goranov_471x312

Финансовият министър Владислав Горанов почти се разплака пред репортерите на националните медии, които очакваха от него повече информация относно причините за тегленето на нов заем в размер на 16 милиарда български лева. Ето какво сподели той през сълзи:

“ Първо искам да ви кажа, че аз също съм човек, макар и финансов министър и вобще всички които сме заети във финансовата сфера сме хора като всички други, и като такива не сме безчувствени. През последните дни сме изложени на множество злостни нападки относно намерението на правителството да изтегли заем от 8 милиарда евро. Разберете, че ако нямаше нужда ние не бихме прибягнали до тази стъпка. Освен това, не мога да разбера, защо на правителството се забранява нещо, което са сторили почти всички български граждани – тегленето на потребителски кредит? Още повече, че по този начин ние се целим от една страна спасяването на редица банки, чиито имена няма да споменавам, а от друга собственото си физическо оцеляване като обикновени хора, които по волята на народа са станали политици.

Виждам, че ме гледате неразбиращо, но това е защото мислите изключително егоистично и едностранчиво, гледайки на случващото се само от собствената си камбанария. Именно благодарение на крайно-негативната кампания в обществото срещу кредитите, показвайки в черни краски този най-удобен, популярен и безопасен метод за справяне с трудностите в живота, болшинството хора се отказа да тегли заеми и започна едно неконтролирано внасяне на пари в банките. На вас трябва да ви е ясно, че една банка фалира не когато раздава кредити на корем, а когато приема безконтролно депозити в ситуация, когато никой не иска да тегли кредити, защото тя няма откъде да изпрати лихвите по депозитите на своите вложители, ако никой не плаща лихви по изтеглени кредити. Нашите банки понеже са родолюбиви и не искаха да откажат на българските граждани да печелят пари от лихви и тука само в скоби да вметна колко лицемерно се държат някой от гражданите викащи срещу лихварството, а самите те лихвари, чакащи си доходите от депозити, та тези банки се озоваха в едно положение, в което никой не искаше от тях друго освен лихвите по депозитите си.

Тези банки се обърнаха към нас, като към последна инстнация в тази държава, която може да им помогне да преодолеят тази ужасна заплаха за собственото си съществуване. Ние бяхме помолени да вземем заем от името на гражданите, тъй като самите граждани не искат да направят това, като този заем трябваше да бъде сравним с броя на българските граждани. Ние разбира се не можехме да останем глухи за виковете за помощ на банките и се решихме на тази стъпка. И тука пак ще се върна на нещо което казах по-рано, тегленето на какъвто и да било заем, в какъвто и да било размер, за какъвто и да било срок, при каквато и да е лихва, е напълно безопасен инструмент, позволяващ развиването както на отделния човек, така и на цяла държава. Защото никой не иска от вас да връщате заема, от вас се иска само да си плащате редовно лихвите по него. От това по-голяма далавера здраве му кажи. Просто помислете, вие вземате една баснословна по размер сума, която ви позволява да живеете като бей, а връщате всеки месец една много малка част под формата на лихва и това може да продължи докато сте живи, и след като умрете докато имате потомци до девето коляно, че и по нататък, докато се затрие родът ви. Кажете това не е ли удивителна възможност.

Да допълня и друго, казах , че от една страна теглим този заем за да спасим банките, а от друга за да помогнем собственото си физическо оцеляване като политици. Вие сигурно помните, че през 2013г. аз се отказах от политическа кариера, защото мизерната заплата, която държавата ми отпускаше като финансов министър и въобще като политик, не съответстваше на самооценката ми, като качества които притежавам, и не прилягаше на политик, чиято държава е член на ЕС. Аз и не само аз -с тези мизерни заплати бяха подложени на геноцид всички български политици, за които държавата която управляваха се оказваше мащеха. Българските граждани отказваха да работят, защото им били малки заплатите и масово предпочетоха емиграцията, от този небивал егоизъм, загуби държавата и България стана нарицателно за бедна държава от третия свят на територията на ЕС. Точно така тя фигурираше в кръстословиците на вестниците в Сомалия – „Коя е единствената държава от третия свят в ЕС? – Отговор: България.“ Но да се върна, отказах се аз от това унизително положение на ниско платен политик, като се надявах с Делян Пеевски да направим някакви пари, но останах измамен като Цветан Василев.

България бедна – пари няма, навън не търсеха политици като мен – всички места заети, и аз отново, от немай-къде, бях принуден да се върна на неблагодарната позиция финансов министър и да се задоволя, искам не искам с това което държавата ми отпусне като заплата. И тогава, о манна небесна, видях шанс да си увеличим доходите с този заем, с който ще спасим и банките – с един куршум, два заека. Сега като изтеглим тези пари, ще можем хем да си увеличим заплатите, хем да си въоръжим армията да ни пази от когото стане нужда. И зайците станаха три. И аз ще мога гордо да се разхождам из европейските столици, като истински европейски политик с европейски доходи.