Hristo-Kovachki-3И днес, в лето господне 2239-то, двеста двадесет и пет години след ядрения апокалипсис, все още има сред християните люде, които изповядват Христовото учение по-скоро като суеверие, отколкото окрилени и озарени от истинската вяра. Вие, които сте окичили стените на домовете си с коя от коя по-прекрасни икони и палите толкова свещи, че сте се отказали да варосвате следите от дима, не познавате дори миг от живота на светците, изобразени върху тях. Затова днес аз реших да ви опиша вкратце преломния момент от житието на един от най-обичаните и почитани от светата църква светии, а именно св. Исус Ковача, чието мирско име е Христо Ковачки, живял и заслужил светостта си точно в годината на ядрения апокалипсис. Святото изображение на Христо Ковачки, св. Исус Ковача, виси във всеки дом и се почита като закрилник на работниците, пролетариата и социалистите, но единици са тези, които знаят как той е заслужил светостта си. По долу аз ще предам епизода на превръщането на мирянина Христо Ковачки в светеца Исус Ковача, така както е описано от анонимния хронист, известен под името Странник. Нека това описание да спомогне на паството ни да се докосне до истинската същност на християнството:

“Огромната тълпа от миньори и техните семейства се бе събрала на площада в Бобов дол и слушаше проповедта на отчето, изпратено от Светия синод, за да им помогне да намерят утеха и опора в Христовото учение в трудния момент на недоимък и безизходица, в който бяха попаднали:

– Овце божии, днес аз виждам в очите ви, как липсва пламъкът на любовта към ближния, как изпитанията, които сам Господ бог ви праща за да ви изпита, са сломили духа ви и вие сте на крачка да отхвърлите истинската вяра и да предадете душите си на вечни мъки в преизподнята на дявола. Аз чувам сред вас недоволство, насочено към вашият работодател Христо Ковачки, човека, който се грижи за вашето душевно спасение, който с делата си ви води към рая, макар сам вследствие на любовта си към вас да се обрича на вечни мъки. Да, да, вие не съзнавате, защото не мислите и сте се отдали всецяло на материалното. Забравили сте, че животът на Земята е само едно краткотрайно изпитание преди вечното блаженство в рая, ако успеете да издържите изпитанието. Вие живеете и мислите така, сякаш този живот е единствен и след смъртта няма нищо друго освен пустота, дано Господ се смили над душите ви.

Но как, недоумявате вие, Ковачки ни води към рая? В светата книга пише:

1. Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно. –

– Нима вашият живот и този на децата ви, не е обзет от бедността на духа, благодарение лишенията и липсата на пари, за да изучите децата си, което ви осигурява Христо Ковачки. Така ли е? – така е. Кажете, алелуя и се молете за неговото здраве.

– АЛЕЛУЯ!

2. Блажени плачещите, защото те ще се утешат. –

– Нима не плачете, когато след като цял ден сте работили нямате пари за хляб? Нима не плачете, когато дойде ден за заплата, а пари няма? Нима не плачете, когато децата ви искат шоколад, а в магазина има само лимони? И кой ви осигурява всичко това – Христо Ковачки. Така ли е? – така е. Кажете алелуя и се молете за неговото здраве.

– АЛЕЛУЯ!

3. Блажени кротките, защото те ще наследят земята. –

– Нали при всичките неправди, вие се страхувате да предприемете каквото и да било и кротки като агънца продължавате да работите. И кой е сторил така, че да проличи вашата кротост – Христо Ковачки. Така ли е? – така е. Кажете алелуя и се молете за неговото здраве.

– АЛЕЛУЯ!

4. Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.-

– Нима, поради всичките неправди струпани върху вас, вие не сте жадни за правда? Но кой ги струпа тези неправди – Христо Ковачки. Така ли е – така е. Кажете алелуя и се молете за неговот здраве.

– АЛЕЛУЯ!

5. Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно. –

– Нима няма сред вас изгонени, защото са си потърсили правата? И кой ви изгони – Христо Ковачки. Така ли е? – така е. Кажете алелуя и се молете за неговото здраве.

– АЛЕЛУЯ!

Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата (Мат. 5:3-12). –

Нима не разбирате, слепци, че поради всичко, което този човек ви причинява, вие ще бъдете блажени и голяма ще е наградата ви на небесата? Та вие Христо Ковачки трябва с перце да го галите и хляб да му носите, дрехите да му перете и обувките да му лъскате, и всяко желание негово закон за вас трябва да бъде. Какво го хулите и ненавиждате, когато той от любов към вас така постъпва и обрича душата си на вечен адски огън, а вас изпраща да блаженствате во веки веков в рая? Той ви обича и прави така, че и Господ да ви обича, жертвайки себе си. Кое, безверници, е за предпочитане – вечното блаженство в райските градини или мимолетното такова на Земята? Христо Ковачки взе мига и даде на вас вечността, а вие неблагодарници не виждате по-далеч от стомасите си. Така ли е? – така е. Кажете алелуя и се молете за неговото здраве.

– АЛЕЛУЯ!

Христо Ковачки е вашият спасител! И вашият спасител ще гори в ада, а вие го заплювате, проклинате и говорите зад гърба му – какви християни сте? Ако сте истински християни, трябва да помислите за спасението душата на вашият спасител. Така ли е? – така е. Кажете алелуя и се молете за спасението на душата му.

– АЛЕЛУЯ!

– Но молитви само не са достатъчни. Христо Ковачки е поел върху себе си толкова много грехове в името на вашето блаженство, че Господ няма как да го опрости. Затова са нужни действия, действия, в които вие да се жертвате в името на спасението на вашия спасител – Христо Ковачки. Така ли е – така е. Кажете алелуя и се молете за спасението на душата му.

– АЛЕЛУЯ!

– И ето, аз съм дошъл, за да ви кажа как да му помогнете, как да спасите душата на този божи човек, Христо Ковачки, поел върху себе си греховете на всинца ви. Има начин, чада мои, има начин да жертвате част от вашето блаженство и да го пратите в рая. Вие ще трябва да го подложите на адски мъки тука на Земята, само така душата му ще се пречисти и той ще се пресели на оня свят и ще застане от дясната страна на Бога, откъдето ще може да се моли за вашето спасение. Така ли е – така е. Кажете алелуя и се молете за собственото си спасение.

– АЛЕЛУЯ!

И тъй миньорите и техните семейства, прогледнаха от тази света проповед, събраха се и решиха да помогнат на своя спасител Христо Ковачки и да не позволят душата му да гори в ада. Те знаеха, че в края на месеца той ще дойде, за да прибере печалбите, да нагледа сметките и да набие нечия глава. Окрилени от християнски плам, те приготвиха всичко необходимо, за да изпълнят Христовото учение и да се покажат ревностни християни.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Когато Христо Ковачки пристигна в мината, пред очите му се разкри необикновена гледка: хиляди миньори и техните семейства, целите облечени в бяло и закичени с цветя, го чакаха пред административната сграда, а най отпред в черно расо и с огромен кръст в ръце се бе изтъпанил някакъв поп. Когато слезе от мерцедеса, пред него застана красива мома с напращели гърди и стегнато дупе, и му подаде поднос с хляб и сол. Преди да успее да зададе какъвто и да е въпрос, се видя заобиколен от тълпата и попът заговори:

– Спасителю наш, ти който носиш божието име, днес твоите раби искаме да изразим своята признателност за всичко, което си направил за нашето душевно спасение и те молим, най-коленопреклонно, да не ни отказваш тази чест и да ни позволиш да се погрижим за твоето спасение, така както ти се грижиш за нашето.

– Не разбирам, какво искате от мен. – промърмори Ковачки, чупна един залък от питата и щипна момата по задника.

