1403266064_9

Управителят на БНБ, Иван Искров, даде специално интервю за списание „Economist“ по повод трусовете в българската банкова система. В него той успява да подреди мислите си и ясно, и подробно да изложи всички факти свързани с ликвидната криза сполетяла КТБ. Интервюто дава нова гледна точка относно случващото се и ще помогне на редовите българи да вземат правилното решение какво да правят с парите си и дали да продължават да имат доверие в банковите институции. Именно заради това ние решихме да го публикуваме без съкращения:

– Г-н Искров, какво се случи с КТБ, четвъртата по големина банка в България, за чиято стабилност само до преди броени дни залагаха авторитет не един и двама финансови експерти?

– Случилото се с КТБ, заслужава да влезе в учебниците по икономика и банково дело, затова ще си позволя по-подробно да развия отговора на въпроса който ми задавате. КТБ стана жертва на природно бедствие предизвикано то климатично оръжие, комбинирано с пръскане с кеймтрейлс. Знам че звучи невероятно, но няма друго логично обяснение. Ето как се развиха нещата: Първо над страната заваляха поройни дъждове, които започнаха да нанасят огромни щети на българските граждани, тези граждани за да се справят със щетите, бяха принудени да изтеглят своите спестявания, а като се има в предвид, че основните вложители в КТБ са именно болшинството от редовите български граждани, ви става ясно, че основният удар от наводненията се стовари върху КТБ. Интересното е, че хората вместо да изчакат държавна помощ и да не теглят спестяванията си, решиха да сторят точно обратното, което явно е причинено от интензивното пръскане от самолети с психотропни вещества. Самите дъждове са причинени от системата HAARP, която се контролира от Джордж Сорос.

Тука трябва да добавя, че самият Джордж Сорос искаше миналата седмица да вложи своите спестявания в КТБ, привлечен от изгодните условия, но акционерите на КТБ, които познават изтънко неговият спекулантски нрав, не допуснаха това, понеже се страхуваха и с право, че ако позволят парите на Сорос да влязат в КТБ, то тогава този урод небесен, ще може по-всяко време да предизвика ликвидна криза, като си ги изиска обратно. Озлобен от този отказ и поради невъзможност да фалира банката чрез хитрост, Сорос задейства HAARP и изпрати на държавата потоп, който да принуди гражданите да посегнат на спестяванията си и усилията му се увенчаха с успех, но за да е сигурен, че държавата няма да успее да се намеси, той изпрати и самолети, които да пръскат българските граждани с кеймтрейлс и да помрачат иначе ясното им съзнание, така че да решат да разчитат на себе си, а не на държавните институции и така парира възможността държавата да се намеси в тази сложна ситуация навреме, но въпреки това ни подцени и ние от БНБ успяхме все пак да се намесим и да спрем готвената ни от Сорос втора финансова катастрофа.

– Честно да ви кажа, не очаквах подобен отговор и леко се обърках. Това, което се говори в българското общество е, че двамата най-влиятелни български олигарси, Пеевски и Цветан Василев, водят титанична битка, като загубилият ще бъде обвинен за съсипването на държавата. И в тази битка, преимущество е получил Делян Пеевски, който освен на финансови лостове разчита и на политическата подкрепа от българското подразделение на „Коза Ностра“ – ДПС и нейният лидер в сянка Ахмед Доган, който пък от своя страна е „посъветвал“ държавните институции и предприятия, които си държат парите в КТБ да ги изтеглят оттам, както и самият Пеевски да не си обслужва кредитите отпуснати му от КТБ. Всичко това е довело до ликвидната криза в банката.

– Това са пълни глупости, вие още малко и ще започнете да твърдите, че държавата сама си е фалирала банката. Та това е безумие, няма държава, която сама да фалира банката в която си държат парите държавните предприятия, още повече, че точно държавата в лицето на БНБ застава с цялата си мощ зад КТБ и гарантира нейната стабилност и ликвидност, така че въпреки атаката на Сорос, вложителите в банката да не изгубят нито лев от спестяванията си. Преди да вярвате на подобни слухове, поне се опитайте да си отговорите на въпроса „Какъв е смисъла държавата да фалира целенасочено една банка и след това да я спасява?“ , няма смисъл, нали? Но въпреки това, подобни абсурдни твърдения намират почва дори в уважавани издания като вашето.

