20130918095458-Image_2305089_126

На специално заседание относно мерките, които служебното правителство ще вземе по отношение на бедстващите след наводненията хора, стана ясно, че държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ не задължена и не отговаря за подпомагането на райони бедстващи в следствие на природни катаклизми. Ето как отговори на въпросите на журналист от БНР,  премиера Близнашки:

– Г-н премиер, вече цяла седмица, БЧК апелира към граждани и фирми да дарят суха храна за бедстващите хора в Мизия, смятате ли, че това е нормално при наличието на държавна агенция „Държавен резерв“? Не могат ли също от там да се отпуснат на хората и други необходими материали, които да им помогнат да се справят със ситуацията и да си стъпят на краката, например лопати, кофи, одеала, чаршафи и т.н.?

– Явно вие сте начинаещ журналист, щом ми задавате такъв глупав въпрос? Може би първо трябва да се осведомите какво представлява и за какво отговаря държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, а не само както вие я нарекохте „Държавен резерв“.

– Добре, бихте ли ми обяснили?

– Ще ви просветя и ще ви изнеса лекция, за да не се излагате друг път и един съвет от мен – като не знаете нещо, поне слушайте вашите колеги журналисти какви въпроси задават. Не ви ли направи впечатление, че нито един не попита за „Държавния резерв“? 

Но да ви обясня, държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, отговаря за държавата, а държавата са държавните институции и в този случай, това са най-важните структуро-утвърждаващи институции, Парламент, Министерски съвет, Президентство и Съдебна власт. Тоест „Държавния резерв“, както популярно вие го нарекохте, отговаря за обезпечаването на тези институции в мирно и военно време, както става ясно от наименованието му.  Защото не хората изграждат и представляват държавата, а институциите. Хората взети отделно са просто едно племе хаймани, докато се появят и структурират институции които да ги управляват. Ако въпросната агенция отговаряше за нуждите на хората по време на бедствия, то тя би трябвало да се казва държавна агенция „Граждански резерв и бедственовременни запаси“., а това, както много добре знаете не е така.

Вие казахте, сухи храни, лопати, кофи, чаршафи, одеала  ит.н. – глупости. В държавния резерв се съхраняват шампанско, трюфели, хайвер, белуга, отлежали вина и спиртни напитки от висок клас, които служат при организирането на приеми, балове, благотворителни мероприятия, пресконференции, закрити заседания и други мероприятия, организирани от държавните институции, за чието осигуряване отговаря „Държавния резерв“. Там има също столове в стил Луи16, Луи 15, части за депутатските автомобили, резервни депутатски кресла, парламентарна трибуна – ако се счупи под тежестта на депутати от калибъра на Делян Пеевски и Искра Фидосова, или пък от каратисткия удар на депутати като г-н Борисов. Има съдийски тоги, подсъдими скамейки, гербови знаци за украса на гербовите зали, има запаси от прясна кайма за депутатски кюфтета и други такива насъщни за функционирането на държавните институции неща.

Ето сега например, без държавния резерв, нашето служебно правителство не би могло да функционира, защото нашето правителство е едно извънредно правителство и всички консумативи, необходими за неговото съществуване и упражняване на власт се доставят от държавния резерв.

Разбира се нашето правителство има добра воля и ние на драго сърце бихме отворили държавния резерв за да помогнем на хората в Мизия, дори с опасност след това да попаднем под ударите на закона, заради неправомерно изразходваните средства, но смятаме, че това е нецелесъобразно. Защото какво ще помогнат на хората един тир с шампанско или отлежали френски вина? Ще кажат, че искаме да притъпим болката им с алкохол, нали разбирате? Дори да ги облечем в съдийски тоги, това няма да им помогне и депутатски кресла да им сложим в отводнените дворове, пак нищо и нищо. Така че, по-добре държавния резерв да се използва по предназначение за осигуряване функционирането на държавните институции, съответно държавата и така държавата ще може да се погрижи за тях, докато държавния резерв се грижи за държавата. И ако вникнете в казаното от мен, ще разберете, че държавния резерв косвено подпомага и тях, докато подпомага функционирането на държавните институции.

– Благодаря ви за лекцията г-н Премиер. Може ли още един въпрос да ви задам?

– Ама разбира се млади човече, вашата жажда за знания може само да ме радва и да вдъхва в мене вяра в утрешния ден с такова любознателно  младо поколение, личи ви, че вчера сте излезли от университета. Казвайте . . .

– Предишното правителство гласува едни 50 милиона за подпомагане на бедстващите райони, как ще ги използвате, така че хората да усетят реално помощта ви?

– Ах, ах, простено да ви е на младостта! От въпроса ви разбирам, че очаквате тези 50 милиона да бъдат раздадени едва ли не на калпак. Това обаче не е възможно и е пагубно за частната инициатива, която дори и приспана се намира в душата на всеки един човек. Както не знаете, но много други знаят, ние нямаме право да подпомагаме пряко пострадали граждани, дотам че да си стъпят на краката и да продължат живота си все едно нищо не е било. Хората трябва да се научат да се справят сами със ситуациите които им поднася живота, а не да чакат помощ наготово. Ние можем да създадем правила и план, който да им помогне в преодоляването на подобни житейски перипетии. Можем да им определим рамката в която да живеят, т.е. законите, но не можем да живеем живота им вместо тях. Надявам се разбирате.

Ние нямаме право да се отнасяме към тях, като към деца и да им даваме всичко наготово.

– Но тогава, за какво ще отидат тези 50 милиона?

– Ще изберем консултантски компании, които да направят оценка на щетите и анализ на причините довели до това природно бедствие. На всеки пострадал, ще бъде дадена точна оценка на това какво е загубил и защо, така че да може да си направи верните изводи, как е живял и как да живее занапред. Така вместо хората да се чудят какво им се е случило, когато някой журналист като вас отиде и ги попита големи ли са загубите им, те ще могат да му дадат отчет до стотинка. Освен това ще има компании, които ще изготвят планове за възстановяване и ще предложат мерки, случилото се да не се повтори. На всеки пострадал гражданин ще бъде връчен личен план за действие и възраждане. Ще се отпечатат брошури на различни финансови компании предлагащи бързи кредити, към които пострадалите граждани да могат да се обърнат за да потърсят средства за осъществяване на дадените им планове.

Ще направим огромна медйина кампания от името на държавата „Помощ за пострадалите от природни бедствия“, като дори ще привлечем за целта средства от специализираните европейски фондове за подпомагане при бедствия и аварии. Рекламни клипове ще бъдат излъчени във всички национални и местни медии, радио, телевизии, печатни издания. Ще впрегнем всички сили на четвъртата власт в отразяване на нуждите на хората, като затова ще им бъде платено от тези средства. Ще направим така, че всички български граждани да се почувстват съпричастни с бедата на своите съграждани и да отделят от своите средства, за да помогнат на пострадалите. Както виждате тези 50 милиона могат и ще бъдат целево усвоени и дори няма да стигнат, за безкористната цел която сме си поставили.

– Не е ли по-добре все пак, да ги дадете тези пари на калпак? Ние сме 7 милиона народ и дори всеки да изпрати смс, пак няма да съберем 50 милиона.

– Моля ви се, какво ме занимавате със сметки? Аз съм професор по право, а не по математика.

Подкрепете блога:

b01index

 

Advertisements