995224_10151608802612391_1799673184_n

Делян Пеевски се охранява от служители на фирма „ИПОН“, това стана ясно след журналистическо разследване на телевизия СКАТ. Скандалният 33-годишен депутат, медиен магнат, неуспял шеф на ДАНС, сочен за олигарх и човек с неясен произход на богатството си, е една от най-добре пазените фигури в държавата ни, става ясно от въпросното разследване. Той попадна под вниманието на медиите и обществото след като по неясен път бе издигнат за шеф на ДАНС и предизвика масови протести сред българските граждани, принудили го да подаде оставка от въпросното назначение. Именно неговата личност, биография и най-вече неяснотите около бързото му израстване на българската политическа и бизнес сцена, се оказаха катализатор на най-дълго продължаващите протести в историята на България.

Дългото и упорито мълчание от страна на управляващите по въпроса „Кой предложи Пеевски?“, продължава да фокусира интереса на обществото върху генезиса на неговата особа, още повече и след като Конституционният съд и Парламента си прехвърлят един на друг окончателния отговор на въпроса, продължава ли г-н Пеевски да бъде депутат в 42-рото Народно събрание. Всички опити да се повдигне булото около особата на г-н Пеевски  се сблъскват с неговата охрана, се вижда от въпросното разследване и в крайна сметка журналистите решават да си отговорят на въпроса „Кой охранява г-н Пеевски?“ Че охраната му е скъпа и супер професионална се вижда от факта, че той непрекъснато се движи с кортеж от два джипа съоръжени с устройство за заглушаване на мобилната мрежа, а когато е принуден да върви пеш, охранителите му винаги носят специално куфарче в което има кевларено одеало. Каква е тяхната изненада, когато установяват, че той се охранява не от кого да е, а от служители на свързаната с бившия премиер Борисов фирма „ИПОН“.

Изумени от факта, че именно тази близка до бившият премиер охранителна фирма е наета да осигурява сигурността  и физическата цялост на г-н Пеевски, при положение, че г-н Бойко Борисов има най-голям интерес от сриването на новото правителство и неговата партия всячески се стреми да извлече дивиденти и да управлява протестите, разследващите журналисти са се обърнали с молба за коментар както към г-н Борисов, така и към г-н Пеевски? Ето и техните отговори по темата:

Бойко Борисов: “ Не виждам нищо чудно, когато човек търси защита, да се обърне към най-добрите в бранша. Тук няма никакъв конфликт на интереси, тъй като ние с г-н Пеевски сме умни хора и умеем да разделяме бизнеса от политиката. Българският народ е неблагодарен и завистлив, както имахме и аз, и той участта да се убедим върху собствените си гърбове, затова не смесваме политическите си взаимоотношения с икономическите такива, понеже ако го направим няма да спечелим нищо, освен невъзможността да се гледаме в очите, когато останем и двамата извън Парламента. Г-н Пеевски е бизнесмен който търси услуга, която аз предлагам, и нашите взаимоотношения са отличен пример за това, как трябва да се прави бизнес в България, ако искаме икономиката ни да се развива. В народното събрание може да сме врагове, но в бизнеса сме партньори. Политическите идеологии имат своите различия, около които се разразяват политическите битки и ни разделят, но бизнес интересите имат една обща цел – печалбата, стремежът към която ни сплотява.

Като бизнесмен, аз не питам г-н Пеевски откъде има пари за да си плаща за най-високото ниво на охрана, което може да намери в България, просто му вземам парите. Като политик, мога да го питам за произхода на средствата му, но винаги правя ясно разделение между двете неща. Интересувате се, дали нямам някакви вътрешни, човешки угризения относно факта, че осигурявам охрана на един от най-големите си политически врагове – не, нямам. Не забравяйте, че не за първи път, аз, който съм демократ до мозъка на костите си, осигурявам охрана на лица с коренно противоположна и дори враждебна спрямо мен идеология. Нима сте забравили, че лично аз, моята фирма се наехме и осигурявахме охраната на бившият комунистически диктатор Тодор Живков, а след това и на негово височество Симеон Сакскобургготски. Какво по-голямо доказателство за моят надполитически професионализъм.  За г-н Пеевски е ясно, че щом съм охранявал безупречно лидера на тези които застреляха моят дядо, то също толкова професионално ще охранявам и него.  Все пак за нас , истинските български бизнесмени е в сила мотото – „Да продадем и майка си за пари.“ Смятам, че и г-н Пеевски поддържа същото мото, колкото и да е привързан към майка си.

Делян Пеевски: „Разбирам вашият интерес, но не разбирам учудването ви относно факта, че съм избрал да бъда охраняван от служители на най-добрата охранителна фирма в страната. Ако имах повече пари, щях да поверя охраната си и на най-добрата световна такава фирма, но за съжаление все още не мога да си го позволя. Не се притеснявам, че ме охраняват служители на г-н Борисов, защото нашите взаимоотношения извън политическата сцена са изключително добри и професионални. Ние умеем да разделяме борбата за власт от борбата за пари, личните интереси от държавните. Виждам, че се питате защо ми е необходима толкова професионална охрана – ами защото всички знаят какво се случи с моя покровител Илия Павлов, един от най-добрите бизнесмени, който България е имала в най-новата си история. Огледайте се и ще видите, че няма успял бизнесмен в България, който да не се ползва от най-добрите охранителни услуги които може да си позволи.

Нашите домове са като крепости, автомобилите ни – като танкове, придвижването ни – като на армия. Няма друг начин, да оцелеем сред простото, злобно и завистливо българско общество, където всеки се стреми да ни отнеме това, което сме постигнали със знания и умения. Още повече, аз, който на 33 години постигнах това, което средно-статистическия българин не би могъл да постигне и за 33 живота. И вместо да се питате, кой съм и защо ми е нужна такава охрана, от кого се чувствам заплашен, радвайте се, че намирам сили да остана и да се развивам в България, а не емигрирам, като много други талантливи българи зад граница. Защото, ако Христо Стоичков е доктор хонорис-кауза  на български университет, аз можех да съм такъв на Кеймбридж или Харвард, и вече щях да съм не милионер, а милиардер. И вместо да четете биографиите на Стив Джобс и Доналд Тръмп, да четете моята биография, която скоро, между другото, смятам да пусна на българския пазар под заглавие – „Десет сигурни стъпки към успеха с помощта на майка ми и ДС“