655-402-vladimir-karolev

Препубликуваме настоящото интервю дадено от икономиста Владимир Каролев за водеща интернет медия, тъй като изложените в него виждания дават реална представа за действителността в която живеем и могат да бъдат от помощ на всеки български гражданин за неговата успешна реализация в живота:

Г-н Каролев, бъдещето на България след изборите не изглежда особено розово. Смятате ли, че и занапред за нашата страна ще важи изказването на Трайчо Трайков през не толкова далечната 2011г., когато той бе министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ, че е по-добре да имаме сива икономика, отколкото никаква. И не мислите ли, че подобно твърдение изключва възможността от достойно заплащане на труда, обричайки работниците на робство?

– Понятията сива икономика и достойно заплащане на труда са комунистически клишета и отживелица. Този мил комунистически идеал, че циганите трябва да получават 9000 лева заплата, че да не са роби, ме убива. Когато се реве за нискоквалифицираните работници като роби, покажете как трябва да бъде – наемете неграмотен ром и му давайте 1000 лв. заплата.

Извинете, но никъде във въпроса не са визирани нискоквалифицираните работници, а да не говорим за циганите, което е расистко изказване. Явно не сте го разбрал, ударението е върху сивата икономика и нейното въздействие върху социално-икономическият бит на населението, както и сблъсъкът между държавата и сивата икономика в полето на законността.

– Напротив, много добре ви разбрах. Просто вашите разбирания са морално остарели. Днес живеем в глобален свят, отворен и достъпен за всички граждани на Република България. Всички, които ревът за достойно заплащане са хора свикнали някой да се грижи за тях, каквито са циганите, затова и казах цигани, всички които искат пари са цигани. . .

Чакайте малко, нали всеки човек работи за пари, за заплата, която да покрива неговите нужди и по-възможност да му помага да реализира свои планове и мечти? Как така всеки който иска пари е циганин, дори и аз във своята медия работя за пари и искам повече пари, значи ли това, че и аз съм циганин?

– Циганин сте разбира се. Най-лесно е човек да се изправи и да иска пари, това е комунизъм. Парите се печелят, вие трябва не да искате, а да се научите да печелите пари.

Но това не е ли едно и също?

– Не. Да искаш пари, означава да чакаш някой да ти даде пари,а да печелиш пари означава да определиш сам цената на която си съгласен да продаваш уменията и труда си и да успееш да ги продадеш на собствената си цена. Нали разбирате, това не означава, че можеш да задължиш някой да ти плати толкова, колкото желаеш. Всички в България и по света въобще, които работят и се оплакват от парите които получават са цигани. Аз, ако съм, никога не бих работил за по-малко пари, отколкото смятам, че заслужавам, затова не се смятам за циганин. Щом са ви малко парите напуснете работа, какво друго ви спира освен неувереността в собствените ви възможности, а щом не сте уверени в себе си, значи получавате толкова за колкото сте уверен. И пак стигаме до заключението, че вие сами сте определили цената на труда си, срещу която роптаете. Всеки сам си е виновен за циганията.

Това не е ли малко крайно изказване, все пак всички сме наясно с възможностите на пазара на труда в България и това, че той в по-голямата си част се определя от сивата икономика?

– Ама стига с тая България, България не съществува, свикнете с тази мисъл. България та България. Той целия свят е пред него, ама не – България. Светът е глобален, хора! Ако искате да се реализирате, можете да го направите и извън територията България, защото България днес, както и всяка друга държава са просто територии. Омръзнало ми е някакви хора да оправдават собствената си некадърност с патриотарски и националистически напъни – ние оставаме тук, защото обичаме България. Не вие оставате тук, защото сте некадърни и отворените врати зад които ви чака светът ви плашат. Вие сте неконкурентоспособни, изостанали, без каквито и да било качества и умения които биха могли да ви помогнат да се реализирате. Вие сте цигани.

Всички които реват за участта и положението в България, всъщност реват за себе си. Те искат да накарат останалата част, която осъзнава своите способности и не се страхува да се реализира на световния пазар, да остане в затвора България и да работи не в името на собственото си благо, а на тяхното циганско благо, прикрито зад термина общо благо. Абсолютно изостанали комунистическо-цигански прийоми.

Ама вие отричате не просто патриотизма и национализма, а България, съзнавате ли го?

– Абе хора прости цигани, няма патриотизъм, няма национализъм, няма България, има глобален свят и колкото по-бързо го разберете, толкова по-добре за вас. Учете езици, придобивайте постоянно нови и нови знания и умения и се реализирайте където искате и можете.

– Добре де, но все пак, щом няма България, а има глобален свят, в който има територия България, не е ли нормално и заплатите на тази територия поне да се приближават до тези в останалия свят?

– Всичките злини идват от тези които милеят за България и поддържат мита България. Те капсулират нашата територия и правят така, че заплатите, колкото и да не обичам тази дума, да са на това равнище.

– Защо не обичате думата заплата?!

– Защото и тя е комунистическа. Разберете, няма заплата, аз не работя за заплата, аз работя за печалба. Всеки, който работи за заплата, работи на загуба, защото се е съгласил да работи за печалбата на някой друг. Докато не осъзнаете, че трябва да работите за печалба, а не за заплата ще сте циганин.

– И все пак не мислите ли, че сивата икономика е тази, която допринася за социално-икономическите проблеми на българските граждани повече, отколкото липсата на знания и умения които се търсят на пазара на труда? И, че държавата, в лицето на нейните структури и официални представители, трябва да се бори с това явление, а не да му се радва, че съществува, твърдейки че е по-добре да има сива икономика отколкото никаква, защото според мен именно сивата икономика е тази която води към никаква икономика, прокуждайки кадърните специалисти от „територията“ България?

– Абсолютни глупости. Именно сивата икономика е реалната икономика. В нея са заети най-кадърните предприемачи, там се правят най-големите печалби. Там където има възможност за развитие на сива икономика, там има най-голяма възможност недоволните от своите доходи граждани да опитат своята кадърност като предприемачи. Така че в България в момента има огромна перспектива за всички кадърни хора. Искате да печелите пари – правете бизнес в сивия сектор. Това че циганите са заети в сивия сектор, показва само колко дееспособен и жизнен е този дял от световната икономика, щом може да прави печалби дори с нискоквалифицирани кадри.

А що се отнася до ролята на държавата, тя няма място в икономиката и особено в сивата икономика. По-малко държава, повече сива икономика, повече държава – никаква икономика, това е реалната зависимост.

– Добре, но все пак няма ли някакви критерии за достойно заплащане на труда и нормална норма на печалбата, която да не е в ущърб на работника. Все пак и той е човек и трябва да се храни най-малкото, ако искат от него да работи, дори като роб?

– Стига с тези плоски комунистически прийоми. Днес всичко се прави в името на печалбата. Печалба, Печалба, Печалба! Щом толкова цените достойнството и ми говорите за достойно заплащане на труда, тогава не работете за заплащане което не смятате за достойно, и достойно понесете последствията от това си решение. И какви са тези норми на печалбата. Печалбата няма норма, печалбата горна граница няма. Всеки който е тръгнал да печели пари знае, ако можеш да вземеш пари от някъде – ги вземаш, ако можеш да не дадеш някъде – не ги даваш. Ако има някой съгласен да ти работи без пари – го вземаш, ако има такъв дето иска да печели пари, го пускаш по широкия свят.