7~2

Публикуваме извънредно интервю на президента Плевнелиев дадено за БНР в качеството му на главнокомандващ Българската армия. Очаква се президента да излезе и с официално обръщение към Българския народ във връзка със създаването на команден център на НАТО на наша територия, по повод подготовката на военни действия срещу чужди агресори:

– Г-н Президент, обръщаме се към вас, защото след като стана ясно, че край Шабла ще се строи команден център на НАТО, все повече хора си задават въпроса, какво означава това, отделно и голяма част от населението е срещу настаняването на каквито и да е чужди войски на наша територия. Какво бихте казали на тези български граждани?

– Благодаря, че ме потърсихте, аз самият подготвям едно обръщение към българският народ във връзка с последните събития, но ще отговоря и на вашите въпроси сега. Първо, наясно съм, че в българското общество съществува едно особено разделение, чиито корени можем да търсим в близката ни история и особенно в продължилото 45 години промиване на мозъка от комунистическия режим. Дошло е време това разделение да бъде преодоляно и българите да разберат, че ние винаги сме били и ще бъдем държава от модерен западен тип и като такава трябва да търсим своите партньори във всяко едно отношение, включително и военно, на запад. Българите трябва да осъзнаят, че е истинско щастие, че точно в този исторически момент от развитието на човешката цивилизация ние сме членове на НАТО и като такива ние сме длъжни да се държим като натовска държава.

За първи път, откакто съществува Третата Българска Държава, ние сме избрали правилната страна в момент на нарастващо напрежение . Ние сме част от една модерна, цивилизована и въоръжена до зъби ядрена коалиция и дори да нямахме АЕЦ „Козлодуй“, ние пак благодарение принадлежността си към НАТО можем да твърдим, че сме атомна държава.

– Но все пак, голяма част от българския народ изпитва някакво чувство на признателност и привързаност към Русия, това не може да бъде преодоляно за един миг.

– Напротив, напротив, достатъчно е Русия да хвърли две бомби някъде в България и ще видите, как всички ще застанем от едната страна на барикадата, точно за един миг. Погледнете Япония, две атомни бомби и от фашистка държава, веднага станаха верен съюзник на САЩ.

– Нима искате да кажете, че ако Русия хвърли две атомни бомби над България, ние веднага ще преминем на нейна страна?

– Не ме обърквайте, моля ви. Точно обратното искам да кажа – когато разберем и усетим с телата си кой е противника, веднага ще разберем, че сме избрали правилната страна.

– Да не би да твърдите, че има опасност от водене на военни действия на българска територия? В такъв случай, знаете ли в какво сътояние са бомбоубежищата, имаме ли достатъчно такива съоръжения са и способни ли са те да ни защитят при една евентуална ядрена заплаха. Разбира се и Държавния резерв в какво състояние е ?

– Това наистина са много важни въпроси, благодаря, че ми ги задавате. Мисля, че на всеки е ясно, че нашето географско положение, не предполага спокойно съществуване особенно в настоящия момент. Ние се намираме на границата между три цивилизации, от които само една и слава богу ние принадлежим към нея е цивилизована. В навечерието сме на неизбежен сблъсък на тези цивилизации, а вероятноста, част от този сблъсък да се осъществи на наша територия не никак малък. Именно затова, ние разширяваме военното присъствие на натовски войски на наша територия и изграждаме истински военен щаб, команден център от последно поколение, какъвто съм виждал само по филмите. И без да звучи като хвалба, искам да се похваля, че генералният секретар на НАТО, ме потупа по рамото и изрази пълно доверие в моите способности като главнокомандавщ Българската армия и съм уверен, че ще ми бъде поверено да комнадвам този команден център, понеже е разположен на наша територия.

– А какво е състоянието на Българската армия в момента?

Засягате изключително болна тема, за съжаление нашата армия е въоръжена изключително с оръжие на противника, ние нямаме модерно западно въоръжение, но все още имаме време да поправим тази грешка. Аз лично смятам да организирам едно събитие от мащаба на „Българската коледа“ но с военна насоченост и целия български народ да покаже за пореден път, своето единство така както го е показвал по време на Съединението и Балканските войни и да отдели по един лев в есемес кампания за закупуване на моделно западно въоръжение за нашите войници. Сигурен съм, че големият бизнес ще помогне за да закупим модерни самолети трета ръка, с които да се изправим срещу евентуални нашественици, а и да се включим достойно в редиците на натовската армия.

– Да се върнем на бомбоубежищата и Държавния резерв, в какво сътояние са те?

– Няма да крия, че състоянието не е много добро, но за наше щастие, предстоящата война надали ще продължи дълго, така че натиска върху държавния резерв няма да е продължителен. Що се отнася до бомбоубежищата, то те се нуждаят от подобряване на тяхната енергийна ефективност, от саниране и смятам да се обърна към ЕК с предложение да използваме европейският фонд който ни е отпуснат за подобряване на енергийната ефективност на жилищата , за подобряване на същата на бомбоубежищата. Сигурен съм, че в България имаме фирми и бизнесмени, които са способни да изградят бомбоубежищата по последен натовски стандарт, така че да бъде българският народ сигурно защитен. Отделно вече водим преговори с една американска и една германска фирма, специализирани в изграждането на противоатомни убежища за изграждането на такива за българските минстри, депутати и висши държавни чиновници, така че каквото и да се случи, ние да бъдем защитени и българският дух да оцелее.

– Но достатъчни ли ще са тези убежища за всички българи?

– За щастие българите вече не сме толкова много, а и се съмнявам, че братята роми ще се възползват от подобни жилищни съоръжения, така че смятам, че няма от какво да се безпокоим, място ще има за всички.

– А държавния резерв , ще има ли достатъчно запаси?

– Мисля, че вече отговорих на този въпрос. В държавния резерв имаме достатъчно строителен материал за санирането на бомбоубежищата, а на всички които ги ползват ще бъде позволено да вземат своята покъщнина и зимнината която са си приготвили, а българите сме известни, че дори и в мирно време имаме складирана храна за няколко месеца, и при положение, че войната ще бъде кратка, няма място за притеснение.

– И накрая, какво бихте казали на обикновенните български гражадани?

– Ще използвам възможността да се обърна към умните, красивите и тези които си плащат сметките, че е настъпил момента да се изправят смело на дело в защита на всичко това за което се бореха през последните няколко години. Апелирам към всички неправителствени организации, спонсорирани от нашите западни партньори, техните членове да се запишат доброволци в редиците на натовската армия, за да покажат на нашите съюзници, че не са сбъркали когато са ни приели в своята военна организация. Оръщам се и към всички българи избрали да живеят на запад, да се върнат в България и да също да покажат, че са готови да се жертват в името на това, което западния свят им е дал като възможности да се реализират. Днес е момента да покажем, че сме готови да жертваме живота си в името на защитата на ценностите на западната цивилизация, от която вече вярвам, сме неделима част.

– Благодарим ви за интервюто.

– Аз също ви благодаря, че ме почетохте като главнокомандващ.