20150428191733-1

Потърсихме здравния министър Петър Москово за коментар по случая с пребитото от акушерка новородено. Ето какво каза той за нашата медия:

– Г-н Москов, защо липсва в медийното пространство вашата позиция по случая с пребитото бебе? Знаем, че когато става въпрос за нанесен побой, вие сте доста активен, но сега сякаш се скрихте от медиите?

– Не виждам какво толкова мога да кажа, случая е ясен последиците също, моята намеса не е необходима. Аз знам за какво намеквате, но за съжаление акушерката не е от ромски произход, ако беше, тогава всичко щеше да си бъде на мястото. При това положение на всички е ясно, че акушерката явно е с тежки психически проблеми и единственото разумно решение е да се обеси, така както се прави в развитите демокрации. Както виждате моят коментар за инцидента е излишен. Имаме ясен извършител, случаят е прецедент за здравната ни система, а и извършителят не принадлежи към етнос с рецидивни прояви.

– Извинете, но как така да се обеси, това не е ли малко крайно?

– Не е крайно, както казах в развитите демокрации каквато е Америка, смъртното наказание все още съществува и се използва именно в такива тежки криминални случаи, като средство те да не се превърнат в рецидив. Убеден съм освен това, че ако се проведе референдум по въпроса, ще видите, че 85% от българските граждани ще ме подкрепят, а това е огромна подкрепа.

– Но все пак, не мислите ли, че вина за случилото се има и в самата здравна система – късно пенсиониране, изнорителен труд, ниско заплащане на труда и то при положение, че се предлага ВИП услуга, а заплащането е като за кенефен труд, че и по-малко?

– Не знам защо медиите винаги се опитвате да прехвърлите проблема от болната глава на здравата! Нашата здравна система е една от най-добрите в Западна Европа, ние осигуряваме изключително добри условия на труд, конкурентно за българската действителност заплащане, и възможност за работа до преклонна възраст. Аз съм виждал баба на 97 години, която с огромна трепет и любов милва своето прапра-внуче, какво в сравнение с нея представлява една акушерка или медицинска сестра на 63 годишна възраст, заобиколена от прекрасни бебешоци – та тя трябва да е в разцвета на силите си и изпълнена с любов. Погледнете едно семейство: Кой от членовете изпитва най-голяма обич към новородените – бабите, те са тези които ги глезят най-много. Така че в случая, вината е може би там, че е назначена прекалено млада жена за тази дейност. И как може да наричате  изнорителен труд, грижата за новородените, явно самите вие сте с някакви психически отклонения.

Що се отнася до ниското заплащане на труда, то никой не е карал насила тази жена да работи в системата на българското здравеопазване. И какво общо има предлагането на ВИП услуга, с нивото на заплащането на тези които я извършват? Какво очаквате, тяхното заплащане да е като на вип персона от поп-фолка?   Мисля, че от няколко години поне, българите трябва да са разбрали, че вече са пълноправни европейски граждани и могат да се развиват в рамките на целия Европейски съюз, ако искат по-високо заплащане, могат да го търсят там. Същото важи и за медицинския персонал и много медицински кадри избраха именно този път на развитие.

– Но, какво ще кажете на родителите на това дете, които са очаквали да получат ВИП услуга и са платили за такава, а получиха огромен стрес и вероятно тежки психически травми, да не говорим за последствията за самото новородено. Кой би могъл да има доверие на здравната ни система след такъв случай?

– Вие пак гледате от гледна точка на български гражданин без да вземете предвид, че вече сте европеец и трябва да съдите с други стандарти. Ако направим сравнение с другите държави от ЕС, ще се уверите, че цената на услугата вип-раждане е далеч от такава в останалите държави на съюза, тоест това е вип от българска гледна точка, но от европейска си е направо безплатна услуга и съответно качеството е за такава.

Не случайно много от тежко-болните български граждани, говорим за всички които са болни от нещо различно от настинка,  избират да провеждат своето лечение в други страни членки на съюза. Нашите деца се раждат там, учат там и накрая се връщат в България за да поемат щафетата по нейното управление, говоря за децата на хората които движим България напред. Но да се върна на здравеопазването, ние вече сме част от общата здравна система на съюза, така че всеки има право да се лекува там където пожелае в рамките на ЕС, стига разбира се да може да си плати. То е същото като в България, но мащаба е различен. Така както тук никой не очаква да се излекува в селския медицински пункт, така и не бива да имате очакване, че ще получите ВИП услуга в България, равняваща се на такава в по-старите развити индустриални демокрации.

Другото което ме дразни, е че българите все още очакват държавата да се грижи за тях от раждането до смъртта им, и ако може накрая и паметник да им вдигне. Това комунистическо мислене отдавна трябваше да сме го оставили зад гърба си, но уви още си патим от него. Днес, ако искате да получите качествена услуга, в която и да е сфера, трябва да разполагате с необходимите средства за да си платите за нея. Така че ако искате нещо качествено и конкурентно, самият вие трябва да предлагате качествени умения, които да помагат за конкурентността на подукта или услугата които извършвате, за да получите съответно качествено заплащане, което да ви позволи да ползвате качествени услуги и продукти, изработени от други като вас. Останалите , неконкурентоспособни граждани ще трябва да се задоволят с услуги предлагани от други неконкурентоспособни граждани, това е представителната пазрана демокрация.