Конституционният съд излезе в късния следобед с решение по казуса с депутатското място на Делян Пеевски. Решението бе обявено на извънредно пресобръщение в сградата на Съдебната палата. Решението на конституционният съд е окончателно и гласи, че няма основание Делян Пеевски да освободи депутатското си място в 42-рото Народно събрание. Ето и самото прессъобщение:

„Уважаеми госпожи, госпожици и господа журналисти,

Решихме днес 3-ти септември да обявим нашето становище относно казуса с депутатското място на г-н Пеевски, за да може новата сесия на 42-рото Народно събрание да стартира, доколкото се може нормално. Съзнаваме, че правим това изявление в критичен момент, но решението е от изключителна важност за начина по който функционира нашата парламентарна демокрация и е в неин интерес. Знаем, че то няма да се хареса на една част от обществото, но ние нямаме за цел да се съобразяваме с нито една част от него, а само и единствено със закона.

На мнозина може би ще им се привиди някаква задкулисна конспирация, целяща да даде храна на протестите срещу правителството, уверяваме ви, че това не е така, а точно обратното. Целта е тези хора протестиращи близо три месеца по софийските улици да имат време да прочетат нашето становище и да вникнат по-задълбочено в нашите мотиви. Надяваме се, те и не само те, да разберат, че демокрацията не е собственост на една или друга група хора, а общо дело на целия народ позволяващо му да разрешава проблемите си по един мирен, цивилизован и законен начин. Всичко друго е опит за узурпиране на идеята за демокрация.

И така нашето решение е, че г-н Делян Пеевски остава депутат в 42-рото Народно събрание. Цялостната мотивация за взетото решение ще намерите в изявлението което сме предоставили на всеки един от вас, носещо заглавието „За депутатите“. Там ще намерите отговор на всички въпроси, които виждам, че напират във вас. Благодарим Ви за вниманието.“

Прилагаме пълния текст на въпросното изявление: „

За депутатите

През последните месеци, ние бяхме заети с решаването на един особен казус, касаещ демократичния живот в Република България. А именно казуса с депутатското място на г-н Делян Пеевски. За да го решим, ние се съобразихме не само с българските закони, но и прегледахме основно законите на различните демократични общества съществували в познатата ни човешка история, от древната античност до наши дни.  Ние отново разгледахме и разбиранията за понятия като морал, етичност  и човещина, и не на последно място, обичайното право, което е основа на законите във всяка точка на света. Въз основа на този огромен труд, който положихме, ние единодушно стигнахме до решението, че няма причина г-н Делян Пеевски да бъде лишен от конституционното си право да бъде избран за депутат и, че дори самият казус който разглеждаме, за лишаването му от това право, е противоконституционен.

Как се стигна дотук. Всички си спомняме протестната вълна, която се надигна в една ограничена част от българските граждани, когато г-н Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. Същият този г-н Делян Пеевски тогава постъпи много по-демократично, толерантно и човешки, отколкото тези които крещяха срещу него, като се отказа доброволно от този пост, тъй като той го ангажираше като представител на целия народ, а се видя, че такава общонационална подкрепа, необходима за нормалното функциониране на тази държавна институция не бе получена. Той се отказа от поста и понечи да се върне там, където го бяха изпратили една малка част от българските граждани, чиито интереси той се бе наел да защитава – в Парламента. Но уви, дори това му бе отказано от протестиращите. Те усетиха в себе си силата да налагат решения по недемократичен начин и бяха решили да го стъпчат, а с него и тези които му бяха гласували доверие, без да съзнават, че по този начин потъпкват самата идея за демокрация, която уж защитават.

Ние през тези месеци, наблюдавахме много внимателно протеста, следяхме неговото развитие, неговият катарзис, наблюдавахме обществото като цяло и видяхме, че протеста не е това за което се опитва да се представи и не цялото общество е представено там. Дори и в най-масовите си прояви, протеста не набра повече хора, от необходимите за постигане на едно-две депутатски места, но въпреки това претендираше, да влияе върху решения, които се вземат с парламентарно мнозинство. Една част от самите протестиращи, побързаха да се разграничат от предишните протести и да обявят себе си за богати, умни и красиви, за разлика от предишните протестиращи. И по този начин, сами отделиха себе си от обществото, защото обществото не се състои само и единствено от красиви, умни и богати хора, а напротив има доста грозни, бедни и простовати хорица, имащи нужда от помощ и разбиране, а не от перчене и самовлюбеност.

