Rosen_Plevneliev

Публикуваме без съкращения интервюто на българският президент Плевнелиев, дадено за английския седмичник „The Observer“ , по повод растящото напрежение между НАТО и Русия, и ролята на България в този процес:

– Г-н президент, как се чувствате като президент на страна, чиито граждани са с явно русофилски уклон, но която в същото време е член на НАТО, още повече, че ви определят и като един от „ястребите“ поддържащ безкомпромисна позиция по отношение действията на Русия. И как приемате това определение „ястреб“?

– Честно казано това определение ме ласкае и го приемам като признание за моите качества, воля и кураж да отстоявам правилната позиция в този наистина напрегнат момент от историята на човешката цивилизация. Що се отнася до това, че голяма част от българските граждани симпатизират на Русия, то по-точно би било да се каже, че те симпатизират не толкова на държавата Русия и нейният апарат, колкото на обикновеният руски народ, а това по никакъв начин не влиза в конфликт с членството ни в НАТО, самият аз също се определям като русофил и се надявам, че действията ми ще допирнесат за благоденствието на руските граждани. Ние българите имаме един вековен дълг към руският народ, а именно Освобождението, което те са ни дали и днес имаме възможност да изплатим този дълг, като застанем начело на готвената освободителна война срещу Русия, и то не дори срещу самата държава Русия и руският народ, а срещу нейния държавно-олигархичен апарат.

Да, аз смятам, че ние сме длъжни да застанем начело на тази война и да освободим руския народ от неговите олигарси, окупирали даржавната власт и посягащи към суверенитета на другите съседни тям държави. За всички българи ще бъде признание, ако тази надявам се последна война, бъде записана в историята като Българо-Руската освободителна война. Ние искаме да дадем възможност на руския народ да постигне това, което постигнахме самите ние за 25 години демокрация и което на руските граждани е отказано от техните управници.

Българите много добре помнят тежкия, садистичен, тираничен и недемократичен, тоталитарен комунистичмески режим, които бе направил от българина роб, а днес в Русия наблюдаваме нещо много по-опасно, там бившите комунисти, изоставиха своя гнил строй и го обърнаха на капитализъм, но такъв капитализъм който руши доброто име на капитализма в целия свят. Ако ние допуснем, руските държавници да опетнят с действията и думите си капиталистическия строй, да го изкривят и подменят значението на понятието капитализъм, като го използват за прикритие на своите олигархично-тоталитарни наклонности, то ние обричаме на гибел не само руския народ, но цялата човешка цивилизация, която като изгуби вяра в силата и достойнствата на капитализма и загине, никога няма да има възможност да установи търговки връзки с извънземни цивилизации.

Ние българите помним, как хората насила бяха принуждавани да работят в ТКЗС-тата, защото в градовете нямаше никаква работа и безработицата сред младото поколение бе близо 90 процента. Работата на полето убиваше българския гений, а това което оставаше бе унищожавано в месомелачката на комунистическата образователна система, където в неукрепналите детски съзнания се набиваше идеята за любов към родината, с цел като пораснат тези деца да се трудят без пари за изгарждането на комунизма, вместо да търсят достойно заплащане на труда си някъде зад граница. Вие просто си нямате на представа за манипулативните методи на този изродски режим, те бяха измислили доктрината „Знаме на мира“, която под прикритието на уж идеята за единство, творчество и красота, задължаваше децата да ходят на комунистически културни мероприятия и така ги осакатяваше за цял живот.

Вие знаете ли, че българите мечтаеха за банани които получаваха веднъж в годината, а вносни домати , краставици, чушки и картофи никога не бяха виждали. Че мечтаеха за апартамети, за коли, за телевизори, че да имаш собствено жилище в този човеконенавистен атеистичен режим бе равностойно на християнското постигане на рая. Милиони българи живееха в землянки, без ток и течаща вода, не знаеха какво е централно топлоснабдяване, а още по-малко възобновяеми енергийни източници. Комунистическия режим в лицето на диктатора-тиран Тодор Живков, бе изградило атомна централа, но не с цел достъпно за всички електричество, а като инструмент за държане в покорство на населението под заплахата, че ако не изпълняват указите на ЦК на БКП, ще взривят въпросната централа и ще облъчат с радиация изстрадалия български народ. Затова днес ние с радост можем да кажем, че скоро ще успеем тотално да закрием този инструмент на комунистическата диктатура.

