zx450y250_2029013Председателят на Европейската комисия, даде обширно интервю за водеща българска медия, в което откровено говори за настоящето и бъдещето на България погледнато от Брюксел. Препечатваме интервюто с малки съкращения.

Г-н Барозо, във време на предизборна подготовка за европейски избори, дали някой в Брюксел следи процесите ,които се развиват в държава като България?

– Разбира се, че ги следим. За съжаление България се превърна в постоянен обект на наблюдение и особено внимание от страна на всички европейски институции, поради уникалността и опасните тенденции в процесите, не само политически, но и социални, които се развиват там. При положение, че  се стремим да създадем усещане за единство и общност между всички граждани на Европейският съюз ние не можем да си позволим лукса да пренебрегваме случващото се в която и да е държава от Европейският съюз, а и в тези които се стремят да се присъединят към него.

– Какво имате в предвид, като казвате, че процесите в България са уникални и опасни? Бихте ли дали конкретни пояснения? Визирате ли настоящето ляво управление в страната, като един от опасните процеси?

– Ще си позволя да бъда откровен и прям, защото това е, което най-много липсва в българската политическа реалност. България няма време за дипломатичен език, ако иска да избегне пропастта пред себе си. Едва ли има нужда да ви обяснявам, вие много-добре знаете за кои процеси говоря – демография, бедност, емиграция, корупция, беззаконие, безверие, апатия и т.н.

Що се отнася до настоящото ляво, както го нарекохте управление в България, то действително е огромна тежест върху Българската държава, но не защото е ляво, а защото не е. Аз бих бил най-радостен, ако българското управление бе в ръцете на действително проевропейски настроени социалисти и това е, което е необходимо на България. Без активна европейска лява политика България ще загине. Но за съжаление, това, което вие наричате ляво управление в момента, не е нищо друго освен една откровено мафиотска клика за разграбване и закриване на България. БСП – българската социалистическа партия, отдавна е престанала да бъде социалистическа партия, че дори и българска.

Голяма част от така наречените български социалисти имат собствен частен бизнес, за който лобират усилено в Парламента и внасят необходимите закони за да се самооблагодетелстват. Към работниците си, те се отнасят така, както не са се отнасяли към своите работници, ранните капиталисти от западния свят. Какви социалисти са това? БСП трябва да се прекръсти на ПОП- популистка олигархична партия. Това, което те наричат социални мерки, са всъщност подаяния предназначени да успят бедните хора, да притъпят болката им, така че да си отидат от този свят малко по-леко.

Вашите политици направиха така, че седем години след влизането си в Европейският съюз, българите още не могат да разберат, че са пълноправни европейци, но как да се почувстват такива, като не могат да се почувстват дори пълноправни българи? Забелязваме, че напоследък целенасочено се води  антиевропейска кампания, целяща греховете на българските политици да бъдат прехвърлени на Европейският съюз. Българският гражданин трябва ясно да си даде сметка, че демографските проблеми, икономическите, социалните и т.н. не са в резултат от действията на Европейските институции, а въпреки тях, благодарение безскрупулността на собствените му управници и лично неговата апатия.

България действително загива и единственото оптимистично нещо в този процес е, че българите получиха възможност да живеят безпрепятствено на територията на целият Европейски съюз. Представете си само, какво щеше да се случи с вас, ако нямахте възможност да търсите щастието си извън България. Трагедията е, че българите както казах, не гледат на себе си като на пълноправни европейски граждани и това е благодарение на безхаберието на политиците ви, които нямат интерес да ви обяснят, че вече сте пълноправни европейци, нямат интерес да работят в защита на вашите права на територията на съюза, нямат интерес да разберете какъв е смисълът на това да си европеец. Българите не просто емигрират, а бягат към останалите държави от Евросъюза. Когато напуснат територията на България, те не го правят с чувството на пълноправни европейци, а като бежанци, бежанци които по никакъв начин в съзнанието си не се различават от идващите от Африка например, а разликата е голяма. Разбирате ли, вие вече 7 години сте европейци, а все още се чувствате като бежанци?

