vyshirazum

Цивилизацията им беше на милиарди години, една от първите възникнали след зараждането на Вселената. Преминаха през много етапи на развитие и дори бяха на прага на самоунищожението, но успяха да го преодолеят, като дадоха на всички това което искаха. Изгубиха милиони години в опити да създадат механично създание, способно да действа и мисли като жив организъм, дори се опитаха да пренесат своето съзнание в механично тяло, като го преобразуват в информация, докато накрая откриха решението в едно философско течение, което разглеждаше смъртта не като нещастие, а като право. Запазиха това право за една малка част, докато всички останали бяха задължени да живеят, но при определени условия. Превърнаха цивилизацията си в несломим целеустремен единен организъм, излязоха в Космоса и завладяваха всяка разумна форма на живот, която срещаха именно като им отнемаха смъртта, като възможен изход.

Когато планетата им стана негодна за живот, се разпръснаха по други планети, но в търсенето си на устойчиво решение, стигнаха до извода, че трябва да се научат да живеят в космическо пространство. Създадоха огромни сфери способни да странстват през Вселената и заживяха в нея така, както птиците живееха в небето, носейки се през просторите й, без да губят възможността да се приютяват на някоя планета, ако имат нужда. Въпросът с времето не ги интересуваше, движеха се без да бързат за никъде, защото навсякъде си бяха вкъщи, бяха успели да превърнат космическото пространство в свой дом. За дългият период на своето съществуване, те индоктринираха всички цивилизации изпречи ли се на пътя им и създадоха милиони сфери. Въпрос на време бе някоя от тях да стигне до Земята.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Откриването на нов обект в Космоса, отдавна не представляваше някаква особена сензация за унесеното в ежедневните си грижи население на Земята. Новооткритото тяло, което учените класифицираха като планетоид, се намираше в пояса на Кайпер и просто бе включено в списъка на транснептуновите обекти. Всъщност първата информация за него бе публикувана единствено в строго научните списания. Един месец след откриването му, учените разбраха, че са се натъкнали на нещо необичайно, тъй-като в разрез с всякакви физични закони въпросното тяло се приближаваше към вътрешните области на слънчевата система. Това явление бе предмет на разгорещени дискусии, но все още само в научните среди, докато един от учените не подхвърли в едно интервю, че към Земята бавно и неотклонно се приближава странен обект.

Жадните за сензации медии се възползваха от съобщението за да събудят позаспалите си зрители и читатели, като ги засипваха с какви ли не възможни страхотии касаещи същността на приближаващия обект. Все още никой не предполагаше неговият изкуствен произход. Мнозина жадни за пари бизнесмени се обединиха с обикновени шарлатани и започнаха да тиражират всякакви книги и филми свързващи въпросният обект с предсказания на древните маи, ацтеки, индуси, тибетци, аборигени и какви ли не още. В научните среди обаче, напрежението нарастваше по съвсем естествени причини – обектът не се държеше естествено. Когато една година по-късно въпросното тяло се приближи до Нептун, няколко правителства погледнаха сериозно на случващото се, учените бяха удостоени с внимание от страна на властимащите каквото никога не бяха получавали. Все още никой нямаше представа какво е това тяло, но ако имаше нещо около което специалистите се обединиха, то бе, че то не е с естествен произход.

Сферата, защото това тяло за ужас на учените бе абсолютно сферично, получи името Хадес, тя спря движението си за около месец, като остана в орбитата на Нептун. Страх сви сърцата на всички, които следяха със затаен дъх движението на обекта. Всяко съмнение относно неговият изкуствен произход изчезна, когато то отново се задвижи и тръгна към следващата планета от слънчевата система, Уран. Вече нямаше съмнение, че въпросният обект е плод на извънземна цивилизация, въпросът бе какви са неговите намерения. Дали е автоматизиран самоуправляващ се изследователски апарат, пратен да изследва необятния космос от някоя любопитна разумна форма на живот подобна на човешката, или е космически кораб с екипаж на борда и, ако е второто, дали са се отправили на откривателска или на завоевателска мисия?