Защо казваме всичко това, защото няма как да изразяваш  отношение от името на цялото общество и същевременно да държиш да се разграничиш от него по какъвто и да е признак. Или си част от обществото и работиш в негов интерес без излишно самоизтъкване и жажда за публичност и признание, или се оказваш в позицията на поредния самовлюбен моралист, единствената способност на който е да назидава и хули, но не и да осъществи дори най-малката промяна. За съжаление част от протестиращите, най-активните измежду тях, решиха, че тяхната красота, богатство и начетеност им дават достатъчно основание да изискват приумиците им да се приемат като законови актове. Това, че имали възможност да си плащат сметките, че ги плащали, им давало основание да решават съдбините на тези, които не могат да си платят дори за насъщните нужди, без да си поставят въпроса „Защо има такива хора?“. Те застанаха, срещу всеки който не е като тях, който не приема техните желания за закони, техните разбирания  за канони, техните лични стремежи за общи.

Тези хора, които никога през живота си не са се сблъсквали с нищетата и несигурността, които смятат, че хората сами са виновни за недостатъчната си интелигентност и успех в живота, че обществото е дало равна възможност на всички да се развиват, нещо което самата природа не е успяла да постигне, те опровергават самите себе си заставайки на пътя на г-н Делян Пеевски към депутатското място. Защото какво друго иска г-н Пеевски освен да се развива и то в полза на обществото?

Нека видим обаче, какви са техните аргументи, какви са техните постъпки в желанието им г-н Пеевски не само да се откаже от позицията си на шеф на ДАНС, но и на депутат. Те създадоха един негативен медиен образ на г-н Пеевски, обсипвайки го с най-различни епитети – олигарх, мафиот, аморален тип, дори си позволиха да го хулят въз основа на чисто физическият му облик. Те го осъдиха без процес, без съд, без защита, без нито един от инструментите на демокрацията, освен свободата на словото да хулиш. Къде г-да протестиращи остана основният принцип на правото „невинен до доказване на противното“, къде остана древният постулат, че спасяването на един невинен, струва повече от осъждането на десетима виновни? Ние ще ви кажем къде, той остана скрит зад завистта, че самите вие не сте на неговото място, защото това е единствената причина, която може да предизвика подобно погазване на демократичните-правови принципи.  Вие го осъждате, защото му завиждате, защото не можете да понесете факта, че един грозен, прост, но богат човек е стигнал там, където вие умните, красивите и богатите не успяхте. Но зададохте ли си въпроса „Защо не успяхте?“

Защото, докато вие искахте един-другиму пари, в замяна на депутатски места, без дори още да сте се явили на избори. Депутатски места реални единствено във вашите сънища и мечти. Депутатски места, които смятахте, че заслужавате поради вашата интелигентност, красота и богатство, този човек обикаляше из страната и агитираше сред простите, бедните и грозните, които вие презирате. И те му повярваха и го избраха, защото така действа демокрацията. Демокрацията изисква не само да будиш завистта и възхищението на обществото, а да общуваш с него на неговото ниво.

Но да се върнем на вашите определения за г-н Пеевски, които смятате, че са достатъчни за да бъде изхвърлен той от политическия живот на нашата демократична държава. Казвате, че той е олигарх, и какво от това? Това престъпление ли е? Има ли един закон в тази държава, където да си олигарх е посочено като престъпление? Казвате, че е проявление на мафията и е добил богатството си по неясен начин, че е плод на задкулисни и корупционни сделки? Дайте доказателства за неговият престъпен генезис и ги внесете в прокуратурата, нека бъде съден, ако имате други доказателства освен голословните твърдения с които засипвате обществото през медиите.  Ако не можете да докажете нищо, но продължавате да го твърдите, тогава по какво се различавате от жълтата преса? Щом казвате, че сте борци за демокрация задействайте институциите, които представляват демокрацията. А ако смятате, че им нямате доверие, че законите са калпави, а тези които ги прилагат недостойни, то не изливайте гнева си върху следствието Пеевски, а върху причината и там насочете гнева си, ако е искрен.

