zx450y250_2071889

Безпрецедентно новогодишно послание отправи премиера Орешарски към напускащите България. В първите часове на новата 2014г. той избра уюта на Терминал 2 за да се обърне към нетърпеливите българи решили да се възползват от неограничените от 1 януари възможности за работа в Европейският съюз:

“ Уважаеми бъдещи бивши граждани на Република България

Искам да използвам последните мигове от новата 2014г. които ще прекарате на територията на Република България, преди да поемете пътя към своето пълноправно европейско гражданско съществуване, за да се обърна към вас с няколко напътствия и пожелания. Първо, благодаря ви, че избрахте тази възможност, да изживеете живота си, доказвайки, че сте далеч пред другите граждани на Европейският съюз, които макар и по-стари, все още не са наясно напълно с неговите ценности и идеи. За пореден път българския народ във ваше лице, доказва, че е в първите редици на европейското гражданство и стремеж към развитие на Евро съюза. Вашето себеотдаване в реализацията на европейската идея за свободно движение на хора и капитали е от огромно значение за бъдещето на този съюз. Днес много народи се прекланят пред вашата жертвоготовност, да оставите род, родина и покъщнина и да се устремите към едно светло, но все още неясно и несигурно бъдеще.

Благодаря ви, от все сърце, както от свое име, така и от името на всички български политици и бизнесмени, които положиха през тези 23 години преход, неимоверни усилия да направят от българските граждани пълноправни европейци, не само на думи, но и на дела. Може да звучи нескромно, но без нашите неимоверни усилия, вие надали бихте изпитвали толкова дълбока вътрешна и битова потребност да се почувствате пълноправни европейци. Разбира се няма как да пренебрегна и вашите заслуги в този процес на осмисляне необходимостта от използването на европейските възможности и ценности. Въпреки, че на моменти сме имали разногласия по отношение на някой въпроси от европейското развитие на България, все пак ние управляващи и управлявани, успяхме да стигнем до тук именно благодарение на вашето търпение и доверието което ни оказахте, предоставяйки ни съдбата на България в наши ръце.

Вашият избор да напуснете България, доказва, че общите ни усилия не са били напразни. От днес вие вече не сте българи, а европейци. Няма да сбъркам, ако кажа, че за пореден път българите стават първите европейци по дух, стремления и действия. Ние българските политици и бизнесмени ви изпращаме без жалост и тъга, защото това, което се случва в момента е знаменателно и преломно събитие, което ще бъде записано в първите редове от историята на бъдещата Европейска Федерация. Гордеем се с вашия избор. Уверяваме ви, че ние, българските политици и бизнесмени, които избрахме да останем, го правим не от някакъв криворазбран отживял идеал, като патриотизма, а единствено в стремеж да убедим и малкото, които все още се колебаят дали да напуснат България и да станат европейци, да преодолеят своите страхове, да отхвърлят остарелите родолюбиви ценности и да поемат по пътя на европейската интеграция.

Драги българи, всъщност не – драги европейци. Заминавайте и не се обръщайте назад, не тъгувайте за нас и не ни съжалявайте. Ние българските политици и бизнесмени, доброволно поемаме върху си тежестта да се погрижим за това, което е останало в България, да го пазим и съхраним, докато намерим добър купувач и го продадем на добра цена. Тогава ще се присъединим към вас и ще си спомняме за България, като за една отживелица, като за един воденичен камък, който дълго ни е тежал на шията, но от който с общи усилия сме успели да се отървем.

Да живее Европа, забравете България!

Advertisements