждат реалистични, защото отдавна разбрахме, че вашата и нашата реалности се различават. Вие дълго време се опитвахте да ни наложите вашата реалност. Чрез слугински медии и подставени гурута се опитвахте да изградите фалшив образ на света и на закономерностите, по които се движи човешкото развитие, и да ни убедите, че това, което искаме, е невъзможно. А ние искаме само да живеем нормално. В нашата реалност това е възможно и ние сме решени да го осъществим.