Въпреки многобройните филми и научно-фантастични романи, на Земята никой не бе подготвен за контакт с извънземни. Измина още една година, когато Хадес се озова на орбита около Марс, а националните правителства все още не успяваха да формулират обща политика. Разделението, ненавистта, омразата, недоверието и стремежа към чисто физическо оцеляване и удоволствия, грижливо насаждани от управляващите върху земните граждани в стремежа им да ги управляват и разделят, и така да се ползват от благата на управлението, даваха своите резултати. Те нямаше на какво друго да стъпят за да се обединят освен на общия страх пред неизвестното, но този страх бе все още неясен и всеки си мислеше, че може би ще е по-добре, ако той някак си първи влезе в контакт с извънземните, ако на Хадес имаше такива и се сдобие от тях с преимущества, които ще му позволят да наложи волята си над останалите. Идеята да разделят кокала не им се нравеше, не за това бяха на власт.

Всяко правителство, което развиваше космическа програма и разполагаше със собствен космодрум изстреля апарат към приближаващия обект. Преди въобще да успеят да приближат към него, Хадес изостави Марс и се запъти към Земята. Заплаха или възможности за развитие, това бе въпросът вълнуващ земните жители. Светът полудя неспособен да реагира разумно на случващото се, въпреки че земляните претендираха да са разумна цивилизация.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

На борда на Хадес всичко бе спокойно. Стоте милиона жители на космическото тяло, действаха като единен организъм. Обществото бе изградено от два слоя, смъртни и безсмъртни, като смъртните представляваха един процент от жителите, но именно те управляваха този свят. Съветът на смъртните се бе събрал да обсъди следващите действия. Нямаше никакви продължителни обсъждания или пререкания, процедурата при среща с технически развита цивилизация бе отигравана вече няколко пъти, единственият въпрос бе как точно да я стартират.  Говорителят на съвета, уважаемият Тиван изложи дилемата:

– Уважаеми представители на смъртните, въпреки че в рамките на нашия живот, а и няколко поколения преди нас не сме се сблъсквали с друга форма на живот, още повече развита цивилизация, всички от вас са запознати с процедурата, която са използвали нашите по-далечни предци. Знаете, че от началото на пътуването преди близо 800 милиона години (предаваме времето в земни години за по-лесно възприемане от читателите, ако използваме мерните единици на инопланетяните то цифрата би била приблизително 252,46х10 на 14 степен в секунди – бел.автора), тази процедура е използвана пет пъти, като за всичките разполагаме с надлежните записи и документация. Въпросът който искам да решим е как да стартираме първата фаза от процедурата по Индоктринация – насаждането на Страх чрез демонстриране на сила, дали със непосредствен удар по планетата или по нейният спътник? Досега всички предишни процедури са стартирали с удар по съответната планета, тъй като те не са разполагали със спътници, но от теоретическите положения знаем, че удар по спътника ще изиграе много по-силна психологическа роля, отколкото директния удар срещу планетата. Моля уважаемия съвет да вземе решение, чрез гласуване.

– Благодаря на съвета. Решението е да ударим спътника. Според различните информационни сигнали излъчвани от цивилизацията, установихме, че населението е приблизително 10 милиарда. Предполагаме, че поне половината от тях ще се самоубият или ще се избият по между си, преди да влезем в непосредствен контакт с тях. Виждам че има предложение да извършим два удара, един срещу спътника и втори срещу някоя от слабонаселените области на планетата, с времеви интервал между двата от един период на завъртане на планетата около оста й. Моля гласувайте това предложение.

– Предложението се приема. Обявявам край на периода на двудетен модел сред смъртните и начало на периода за увеличаване на популацията,  преди фазата на разделяне. Заседанието завърши, благодаря ви.

Тиван се обърна към екрана зад него:

– Безсмъртен номер В111.

