1

Публикуваме интервюто на министъра на отбраната на Република България, дадено за български емигрантски вестник в Лондон:

– Г-н министър, напоследък упорито се говори за провеждането на сериозна мобилизация в средите на българските граждани, които са годни за военна служба. Има ли основание за притеснение, защото мнозина предполагат, че случващото се има връзка с кризата в Украйна?

– Аз за пореден път съм изумен от малодушието, което е обзело българските граждани и по-специално българските мъже, които иначе са големи бабанки, а сега като са получили повиквателни заповеди и почват да цапат гащите. Искам да успокоя тези мъже в кавички, както и техните роднини, че мобилизация всъщност, поне за момента няма, а това е просто едно задължение на министерство на отбраната, което в последните години бе занемарено. Да случващото се има връзка както с кризата в Украйна, така и с кризата с Ислямска държава, и с кризата в самата българска армия. Напрежението по света расте, а ние все още, въпреки че отдавна сме професионална армия, сме въоръжени само с желание да имаме модерно въоръжение.

Затова, решихме, да съчетаем няколко неща с тази операция по актуализиране и реанимиране на запасната служба. Ние сме наясно, че мнозина българи избраха възможността да избягат от България, за да се реализират на Запад, без обаче дори да помислят, че имат някакви задължения към своето Отечество. Тези хора, говоря за тази част от емигрантите които са служили в наборната армия, та тези мъже, забравиха, че са се клели да служат на България, а не да си развяват байрака по чужбина. Нито един от тях, не отишъл във военното окръжие към което се числи, за да уведоми, че напуска държавата, каквото е изискването по закон. Сега сме изпратили повиквателни и понеже знаем, че близо милион подлежащи на запас български граждани са емигрирали най-безотговорно, очакваме от тях да си платят глобата от хиляда лева и да намерят време да долетят в милата си родина, която не ги е забравила.

С тези пари от глоби по закона за резерва на въоръжените сили, събрани от емигрантите, които по прости сметки излизат един милиард лева, ние ще успеем да закупим съвременно въоръжение за нашата професионална армия – танкове, самолети, подводница и ще спонсорираме разработването на атомна бомба в катедрата по физика на БАН.

– Разбираме ви, но все пак, нали армията ни е професионална, свикването на запасняците, не е ли крачка назад в развитието на българската армия?

– Вижте, с преминаването изцяло към професионална армия, ние надскочихме собствените си възможвности. Професионалната армия се изгражда от добре обучени и високо платени профисонални военни, сами разбирате, че подобна армия могат да поддържат само богати държави, а ние за съжаление не сме такава. За наше щастие , събитията в Украйна, Ирак, Сирия и т.н. се разразиха сега, когато все още разполагаме с живи хора, които са се клели, че ще служат в интерес на България и ще защитават държавата от външни и вътрешни врагове, което ни дава възможност и да ги привикаме и така да повишим бойният потенциал на нашите въоръжени сили.

– Значи все пак, има и реална възможност, получилите повиквателна заповед да бъдат взети в запас за определено време?

– Ама разбира се, нали това е идеята на запасната служба. Ние искаме да знаем, къде с колко хора разполагаме, за да може, ако се наложи, повтарям – ако се наложи, да ги привикаме и да ги пратим там където е необходимо, за да запазим стратегическия си резерв от професионални военни. Нашата професионална армия е елитът на въоръжените ни сили, но е толкова малка, че при реални военни действия е истинско безумие да бъде изпращана където и да било, защото загубата на всеки професионален военен е загуба на инвестицията която държавата е направила в този военен. Нали разбирате, ние с вашите данъци сме обучили тези хора, въоръжили сме ги и недай си боже утре ги изпратим на фронта и те загинат, тогава кой ще ни пази? Та те едвам ще стигнат да спрат чуждите войски, докато елитът на нацията успее да се оттегли на безопасно място, примерно в някоя от по-силните държави на ЕС. Професионалната рамия е предназначена, във времена на криза да опази държавния апарат и да подсигури безопасното му изтегляне на сигурно място, докато партньорите ни от НАТО не дойдат да видят какво е положението и да кажат какво да се прави.

– Значи искате да кажете, че тези които викате запас, те ще бъдат първите жертви в евентуален военен конфликт?

– Ами то е логично, те са тези които са се клели да умрат за държавата. Не виждам въобще каква драма има тука. Вие журналистите правите от най-дребното нещо, някакъв ужасен сценарий. Това е проста логика, това което ви е най-скъпо го  пазите, а евтиното отива първо на боклука. Винаги когато става въпрос за военни действия, елитните войски се пазят за решващия удар, а другите ги пускате да изпитате силата на противника.

– Но това не е ли прекалено цинично изказване?

– Самата война е цинична.

– А бихте ли казали кои български граждани подлежат на мобилизация? И има ли начин, да се отървем от подобна участ?

– Първо да ви кажа, понеже виждам, че сте невежи, че запас и мобилизация са две различни неща. На запас, вече казах, подлежат тези, които са служили в наборната армия, а на мобилизация подлежат всички. Запас може да има както при реални военни действия, така и при провеждане на партньорски учения, докато мобилизация се прави само при реална заплаха от война и разбира се по време на самата война. Така, кои подлежат на мобилизация, всички с изключение на депутатие и висшия административен апарат, както и родът им до девето коляно. На мобилизация не подлежат и крупните бизнесмени, които имат финансовата възможност да си платят освобождаването от подобна повинност и в чиито фабрики и стопанства, евентуално ще се произвеждат продукти необходими за армията.  На мобилизация не подлежат и тези, които формират обещственото мнение чрез дейното си участие в българските национални и частни медии, имам предвид не тези които работят там, а всички експерти и представители на различни неправителствени организации, които работят в съгласие с военната доктрина на държавата и партньорите от НАТО. Защото те са тези, които се очаква да поддържат бойния дух на редовия войник, като му обясняват защо е необходимо да се жертва в името на демокрацията. Аз лично искам да кажа на всички, които подлежат на мобилизация, да не се притесняват за своето безсмъртие, защото те вече имат изграден паметник, а именно паметника на незнайния войн и могат преди да се явят на пунктовете за извозване, да си поднесат цветя.

– А как да се отървем от запас или мобилизация?

– Това наистина е ужасен въпрос, които може да бъде зададен само от един истински посерко, но ще ви отговоря – ако не желаете да умрете за България и за интересите на нашите партньори в НАТО, вие ще трябва да се откажете от българско гражданство, това е единствения ви изход.