Вежди-Рашидов

Потърсихме министър на културата Вежди Рашидов, за да коментира скандалното изказване на тенора Георги Петров и последващото му уволнение, ето какво каза той по този повод:

– Г-н Министър, как бихте отговорили на скандалното изказване на тенора Георги Петров от хора „Йоан Кукузел“ и неговото мнение, че се подигравете с труда на тези хора, както и, че не разбирате от изкуство?

– Не знам защо въобще трябва да обръщаме внимание и да обсъждаме думите на един човек, който съвсем явно личи, че има някакви психически проблеми. Аз разбирам, че стреса на съвременния динамичен живот е доста труден за преодоляване, но все пак това не е оправдание за подобно отношение към една държавнта институция и държавния политически елит като цяло. Въпреки всичко ще се опитам да отговоря на всички обвинения и определения, които този объркан човек дава в своето изказване.

Първо: Не знам защо той смята, че ние не разбираме от изкуство и как е решил, че самият той разбира от изкуство. Аз мога да кажа, че ако има и е имало хора в България, които да разбират от изкуство, то това са тези, които населението, съвсем незаслужено, нарича „мутри“. Именно тези мутри са които спасиха българската култура по време на прехода, те са единствените хора с пари, които по това време купуваха произведения на изкуството и отдаваха публично своето признание на българските творци. Аз твърдя, че Илия Павлов е човека който разбираше най-много от изкуство, повече от всички български граждани взети заедно. Мен този човек ме е признал и аз съм получил от него титлата „Главен мултак на Републиката“, титла която значи за мен много повече, дори от министерския пост. Та кой е този Георги Петров? И днес жената на покойния вече Павлов, е сткожер на българското изкуство и участва в престижни реалити формати където дава реални и адекватни оценки на желаещите да изявят своя талант българи. Нека този г-н Петров отиде в някое от тези реалита, щом иска да печели пари и да се докаже там, а не да кисне наготово на държавната трапеза.

Вие знаете ли, че мен Илия Павлов ме е целувал по устата, а Иво Карамански – по цялата глава, а аз къде съм ги целувал, просто си нямате представа. Но като съм почнал да кажа и за премиерът ни г-н Борисов, българския народ има огоромен късмет, че именно такъв човек, една достолепна и величествена останка от това „мутренско“ време е начело на държавата, защото той прави повече за изкуството отколкото всички други политици управлявали страната досега, което е още едно потвърждение за горните ми думи. Та тези, които наричате мутри, трябва да ги изписваме като икони, като светци и светли образи и да им издигнем един пантеон на място на паметника на съветската армия, къде да увековечим своята признателност към тях, които спасиха българския интелектуалец и творец от гладна смърт по времето на прехода. Аз съм убеден, че и въпросният г-н Петров е пял в някое столично заведение и се е издържал благодарение именно на тези хора, а днес се прави на много велик.

Малко му били на този г-н Петров 35 евро комнадировъчни, а на пенсионерите колко са им пенсиите? Той сигурно иска по 1000 евро на ден, за да обиколи Парижките вертепи и да изчука танцьорките в Мулен руж. Това е вярвайте ми неговата мечта, плче за корема си и за оная си работа. Какво ще ги прави тези пари в Париж, или ще ги прати по Western union на своите близки, да се напият в някоя квартална кръчма за негово здраве.

И този г-н Петров, пее църковна музика, т.е. слави Бога, а в същото време проклина Нас – е този човек логично няма място в подобен хор. Неговата награда, той не трябва да я чака от нас, той ще я получи в царството небесно, ной кой да му каже на него, който се е втренчил в парите, че заплащането му е на небето, а не на земята, щом сам не може да го осъзнае. Но да погледнем и сумата срещу която той роптае, 35 евро кавза, но не са само те. Ние строим пътища, детски градини, мостове, метро, тротоари, градинки, спортни зали, изложбени зали, театри, фотоволтаични паркове, вятърни паркове и т.н., и всичко това го правим с пари, и тези пари дефакто като придобивки стигат до всеки челн на обществото. Така че когато въпросният недоволен от собствените си постижения господин, ходи по тротоара, трябва да знае, че всяка стъпка е едно евро в неговия джоб. Ами църквите, къде щеше да пее той, и как щеше да слави господа, ако ние, нашето правителство начело с премиера Борисов, не бе отпуснало толкова много пари за строежа на църкви и манастири, неговото църковно пеене щеше да си остане извън портите на храма. И ето ние строим за прослава на неговия шеф, а той ни хули, и това ако не е безбожие, къде е тук християнското смирение.

И накрая, да погледнем на какво гради този човечец собственото си самочувствие, на изкуствовед и значим за обществото интелектуалец, на какво? – На това, че може да пее! Че днес, кой не може да пее? Куцо, кьораво и сакато се втурнало да пее по всички телевизии и реалити формати, да ходи и той там да го признават и да печели, щом е най-добър и смята че заслужава милиони. Ама днес, е века на високите технологии и аз с една програма, мога да накарам и компютъра да запее, и ще направя хор от компютри, дето мога да ги натоваря в багажника и с малко ток, да изнесат концерта в Париж и ще избием рибата с иновация. Така че, много-много да не се репчи този ми ти тенор, щото не е нищо друго освен една пиявица на снагата на държавната машина.

– Но все пак, днес е демокрация и не би трябвало един човек да бъде уволняван, защото изказва своето лично мнение, па било то и малко по-бурно и емоционално, не сте ли съгласен с това?

– Е дай ся всеки да почне да ни хули, пък ние да му плащаме, айде моля ви се. Демокрация, демокрация, ама и демокрацията си има граници. Я вървете си напсувайте шефа и се уповавайте на демокрацията, ще излетите като мръсно коте. Да си имаме уважението, като искате да ни псувате, никой не ви спира и няма да ви пратим в Белене, но ще трябва от друго място да си търсите пари, това е демокрацията, всеки си носи отговорност за псувните. Няма да ви убием, но няма и да ви платим. А и не можете да обиждате държавните служители и въбоще който и да е от българските граждани, щото си има закони за това и ще бъдете принуден да им платите и обезщетение. Така че демокрацията е висша форма на толерантност, ние ви търпим вас, а вие ни търпите нас. И без Белене – едни умират от преяждане, други умират от глад, но всичики умират на свобода.

Реклама