Аз не гласувах на тези избори, причините са много и разнообразни. Има хора, които вярват и постоянно натякват на останалите, че независимо какво е качеството на политиката която ти се предлага, ти си длъжен да гласуваш. Не мога да дам подходящо сравнение с което ясно да се види абсурдността на подобно твърдение, може би такова е избора как да се самоубиеш най-безболезнено. Затова реших, да вляза в ролята кандидат евродепутат и да ви призова да гласувате за мен, като изложа своите виждания в едно своеобразно, следизборно-предизборно послание. Наистина по-лесно е човек да се аргументира защо не би гласувал, отколкото да изложи ясно за какво би гласувал:

“ Уважаеми съграждани,

За втори път вие ще имате възможността да гласувате за Европейски парламент. Този избор, неговото значение и роля за вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца, умишлено се завоалира и прикрива от хората които в момента ви управляват, те желаят вие да участвате в тези избори като българи, а не като европейци. Аз няма да крия от вас, че за мен бъдещето на човечеството е сигурно само в един глобализиран свят, но глобализиран не от капитала, а от обществото, от свободното общуване и размяна на идеи между хората. С една дума, аз съм глобалист и смятам, че Европейският съюз е част от пътя, който трябва да се извърви към този обединен глобален свят. Най-доброто нещо, което ни се е случило, е че ние сме поели по този път, най-лошото което може да ни се случи, е да се оставим да ни води някой, който иска да ни върне обратно.

Днес мнозина се опитват да ви объркат, като използват любовта ви към родината, за да насаждат омраза към Европейският съюз, те ви казват, че вие няма повече да бъдете българи, че ще изгубите своята идентичност в Обединена Европа и тези хора се наричат националисти и патриоти. Това уважаеми съграждани, е елементарна манипулация на хора, които биха искали да ви държат в подчинение, да ви затворят в рамките на една територия за да им служите. Те искат да ви отнемат свободата да опознаете света и другите хора, защото може да откриете, че хората няма какво да делят, а имат общи ценности и обичат едни и същи неща. За тях България е само една територия и нищо друго и ви карат да вярвате и вие в това, но то не е вярно.

България не е просто територия, тя е дух и този дух живее във всеки един от нас. И ако не вярвате помислете, почти през половината ни история територията наречена България е владяна от други народи, но България не е изчезнала и това при най-тежко робство. Защото България е нещо много повече от територия, та на колко територии е съществувала България, преди българите да минат Дунава? И днес има български общности там, където няма територия наречена България. В съвременният свят да асоциираме България единствено и само с територията, означава да се затворим в една кошара и да гледаме света през дупките в плета. С всяка стъпка на българин, където и да е по света, България се разширява. В съвременният свят, националните териториално ограничени държави губят своя смисъл и от нас зависи, да превърнем Българската държава от ограничено териториално образувание, в безгранична държава на духа. Защото да си българин означава не просто да забиеш знамето на покрива, а да помниш за какво са се борили дедите ти, какви са били техните идеали – „да бъдем равни с другите европейски народи“. Ако искате да запазите България, пазете не територията, а духа, културата, историческото ни наследство и разнасяйте славата му по света.

Членството ни в Европейският съюз, ни дава възможност да бъдем равни с другите европейски народи и не просто да бъдем равни, а да участваме активно в определянето съдбата на Европа и ценностите, които ще изповядва бъдещото човечество. Днешните политици, оправдават всяко свое действие с Брюксел и това е така, защото те самите са приели да бъдат безгласни марионетки в името на собствените си частни интереси. Всеки политик, който ви казва, че не е по силите на един човек да повлияе на решенията взимани в Европарламента, няма място там, защото в историята на света има достатъчно много примери за личности, които са променяли из основи статуквото, единствено и само благодарение на своя дух. Те извиняват своята некадърност с факта, че са неразличими от тълпата. Не гласувайте за тях, освен ако не искате да чувате само извинения и призиви за примиренчество.

Именно членството в Европейският съюз, пълноправното членство, ни дава възможност не само да слушаме и да изпълняваме безропотно, както правят болшинството наши политици, но да опонираме и да предлагаме наши собствени алтернативи, нашите виждания и идеи, за бъдещето на Европа. Нашето предизвикателство на европейската сцена, е да не бъдем просто изпълнители, а съзидатели. Днес може би Европа не ви харесва, но това трябва ли да ви отказва от нея? Нима мислите, че някъде ви чака нещо по-добро, направено от някой друг, който ще ви го даде наготово? Щом Европа не ви харесва, променете я, нали затова са тези избори? Гласувайте за мен, за да направим Европа такава, каквато искаме да бъде, Европа на Свободата, Равенството и Братството – Свобода  на мисленето, Равенство във възможностите, Братство в моментите на изпитания.

Общите приказки обаче не са достатъчни, нужни са конкретни стъпки, за реализирането на тази Европа, Европа на равноправните във всяко едно отношение европейци. Затова ето и моите конкретни ангажименти, не мога да ви обещая, че ще успея да ги изпълня, но мога да ви обещая, че ще положа всички усилия за да го направя: Европа да стане единно държавно образувание, с единно трудово, данъчно, социално и наказателно право. С единна валута, с равен достъп до еврофондовете, на всеки един гражданин на съюза. С носене на персонална отговорност, за всяка злоупотреба с еврофондовете, а не както е сега – едни да крадат колкото могат и да прехвърлят всички отговорности за използването им на националната държава и нейните граждани. Европа с единна съдебна система. Европа, която да сложи юзди на неограничената алчност на бизнеса и финансовите институции. Европа обърната към гражданите, а не към корпорациите, банките и бюрокрацията. Европа която да налага демокрацията не с военни средства, а като кара останалия свят, да желае да бъде като нея.

Разбира се, в днешната българска реалност, е много трудно да повярвате, че това може да се случи и може би го чувствате някак далечно и незасягащо ви. Но това чувство е създадено у вас, именно от тези които сте поставяли до момента да ви управляват, защото те точно това правят, управляват ви, но ви управляват в името на собствения си интерес. Аз не желая да ви управлявам, а да решаваме заедно проблемите и да градим съвместно бъдещето на нашите деца. Поставени на ръба на оцеляването, много от вас не могат да погледнат по-далеч от утрешния ден, но това е целта на тези, които изсмукват силите ви, те искат да живеете в едно безкрайно мъчително оскотяващо настояще, в което най-голямото постижение е да оцелееш. Не гласувайте за тях. Смъртта не е най-страшното нещо, най-страшното е животът без смисъл. Много от вас, се отказват да се борят и се жертват в името на своите деца, но така ги учите и те да бъдат жертви. Европа е вашият шанс, шансът на децата ви  да бъдат не само българи, защото са се родили в някаква територия, а пълноправни европейски граждани. Научете ги да обичат България, България на духа и ги пуснете да разнасят този дух. Нека България бъде Европа и Европа бъде България. Гласувайте за мен.

Подкрепете блога:

chergar1b01

index