– Безсмъртен номер В111 слуша.

– Стартирайте процедура номер 1, фаза 1, първи удар по спътника на планетата след два часа. Втори удар след първия по ненаселен район от планетата, след период от едно завъртане на планетата около оста й.

– Процедурата номер 1, фаза 1 е стартирана.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Земното население бе вперило поглед в телевизионните си приемници, на които течаха кадри предавани от различните апарати изстреляни към Хадес. Сферата, представляваше абсолютно гладка тъмна повърхност, по която от време на време се появяваха сияния и различни по големина отвори, от които излизаха по-малки сфери. Хадес се установи на лунна орбита, без някой или нещо от него да дава признаци, че желае контакт със земната цивилизация. Сферата бе наистина огромна, с размер почти колкото Енцелад – един от спътниците на Сатурн. Земните специалисти изтръпваха при мисълта каква цивилизация би могла да построи подобен изкуствен обект и да го изпрати в космоса. Военните настояваха за респектиращ изпреварващ удар, тъй като според тях, ако това нещо бе приятелски настроено, то би направило опит за контакт преди да достигне толкова заплашително близо до Земята, още повече, че според тях това бе автоматизиран разузнавателен апарат, а не космически кораб, тъй като нямаше никакви данни по които да може да се съди, че Хадес има екипаж съставен от форми на разумен живот.

Когато от Хадес излезна лъч насочен към Луната и там се образува огромен блестящ кратер, паниката се разпространи мигновено. Те, които и да бяха, демонстрираха сила, това бе ясно на всички, но дали тя бе открита заплаха или просто предупреждение, да не се предприемат враждебни действия от страна на земляните. Вторият удар превърна пустинята Сахара в огромно стъклено плато. Вече никой не се съмняваше, земните експерти бяха категорични, ТЕ искаха подчинение, това бе посланието – „Ние можем да ви унищожим, но не го правим, искаме от вас подчинение.“ Военните бяха пометени от всеобщата лудост, опитите за изстрелване на насочени ядрени снаряди срещу Хадес, претърпяха пълен крах, малкото които успяха да излязат в космическото пространство бяха унищожени мигновено от същия лъч, който изпепели пустинята. На земята се възцари хаос, крехката земна цивилизация не издържа на психологическата атака. Мнозина се самоубиваха, мнозина се отдаваха на страстите си като за последно и само факта, че съществуваха хора които продължаваха да действат механично поддържайки съществуващата на земята система на взаимоотношения, в опит да игнорират надвисналата заплаха от ума си, успя да предотврати пълното самоунищожение на човешката цивилизация.

Въпреки това една седмица по-късно, когато от Хадес изпратиха съобщение към Земята, от земното население бе останала само една трета.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

На борда на Хадес съветът на смъртните отново заседаваше:

– Уважаеми представители – започна говорителя Тиван – време е да пристъпим към втора фаза на процедурата по Индоктринация, фазата на приобщаване. За целта трябва да съставим и изпратим съобщение. Имаме достъп до техните информационни канали и знаем как да излъчим разбираем за тях сигнал. Тъй като те общуват на различни езици, съобщението ще бъде изпратено на трите най-разпространени, като след това ще имат един период от завъртане на планетата около оста й за да го обмислят. Вие вече сте се запознали със съобщенията изпратени при предишните стартирания на процедурата, както и типовото теоретично съобщение върху което те са построени. Аз ще ви изложа предложението за съобщение съставено от нашите специалисти по индоктриниране, което те съставиха с оглед изключителната психологическа лабилност, която тази форма на живот показа и съобразно събраната до момента информация от излъчваните от тях сигнали.  Уверявам ви, че са внимателно анализирани всички поведенчески особености показани от съществата образуващи тази цивилизация, след нанасянето на ударите от фаза едно. ето съобщението:

