cecka_cacheva

В интервю за вестник “24 часа” Цецка Цачева заяви, че без подкрепата на ГЕРБ протестът е обречен на неуспех. Интервюто разкрива една нова гледна точка към бъдещето на протеста и ролята, която ГЕРБ се готви да изиграе в него. Публикуваме пълния текст на това доста показателно интервю:

– Г-жо Цачева, последните изяви на вашата партия при откриването на новия парламентарен сезон недвусмислено сочат, че вие се присъединявате открито към протестиращите вече три месеца по улиците на столицата. Не ви ли притеснява, че ще бъдете обвинени в опит да яхнете протеста?

– Сигурно ще ви учудя, но аз твърдя, че ние не просто се опитваме да го яхнем, ние искаме да го обяздим този протест. Да му сложим юздите и да дадем насока и лице на тези хора които, както казахте, три месеца непрестанно, но някак хаотично и нецеленасочено, напразно – и най-лошото, безрезултатно, – пропиляват своята енергия.

– Но не мислите ли, че подобен опит няма да е добре приет от хората на протеста. Все пак да не забравяме, че вашето правителство подаде оставка през февруари именно заради подобен протест. А и сега се чуват гласове на улицата, които твърдят, че не искат настоящото правителство, но не искат и завръщане на ГЕРБ. Как ще решите този казус?

– Вижте, ние много внимателно, много старателно и с огромен анализаторски инструментариум определяме нашите политически ходове. Три месеца ние наблюдаваме протеста, изучаваме го, анализираме го и се опитваме да схванем неговия дух и смисъл, неговата посока и цел и смятам, че сме успели да разберем същината на протеста много по-добре от самите хора, протестиращи на улицата. Видя се, че на тях не им достига нито интелигентност, нито смелост, за да формулират ясно своя образ, своите цели и своето бъдеще извън искането “ОСТАВКА”.

– Извинявайте, че ви прекъсвам, но все пак този протест се определи като протест на умните, красивите и богатите. Вие къде се бутате, че и ги обвинявате в недостатъчна интелигентност?

– Виждам целта ви да ме вкарате в ролята на г-н Местан по БТВ, затова ще пропусна да коментирам язвителните ви подмятания. Нашата партия е изградена от хора с голямо самочувствие, пламенен хъс и душевна красота, а що се отнася до богатството, то смятам, че за времето на четиригодишният си мандат ние успяхме под вещото ръководство на г-н Дянков да натрупаме доста финансови средства и познания как да ги увеличим и запазим, като едно от условията, разбира се, е да се върнем обратно във властта. И уверявам ви, че това условие ще го постигнем именно с подкрепата, съдействието и благодарение на Протеста. Аз съм готова с голи гърди да премахвам загражденията пред Парламента, само и само да седна отново на председателското кресло в залата на Народното събрание и уверявам ви, ще го направя.

– Вие настина ли вярвате в това, което говорите, че ще обяздите протеста, че ще успеете да преодолеете отрицанието на ГЕРБ, което се чува от редиците му?

– Ако не ме прекъсвате, ще ви обясня, така че дори вие, простите журналисти, дето щъкате безцелно като кокошки насам-натам из редиците на протестиращите, да разберете какво, защо и как се случва през последните три месеца.

Първият, най-важен сигнал, който дойде от редиците на протестиращите, бе ясното желание настоящият протест да се разграничи от февруарските протести срещу нашето правителство и бедността като явление. Хората, направляващи и организиращи по един или друг начин ДАНСwithme, дадоха ясно да се разбере, че този протест няма социални искания, той не се бори за нови социални придобивки или подобряване на материалното положение на масата бедни българи. Това не е протест срещу произвола на банките, срещу произвола на работодателите, срещу домогванията на чуждестранните корпорации, дори, смея да заявя, срещу олигархията и нейното богатство. Те заявиха ясно: това е протестът на умните, красивите, на тези, които все още могат и си плащат сметките. Това е протестът на елита, останал без представителство в Парламента.

Този първи, ясно забележим факт ни даде надежди, че на един по-късен етап ще можем да влезем в разговор с протестиращите и да се обединим в общата ни цел – взимане на властта. Ние дадохме три месеца време на протестиращите да се убедят, че без подкрепата на ГЕРБ, без съюз със нас, тяхната кауза е обречена и мисля, че вече го разбират. Особено лидерите на Реформаторския блок, за които е ясно, че без нашата намеса и подкрепа възможността това правителство да подаде оставка, а оттам да се предизвикат нови избори и реформаторите да влязат в парламента, е мираж.

– Но аз все още не разбирам, защо очаквате подкрепа от протеста?