Вие знаете ли, че българите бяха принудени да разрушат своите къщи и да се преместят да живеят в сиви панелни блокове, които днес заплашват да се превърнат в гета, като каквито и всъщност са били замислени. Аз самият днес полагам неимоверни усилия да подобря енергийната ефективност на тези останки от комунизма, чрез саниране, но се замислям, че може би ще е по-добре те да бъдат тотално съборени, а на населението да се отпуснат кредити за да си построят нови, модерни домове.

Вие знаете ли, че по времето на комунизма, българските гражадани бяха закрепостявани към своите панелни апартаменти, че те всъщност бяха замислени като затвори, откъдето всяка сутрин промитите с комунистическа пропаганда граждани отиваха на работа в държавните комунистически предприятия, където работеха за единия къшей хляб. Знаете ли, че тези български граждани които не живееха по черноморието, само бяха чували, че България граничи с Черно море, но никога не бяха ходили на море и се радваха, като деца, когато някой техен познат им изпращаше картичка от морето и си я слагаха в рамка и си пълнеха чугунените легени, слагаха ги пред нея, топваха си краката и си представяха, че са на море.

Знаете ли, че българското население в периода на комунистическия режим бе изправено на ръба на демографска катастрофа, че българите след девети септември 44г. до 10 ноември 89г. намаляха с близо пет милиона? Знаете ли? А знаете ли, че ромите тогава бяха наричани цигани и принуждавани насила да работят най-черната, нискозаплатена и неблагодарна работа, че ги принуждаваха да се образоват, че ги учеха да четат и пишат, и че насила ги отделяха от природата и ги заселваха в също такива панелни блокове, като тези на българите. Знате ли, че гейовете бяха наричани педераси и не можеха да си покажа оная работа на улицата, камоли да създават семейства и да раждат деца?

А знате ли, че науката бе почти унищожена, че бяха закрити всички университети, а в БАН се изследваше и изучаваше само теория на комунизма. Знаете ли, че нямаше българска литература, театър и изобразително изкуство, че всички бяха превърнати в комунистически скотове. Знате ли, че бяха изпратени българи в космоса с цел да инспектират от там дали се виждат грозните монументални комунистически паметници?

Нищо не знаете, а аз мога да ви изреждам още хиляди и хиляди безобразия на комунистическия режим. Но днес България е демократична и правова държава, ние не допуснахме да станем олигархична пост-комунстическа държава, която да се гаври с понятието капитализъм и ценността – демокрация. Днес в България няма нито един човек, който да може да се нарече олигарх и който да не може да докаже откъде са му доходите. Днес българите са членове на ЕС и получават европейско зплащане. Днес българите ходят да харчат парите си в чужбина, да учат в чужбина и да реализират своите способности в чужбина. Днес България е просперираща държава, приета за равноправен член в най-престижните международни организации. Днес 25 години след падането на комунистическия режим, няма българин, които да е принуден да работи за мизерно заплащане, което да осигурява само неговото примитивно оцеляване, както беше едно време. Днес няма българин, който да не може да си плати тока, водата и парното, и който след като ги плати да няма пари за друго, това са сцени от миналото.

Днес го няма и онзи насилствен експлоататорски труд, на който бе подложен българският гражданин в името на постигането на някакви си петилетни планове, днес всеки българин работи в човечна среда, в среда на взаимопомощ, конкуренция и сътрудничество, като получава истинско човешко отношение от своя частен работодател, който за разлика от безличната държавна комунистическа машина, оценява по достойнство качествата на всеки работник и се отнася към него като към истинско неповторимо човешко същество.

Днес България просперира, а броят на българските граждани се увеличава, като голям процент от това се дължи на ромите, които вече са успешно интегрирани в българското общество, защото интеграцията е да приемеше човека такъв какъвто е, а не да се правиш на бог и да го притискаш да бъде твой образ и подобие. Интеграция означава да дадеш възможност на човека да бъде себе си, без ограничения, без норми, без предразсъдъци. Именно това ние искаме да дадем и на братския руски народ и затова ние сме готови да се бием за неговата свобода, ние желаем щото руският народ да постигне благоденствието на българския народ, но поради твърдоглавието на техните управници, това не може да бъде постигнато по мирен път.

– След това което казахте, аз нямам повече въпроси. Благодаря ви, господин президент.

Реклама