“ Вие, които виждате, слушате и се запознавате с настоящето съобщение, бъдете спокойни. Ние идваме с мир. Нашата цел не е да ви унищожим, а да ви помогнем да станете част от нашата космическа цивилизация. Демонстрирахме ви нашите способности без да сложим край на живота на никой от вас с цел да разберете, че ако желаем можем да ви унищожим, но това, че не го правим е доказателство, че не това е намерението ни. За съжаление, вие се оказахте на по-ниско ментално ниво на развитие отколкото предполагахме и не ни разбрахте, което доведе до измирането на много от вас. Извиняваме се, въпреки, че не чувстваме вина за случилото се. Сигурни сме, че тези които сте оцелели, сте по-развитата част от вашата цивилизация. Всеки от вас ще бъде надарен с безсмъртие (с изключение на тези на възраст над 50 земни години, които ще получат правото да умрат), в замяна на вечна служба на космическия разум, който ние представляваме. Всички ваши материални и плътски потребности ще бъдат задоволявани в рамките на нашите закони, уверяваме ви, че няма да изпитвате никаква нужда.

Благодарение на излъчваните от вас сигнали ние успяхме да изучим вашия вид и физиологични особености. Бъдете спокойни вие не се различавате много от нас. Всеки опит да се съпротивлявате ще бъде наказван с болка, но няма да ви убиваме, повтаряме ви,  с присъединяването към нашата цивилизация вие ставате безсмъртни. Това нещо, което вие наричате пари и върху което сте изградили вашата цивилизация, тук няма да ви е нужно, Всичко необходимо ще получавате в замяна на вашата служба. За целта на вашата планета ще слязат наши представители, които ще изградят разпределителни пунктове. Там вие ще бъдете разделени на три групи:

Първата група ще са всички на възраст над 50 години,те ще завършат живота си по естествен начин, в специално обособени за целта жизнени хабитати, като до времето на тяхната смърт ще им бъдат задоволени всички физиологични и материални нужди с изключение на размножаването. Всеки от тази група, може по всяко време да се откаже от живота.

Втората група ще са всички на възраст между 20 и 50 земни години. Те ще бъдат настанявани в специални приобщаващи центрове, където ще възприемат нашите правила и ще бъдат подготвени да служат на нашата цивилизация. Всички техни физиологични и материални нужди ще бъдат задоволявани с изключение на размножаването. Ще им се отнеме и правото на смърт и ще бъде спрян процеса който вие наричате стареене.

В третата група попадат всички от новородени до 20 годишни. Те ще бъдат настанени в специални образователни центрове. За тях ще бъдат положени всички необходими грижи за нормалното им физиологично развитие, като същевременно ще бъдат подложени на нашите образователни програми за приобщаване към нашата цивилизация. Уверяваме ви, че на вашите деца, както ги наричате няма да липсва нищо. Процесът на стареенето им ще бъде спрян при достигане на 20 години, след което ще се присъединят към втората група. Те също нямат право да се размножават, като им се отнема и правото на смърт.

Отново ви предупреждаваме, че всеки опит за съпротива и саботиране на процеса по приобщаване ще бъде наказван с болка. Основното което трябва да запомните е, че размножаването е забранено, но това което наричате секс е разрешено. Грижата да не се размножавате е наша.  Другото е, че ви се отнема правото на смърт, всеки опит да умрете, ще бъде наказван с различна по сила и продължителност болка. Всеки от вас ще се сдобие с идентификационен номер, който ще служи за разпознаване, вместо това, което вие наричате име.