– Но нима ще отречете, че изтеглянето на огромни суми от държавните предприятия от сметките им в КТБ, подозрително предхожда момента на поставянето на КТБ под надзор. КОЙ им каза да си изтеглят парите?

– И вие ли започвате с този въпрос „Кой?“? Кой, кой, бай Драгой. Но простено да ви е и нека ви обясня, ние сме богопомазана нация и Господ е българин, особено по време на световните първенства по футбол. И истината е, че Господ се е явил в съня на нашите директори на държавни предприятия и им е дал наставление да си изтеглят парите от КТБ, защото дявола се вселил в Джордж Сорос.

Но защо да ви питам аз, никой не се интересува, кой каза на българските граждани да си теглят парите от КТБ, защото именно те са основният вложител в банката? Ако българските граждани бяха оставили своите пари в КТБ, тя нямаше да се озове в това положение. Нима не видяхте снимките в социалните мрежи с километричните опашки пред клоновете на КТБ? Та централният офис на банката в София бе блокиран от 100 000-на опашка от граждани, които блокираха движението в центъра на столицата и изпратените камионетки с пари не успяха да стигнат до офиса, което създаде впечатление, че пари няма и създаде паника, която бързо се разпространи и в другите градове. По наши данни близо един милион български граждани са успели да си изтеглят парите от КТБ, но за останалия един милион чакащи, парите не успяха да пристигнат, а не да стигнат.

Но аз още веднъж ще ви кажа, кой накара българските граждани да си теглят парите от КТБ – Сорос, той плати на хиляди самолети да ни пръскат с кеймтрейлс, и така да ни изкарат от психическо равновесие.

– Да, но как ще отговорите на обвиненията, че КТБ е раздавала на свързани лица необезпечени кредити и, че именно такова лице се явява Делян Пеевски, който за да спаси кожата си е готов да потопи банката?

– Вие да не сте жълто списание? Какви са тези въпроси? Че на кого да дава банката кредити, ако не на свързани лица, на познати, на приятели, на самите свои акционери, че и на Цветан Василев – всеблаг и всемогъщ? Нима всяко човешко същество не помага първо на приятелите си и няма на тях доверие? Нима искате да кажете, че банките трябва да дават кредити на хора които не познават? И тука става въпрос за огромни кредити! Вие на кого ще дадете пари назаем, на приятел или на някой напълно непознат? И когато му давате заем, да не би да му искате залог? Не, защото ви е приятел и защото доверието е по сигурна гаранция от всеки залог. Та нали самите банки са изградени на принципа на доверието, а не на някакви счетоводни стандарти? Защото банките се крепят на доверието на хората и по тази причина банките и хората са приятели, а не врагове, както умишлено се опитват да внушат някои. В България банката е най-добрият приятел на човека, дори преди държавата. И Сорос искаше да унищожи точно това приятелство, защото когато банките и хората в една държава се съединят, тя става огромен фактор във финансовия свят и може да диктува световната финансова политика.

– Но тогава защо се разследва подуправителят на БНБ и шеф на Банковия надзор Цветан Гунев?

– За да се докаже неговата невинност, това е основното задължение на българската прокуратура, защото ние сме правова държава от нов ред и нашите прокурори правят всичко възможно за да докажат невинността на обвинените в каквото и да било. Когато един човек е жертва на слухове, няма нищо по-логично от това, вместо да се оставя на клеветите, да се подложи на официално разследване, което е единственото спасение и възможност за честните хора да докажат своята невинност и висок морал. Няма да отречете, че единственото оръжие срещу слуховете е съдебната система. И ще видите, че когато всичко приключи, виновни няма да има, защото няма и не може да има други виновни за нещо, което е причинено от Сорос, освен самият Сорос.

– При това положение, могат ли българските граждани да бъдат спокойни за своите спестявания, стабилна ли е българската банкова система?

– Българските граждани могат да бъдат спокойно и при това и при всяко друго положение. Най-вече, защото самите те със собствените си пари вложени в държавния фонд за гарантиране на влоговете, гарантират собствените си спестявания в банките, което прави българската банкова система непоклатима.

– И в крайна сметка , кой е виновен, бихте ли обобщили в едно изречение?

– Ако това не сте разбрали, то за какво говорих толкова много! Виновен е Сорос и именно под негово давление КТБ стана жертва на световната конспирация.

chergar1b01index