И ако действително желаете да промените нещо в държавата, поискайте доверието на българските граждани и станете техни представители. Позицията, която в момента заемате е недостойна, вие искате да управлявате, без да носите отговорност за решенията, които желаете да наложите. И ако до тук можеше да има някакво извинение, и дори разбиране за вашите мотиви да не желаете г-н Пеевски да бъде депутат, то осмиването на неговият физически образ не е нищо друго освен проявление на детинска жестокост. Защото ние не смеем да допуснем, че подобна проява е възможна у едни мъдри, интелигентни хора. И именно атакуването на неговият физически недъг поставя под въпрос вашата интелигентност, защото този негов физически недостатък е болестно състояние, и вашите действия вгорчават допълнително и без това трудният живот на човек с подобен проблем. Вие се показвате неспособни да изпитвате състрадание и разбиране към един човек, а искате да решавате обществено-наболели проблеми!

Опасяваме се, че именно въз основа на неговият физически недъг, вие искахте да изпъкне вашата красота. Че въз основа на неговият ограничен ум, вие желаехте да изпъкне вашата интелигентност. И се надявахте, че тези два негови недостатъка ще са достатъчни за да го стъпчете въпреки богатството което притежава. Да не забравяме, обаче, че вие уважавате богатството и го считате за признак на успех и награда за интелигентност, но явно не отнасяте това към всички хора. Защо не изригнахте толкова стремително и упорито срещу други хора, оказали се в положението на г-н Пеевски, например станалият нарицателен „бат Сали“? Колко признака трябва да притежава човек за да го припознаете като част от себе си? Два, три? Един явно не стига, щом богатството на г-н Пеевски не бе достатъчно да бъдете снизходителни. Сигурно два, щом красотата и богатството на „бат Сали“ не предизвикаха подобна реакция.

Само че, вие  не сте красиви и умни, и макар да се радвате на някакво богатство, то завистта и алчността надделяват над вашата красота и интелигентност, и загрозяват образа ви. Затова и не успявате да получите широката подкрепа на обществото, защото не искате да сте част от него, а да сте над него. И виждаме, че отново част от вас правят сметки за депутатски места, без да са се срещнали с други хора освен със себеподобни. Вие не представлявате целия народ, и няма как да го представлявате защото ви е гнус от него. Вие смятате, че г-н Пеевски не трябва да е депутат, защото вие не сте гласували за него, но други са. И нямате право, ако ще се наричате демократи, а не тирани, да им отнемате правото на собствен избор. Ние видяхме, че този човек по време на предизборната кампания (за разлика от много други), се изправи пред своите избиратели и говори с тях. Той разгорещено и страстно им обещаваше, че ще се погрижи техните проблеми да бъдат решени, техните мечти, сбъднати. И те му повярваха и гласуваха за него. Кои сте вие, че да им отнемате надеждата, в лицето на г-н Пеевски?

Казвате, че неговите избиратели били прости, грозни, не си плащали сметките, но забравяте главното, че те са част от народа и като такива имат право на глас. Не всички хора са умни и красиви, още по-малко са тези, които могат да се нарекат богати, но всички те са деца на природата и ако искате да ги промените, ще трябва да се научите да общувате с тях, да вниквате във проблемите им, а не да ги игнорирате, не и да ги назидавате постоянно. И в никакъв случай, и по никакъв признак, не трябва да се стремите да се разграничавате от тях. Всички ние сме част от един общ организъм наречен държава и неговото функциониране зависи от способността ни да се обединяваме, а не да се разделяме.

Парламента не е модна къща, нито университет, нито клуб на богатите, той е или би трябвало да е огледало на обществото. И ако искате да промените това което виждате в него, то първо започнете от себе си. Делян Пеевски е и ще остане депутат в 42-рото народно събрание по волята на тази част от българския народ, която го е изпратила там. А дали вие ще сте част от следващия Парламент, зависи не от тънките ви сметки, а от способността ви да общувате с всички хора, без да им окичвате епитети.

С уважение – Конституционният съд на Република България „