Процесът по приобщаване ще приключи най рано след 21 години и най-късно с естествената  смърт на последният от вас принадлежащ към първа група. Междувременно ще бъдат изградени необходимият брой сфери, като използваме ресурсите на вашата звездна система, така че да има място за всеки един от другите две групи. С краят на периода по приобщаването ще започне вашата вечна служба в името на разпространението на нашата разумна цивилизация. Добре дошли във Вечността и бъдете благодарни за предоставената ви възможност да бъдете част от нашата цивилизация. Вие вече сте безсмъртни, никой от избраните няма да умре.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Двадесет и пет години по-късно на борда на Хадес, съветът на смъртните отново провеждаше заседание. Тиван бе умрял преди 5 години, новият говорител Симан се изправи и заговори:

“ Уважаеми представители, сред вас има такива, които бяха свидетели на целия изминал процес от процедурата по Индоктриниране на новооткритата откритата от нашите бащи цивилизация. Сега когато сме в края на тази процедура, предстои третата най-тежка за нас фаза, а именно разделянето и продължаване разпространението на собствената ни цивилизация във Вселената. Време е за възвръщане към двудетния модел на размножаване. Отдавна не е имало толкова смъртни на едно място. По-голямата част от нас ще се настанят в новопостроените сфери и ще продължат нашата мисия в космоса, заедно с индоктринираните нови служители. Нека Разума намери отговор на въпросите!

– Нека Разума намери отговор на въпросите! – отговориха представителите.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

През следващият месец всички, които трябваше да отпътуват излетяха към очакващите ги в земна орбита 30 сфери, а на Земята доскоро населявана от земляните, остана част от техните индоктринирани потомци, които така и не видяха и никога нямаше да видят някого от смъртните. Част от смъртните също останаха на Земята и щяха да я населяват докато условията на живот го позволяваха. Безсмъртните служеха на смъртните, така бе изградена тази цивилизация. Смъртните бяха учени, философи и изкуствоведи, потомци на най-древната цивилизация зародила се в Космоса, те се бяха отдали на търсене на отговори на огромна плеяда от философски въпроси, като най важен бе този за смисъла на живота. Единственото което бяха разбрали, независимо от цялото им познание, бе, че смъртта е дар, за който не всеки е достоен.

Те индоктринираха всяка цивилизация изпречила се на пътя им, като задоволяваха всичките им страсти, правеха ги безсмъртни, но ги принуждаваха да им служат непрестанно до краят на вечността. Сред безсмъртните имаше такива, които живееха вече милиони години в служба на смъртните. Всеки безсмъртен работеше по 12 часа на ден, всеки ден, като всяка седмица минаваше през молекулярния рехабилитатор, който се грижеше за перфектното им физиологично състояние. Постоянно безсмъртните се обучаваха от програми, които ги запознаваха с най-новите постижения на смъртните в сферата на техническите науки. Целта на живота на безсмъртните бе да служат, ден след ден, всеки ден без да задават въпроси. Те трябваше да се превърнат в безмозъчни, но умни и владеещи необходимите знания и умения за поддържането на системата групоиди (да не се бърка с индивиди –  бел. на автора).

Извън задължителните 12 часа ежедневна служба, те бяха свободни да ядат и пият, да правят секс и да се бият, колкото искат, но без да имат право да убиват или да бъдат убивани. Всеки намек, всеки опит за саботиране на системата се наказваше с болка, различна по сила и продължителност, но болка, която никога не водеше до смърт. Те бяха достатъчно умни за да служат и достатъчно тъпи за да живеят, тяхната поддръжка костваше на смъртните много по-малко, отколкото биха коствали същият брой роботизирани служители, още повече, че всички физически грижи и усилия по-поддържането на системата се извършваха от самите безсмъртни.

Само смъртните имаха право да умрат. Техният живот извън обикновените физиологични нужди и плътски наслади, преминаваше в търсене на отговори, в научни изследвания, философски дирения и духовни наслаждения. Само те имаха право да задават въпроси. Само те имаха право да имат деца. Те никога не влизаха в пряк контакт с индоктринираните  безсмъртни, а общуваха с тях единствено чрез информационната система на цивилизацията, която бяха изградили. Живееха отделно в една почти идилична общност, подчиняваха се на свои древни закони, като най-голямото наказание за престъпването им, бе да бъдат индоктринирани и превърнати в безсмъртни.

Реклама