Социологическо проучване на “Deutsche Gesellschaft für Sociologie” е на път тотално да взриви българската политическа класа и обслужващите я български социологически агенции. Проучването е направено по поръчка на редица развиващи дейност в България чуждестранни инвеститори, както и на такива, които имат планове да инвестират. Сред поръчителите има както немски, така и английски, американски, японски и дори китайски и арабски корпорации. Резултатите са публикувани на сайта на немската социологическа асоциация и са със свободен достъп. Според неофициални източници проучването е възложено именно на немските социолози поради факта, че доверието в българските им колеги е силно разклатено след последния развихрил се в редиците им скандал, породил силни съмнения в клиентелизъм и обслужване на тясно партийни интереси.

Немските социолози предупреждават, че резултатите ще са актуални само при положение, че изборите бъдат проведени честно и без манипулации. Според тях, факторите “купуване на гласове”, корпоративен вот и дори открити груби фалшификации на изборните протоколи е възможно силно да изкривят реалността, още повече като се има предвид, че един от бившите политически лидери в България определи въпросните явления като нормални и дори европейски по мащаби. Според тях чуждестранните инвеститори, поръчали изследването, са силно объркани и притеснени от процесите, протичащи в страната, тъй като няма ясно откроена партия, която дори използвайки нечестни прийоми, да може да си гарантира успех на предстоящите избори. Ето и резултатите от допитването:

13.7 % отиват за партията на протеста „Демократична гражданска инициатива“

11.2 % отиват за партия “Зелените”

11.2 % отиват и за ГЕРБ

10.6% са за БСП

8 % за Атака

7 % за ДПС

2.3 % отиват за други партии и коалиции

36 % от запитаните са отговорили, че няма да гласуват, а се готвят за нови протести.

Окончателното пресмятане на гласовете само на тези, които са заявили, че ще гласуват за определена политическа формация, дава следните резултати за разпределението на гласовете:

„Демократична гражданска инициатива“ – 21.4%

Партия “Зелените” – 17.5%

ГЕРБ – също 17.5%

БСП – 16.6%

Атака – 12.5%

ДПС – 10.9%

За други партии – 3.6%

Според анализа на немските експерти при така очерталата се ситуация ще бъде много трудно, ако не и невъзможно, да се състави правителство, и дори това да се случи, ако хората отново излязат на улицата, то няма да се задържи дълго. За тях не е изненада, че движението на бившата еврокомисарка Меглена Кунева не влиза в парламента поради изключително незабележимото й присъствие в общественото пространство. Тактиката на изчакване и ослушване, която въпросната формация според тях е заела, я е поставила в неизгодно положение поради неочакваните от никого предсрочни избори, още повече и последните скандали, тресящи и без това рехавите редици на все още неоформилата се партийна структура.

Според немските социолози резултатите на партия “Зелените” и “Демократична гражданска инициатива” не са изненадващи, тъй като едните успяха да се наложат като лица на протеста чрез медиите и по този начин да оберат голяма част от гражданската енергия, а другите отдавна развиват своята дейност, също чрез борба за различни каузи, кулминация на които бе проявата на “Орлов мост”, която го направи символ на променящото се общество в България. В анализа се посочва, че има опити партията на протеста да бъде овладяна от бивши български политици, действащи задкулисно и като основна фигура, стояща зад тези опити, се посочва бившият български президент Георги Първанов. Самите лица на протеста не са достатъчно наясно какво точно се случва с тях, което ги прави лесни за прокарване на чужди интереси чрез различни подставени експерти, които да ги съветват.

Българските социолози приеха на нож тази нова външна намеса в техните интереси и я окачествиха като груба намеса във вътрешната политика на Република България. Те призоваха Европейската комисия да се намеси и да прекрати порочната практика чужди сили да се опитват да манипулират и без това ошашавените български граждани. Според тях проучването е пълен фалшификат, тъй като те не са били потърсени за съдействие при осъществяването му. Българските социолози попитаха германските си колеги как биха се почувствали те, ако български социолози им отнемат хляба в Германия, на което немците отговориха с безмълвна усмивка.

Българските политици призоваха за образуване на политически борд, който да не допусне нови играчи на българската политическа сцена. Те заявиха, че ще направят всичко възможно предсказаните резултати да не се случат.