Политиците подхранват у вас едно подло чувство на гордост от българската история и идентичност, за сметка на чувството за европейска принадлежност, противопоставят ги, като ви втълпяват, че едва ли не ако изберете да сте европеец, не може да сте българин. Ужасна, страшна манипулация. Няма пречка да си българин и европеец едновременно. И е ужасно тъпо и трагично, да седиш в България и да се биеш в гърдите „булгар -булгар“, да се зъбиш и заканваш на „страшната Европа“, вместо да я опознаеш и се почувстваш част от нея. Светът се развива и идеята, че вие можете да си останете просто българи е нелепа и пагубна. Да избереш българин, пред българин-европеец е признак на ниско самочувствие. Но вашите управници имат интерес от подобно мислене, защото, ако се почувствате европейци, може и да си потърсите правата, да пожелаете върховенство на закона, правова държава, да придобиете нетърпимост към сивата икономика и задкулисните политически игри.

– Какво според вас трябва да се случи, за да може България да избегне участта, която я заплашва?

– Българите трябва да разберат, че са част от Европейският съюз. През следващата година сме планирали да предоставим на всички европейски граждани възможността в паспортите си да впишат „европейски гражданин“ вместо националност. По този начин, където и да отидете, никой няма да може да ви дискриминира на база национална принадлежност. Това ще помогне да оцелеят тези, които напускат територията на България, а що се отнася до самата България, то спасението й е в ръцете на собствените и граждани.

– Споменахте, че на България в момента е необходимо проевропейско ляво управление, бихте ли се аргументирали по-подробно?

– Да това е, което би могло да измъкне България от блатото в което затъва. Защо ляво – защото сте бедни, а бедните хора имат нужда от ляво управление и защото икономиката ви е в ръцете на олигарси и тъмни субекти, чието имущество трябва да бъде отнето и одържавено, а самите те осъдени. Защото в момента целият свят има нужда от повече социални мерки и България не е изключение. През последните десетилетия, за разлика от обикновения човек, капиталът успя не просто да се движи свободно в рамките на Евросъюза, но да се глобализира. Интересите на големият бизнес, отдавна се решават и защитават на глобално ниво, докато интересите на хората все още се разглеждат на национално ниво. Няма как при това положение капитала да няма господстващо положение във взаимоотношенията човек – капитал.

От самото си създаване социалистическата идея говори за един интернационал, за едно обединяване на хората по света в противовес на обединението на капитала. Създаването на Европейският съюз е именно такова деяние, което има за цел да обедини хората и да създаде равнопоставеност във взаимоотношенията между хората и бизнеса. Създаването на една нова лява партия, партия която не подклажда тъга по отминалото тоталитарно време, а която работи за обединението на хората в Европа, която има за цел да накара българите да се почувстват равноправни европейци, която да прекрати разкраченият стоеж между изтока и запада е от огромна важност за България в момента.

Вие нямате нужда от националисти, които да ви затварят зад високи средновековни крепостни бълнувания, нито от БСП, които да  държат главата ви извита неестествено на изток, докато с краката си сте стъпили в Европа. Това неестествено положение води до фатален изход и вие го усещате. Вие вече сте в Европа, разберете го. Търсете си правата като европейци, отстоявайте ги, общувайте с другите европейски граждани, съюзявайте се. Вие сте добре дошли в Европа, не се оглеждайте несигурно под шепота в ухото от користолюбивите ви политици.

Бъдещето е на обединените европейски граждани, а не просто на българите, англичаните, германците, французите, гърците, испанците и т.н. – на обединените европейски граждани. Ако искаме да се развиваме, трябва да се глобализираме не само икономически, но и социално. Не само бизнеса, но и хората. Няма нищо по-хубаво от една обединена планета и това е бъдещето на просперитета, другото е в най-добрия случай състояние на безкрайна нестабилност и хаос, а в най-лошия – загиване на човешката цивилизация.

– И последно, какво бихте посъветвали българите?

– Създайте нова проевропейска лява партия, вземете властта от ръцете на олигарсите и не се страхувайте да бъдете европейци.

– А каква е мечтата ви за бъдещето?

– Децата ми да имат паспорт на който да пише ЗЕМЛЯНИН.