– Не само вие – и част то протестиращите не го разбират, но ще го разберат. Те просто нямат друг избор. Този протест не е на изгладнелите лумпени, този протест е на интернет лумпените. Това не е протестът на гладната, бедна и бореща се всеки ден за оцеляване тълпа, това е протестът на задоволената финансово и материално част от българите, които не могат да търпят факта, че нямат реална политическа власт върху собствения си живот, върху бъдещето си, и то е оставено изцяло в ръцете на представителите на лумпен пролетариата, в лицето на депутатите от БСП, ДПС и Атака. За всички ни е ясно, че там няма красиви, интелигентни и богати хора, а само грозни, изкривени от алчност лица. Тази демокрация не e демокрацията, желана от протестиращите. Те не могат да приемат демокрация без власт и осъзнаха, че е необходимо, въпреки пропагандирането на индивидуализма и конкуренцията, да се обединят в опит да си върнат представителството във властта. Плод на това обединение се нагърби да бъде реформаторският блок.

За тяхна зла участ обаче, съотношението, чисто количествено, на интелигентни, красиви и алчни срещу бедни, прости и алчни не е в тяхна полза. А представителната демокрация е борба за количествено представителство. И те имат да разрешат една много сложна и болезнена за тях дилема, дали да споделят част от своето богатство в привличане на подкрепа извън собствените си редици с надеждата да си възвърнат загубите при завръщането си във властта. Но дори и по този начин, това е една непосилна за тях задача, без подкрепата на ГЕРБ.

Чрез самоопределянето си те поискаха да се преброят и се преброиха. Но резултатът, вярвам, не им е харесал, тъй като не им дава шанс дори и да влязат в парламента и да влияят съществено върху политиката, освен ако не се съюзят с ГЕРБ. Изчистването на редиците на протеста от хора, борещи се за повече социална справедливост, показа на нас от ГЕРБ, че това е един чисто политически протест, с чисто политически цели. Защото “Оставката” е политическа цел, “Нови избори” също е чисто политическа цел. Целта е да се вземе властта и да се вкарат нови играчи в политиката. Този протест не призовава към революция, анархия, безредици, стачки, бунтове и т.н. Този протест зове за “Оставка”. За излизането от Парламента на едни и влизането на други. Този протест търси чисто политическо решение на казуса с представителството на богатите, умните и красивите в Народното събрание, а без ГЕРБ това е невъзможно.

– Но как ще го постигнете все пак?

– С натиск, с направляване и използване натиска на протестиращите. Ние ще открием втори фронт на протеста вътре в Парламента и трети извън Парламента. Това е нещо като втората световна война в политическо измерение. И то при положение, че ние вече сме направили десант вътре в Народното събрание. Искат или не искат, реформаторите ще бъдат принудени да се съобразяват с нашите протестни действия и да ги подкрепят, за да постигнем желаната оставка. И тогава те, благодарение на ГЕРБ, ще имат възможност на едни нови избори да постигнат 6, 7, 8, 9 дори 10% и да влязат във властта, но само ако си сътрудничат с нас. Ние сме съюзници, може да е по неволя, но сме съюзници и нашите анализи ясно показват, че друг шанс за успех реформаторите нямат.

Ако искат да продължават да бъдат богати и да изпъкват със своята красота и интелигентност над простата маса народ, те трябва и ще работят с ГЕРБ, това е политиката, а те са политически грамотни, за разлика от обикновения човек.

Нашият лидер веднъж заяви, че българите са лош човешки материал, виждам, че подобна позиция се споделя и в редиците на Протеста, затова вярвам, че ще намерим общ език и те ще подчинят енергията си и ще я насочат там, където ние им посочим и където тя ще бъде най-полезна и за тях, и за ГЕРБ.

– Но вие самата казахте, че представителната демокрация е въпрос на количество. Защо смятате, че ще постигнете различни резултати на едни нови избори, при положение, че богатите, умните и красивите не увеличават своя брой толкова бързо, колкото грозните, простите и бедните?

– Едностранчивостта на вашето мислене е достойна за съжаление. Съотношението на количествата може да се променя не сам чрез натрупване, но и чрез намаляване. Смъртността на бедните, прости и грозни хора е по-голяма в сравнение с тази на материално задоволените. Емиграцията също допринася бедните да напускат в търсене на щастие. Пропагандата и безумните назначения на настоящото правителство допълнително обезверяват и отблъскват част от гласуващия за тях лумпен пролетариат, докато активните действия в социалните мрежи увеличават интернет лумпените. Затова вярвам, че при едни нови избори ГЕРБ ще се завърне триумфално във властта. И когато аз от председателското място на парламентарната трибуна вдигна едната си ръка, ще се чува мощно “ГЕРБ-ГЕРБ-ГЕРБ”, а когато вдигна другата ще звучи мелодично “РЕ-ФОР-МАТОРИ, РЕФОР-МАТО-РИ” и това ще бъде истинска ода на радостта.

Advertisements