– Остави се в нашите ръце, позволи на твоите раби да изплатят дълга си към теб и ни последвай – отвърна отчето.

– Да вървят да работят, така най-добре ще си изплатят дълга. И какъв е тоя цирк?

– Ела с нас, възлюблени ни бащице, ние искаме да изплатим не материалния, а християнския си дълг към тебе.

Ковачки огледа още веднъж мнозинствто, щипна отново момата, не видя нищо обезпокоително и реши да разбере какво толкова са му приготвили, с което да го изненадат. Обграден от мнозинството, той пое към своето вечно блаженство, към мястото си отдясно на Бога. Водени от попа, облечените в бяло миньори заедно с Ковачки влязоха в мината и се насочиха към прясно изкопана галерия. Когато стигнаха края й, Ковачки изпита безпокойство. Момата бе изчезнала, а в ярко осветеното помещение се виждаха казан, дърва, дървен одър със стърчащи от него пирони и множество ръчни режещи инструменти. Оформеното в края на галерията помещение бе явно близко до повърхността, защото се виждаше прокопан отдушник, през който се усещаше полъха на свеж въздух. Определено видяното не му харесваше и той се опита да тръгне обратно, тогава обаче, здравите ръце на миньорите го сграбчиха, силно, но нежно, а отзад започнаха да пеят някакви църковни химни.

– Прости ни спасителю, за болките които ще ти причиним, но правим го в името на твоето спасение и нашата християнска любов. Нека в дните и часовете на изпитание, които ти предстоят, твоя утеха да бъде представата за вечното блаженство, което те чака след края на земния ти път.

– Пуснете ме, как смеете, какви са тези налудничави изпълнения? Знаете ли с кого си имате работа, всички ще ви уволня и един лев няма да видите! Простаци, стига с този цирк! Вървете да работите, а тоя лудия свещеник, лично ще го ритам до портала! – крещеше Ковачки.

– Не хаби думите си, Спасителю наш, а пести силите си за изкуплението, което те чака, защото твърдо сме решили да спасим душата ти, която ти пожертва за нас.

– Пуснете ме, ви казвам, – продължаваше да крещи Ковачки вече обзет от страх, – пуснете ме, ще ви дам пари, ще ви дам всичко, което пожелаете, къщите, колите си, всичко ще ви дам, само ме пуснете! Ще изплатя всичките ви заплати в десеторен размер, сметките ще ви плащам, децата ви ще изуча, само ме пуснете!

– Не го слушайте, – възвиси глас отчето – чрез него вече говори Дяволът. Той е дошъл да ни омае и да ни отклони от християнският ни дълг да спасим душата на Ковачки. Да започваме и не позволявайте писъците му да смутят душите ви и да посеят там зърното на съмнението в правилността и светостта на това, което сме решили да извършим. Кажете алелуя и се молете за душата му.

– АЛЕЛУЯ!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

И тъй, те първом отрязаха клепачите му, за да може да вижда всичко, което ще извършат за неговото спасение. И го пекоха на бавен огън, и го вариха в казана и го драха, и одран, но жив го сложиха на одъра със стърчащи пирони, и го биха с чукове , и с ръжени го бодяха, и всичко което знаеха за мъките на ада сториха тук на Земята върху неговото тяло в името на неговото спасение. И когато умря, след мъки, на които до тогава не бе подлаган нито един християнски светец, те си отдъхнаха, спокойни, че са изплатили дълга си и че неговият дух стои вече отдясно на Бога и ги закриля, и се моли на Господ да прости греховете им и да спаси душите им. Ето така заслужи своята святост Христо Ковачки, когото днес познаваме като св. Исус Ковача, закрилник на работниците, пролетариите и социалистите и на всяка отрудена и измъчена душа.

И днес още нетленните му останки могат да се видят в пещерната църква в Бобов дол, изградена в галерията, където верните му работници са го превели към светостта.

 

Подкрепете блога:

chergar1b01index

Реклами