61011969

Американското посолство ще организира избори за членове на НПО-та, това става ясно от разпространено комюнике от посолството. Ето и пълния текст на комюникето:

“ Граждани на Република България!

Във връзка с приключилото наскоро гостуване на български граждани членове на неправителствени организации, чието съществуване се обезпечава благодарение на безвъзмездната подкрепа от американски правителствени и неправителствени фондации, се радваме да ви уведомим, че взехме важни решения, целящи да подобрят имиджа на въпросните членове сред българското общество и резултатността в осъществявянето на поставените им задачи.

По време на срещите осъществени в периода на гостуването им с главните донори на НПО, бяха направени важни изводи за причините за ниската резултатност на въпросните НПО-та, като една част от тях се дължи на различни исторически обвързаности, а друга на особената народопсихология на българския народ. Исторически обусловените причини са ясни на всички, като основната е, че ние нито веднъж не сме ви освобождавали от чуждо присъствие, но се надяваме, в близко бъдеще да имаме възможност да наваксаме този наш пропуск.

Що се отнася до народопсихологията, тук от изключителна полза ни бяха познанията на членовете на НПО. Те споделиха с нас, че българският народ е все още много назад в демократичното си развитие, а някои все още не могат да се отърсят от феодалните навици на отминалото османско владичество. Според тях българинът все още не може да приеме, че някой друг извън избраните от него народни представители има право да се меси в управлението на държавата, до степен неговите идеи да се приемат като задължителни за изпълнение от управляващите приоритети.

Според тях,редовното им присъствие в медиите, особено в частта телевизиони такива, предизвиква не толкова уважение и респект, колкото зле прикрита завист, заради възможността да се покажат като по-умни пред всички. Не на последно място е и завистта, насочена към начина им на живот осигурен благодарение на споменатите по-горе американски правителствени и неправителствени фондации. Българската поговорка: „Акъл не ща – пари ми дай“- убива всяка възможност за постигане на каквито и да е резултати от постоянното им висене в сутрешните блокове. Казното по-горе касае разбира се, по-голямата част от българското население, така наречената овча фолк маса.

От друга страна по-интелигентните от българите, доколкото са останали такива и тези които по една или друга причина (от нямане какво да правят), следят и обсъждат българския политически живот, та те не признават за свои представтели членовете на спонсорираните от нас НПО, защото не са ги избирали пряко. Според тях, не може хора които не са избирани от народа, да дават акъл на хора избирани от народа, още повече че членовете на НПО не носят никаква отговорност за евентуалните негативни последици от решенията които се опитват да налагат на българските власти.

От изложеното до тук , ние стегнахме до логичното заключение, че трябва да предоставим възможност на българските граждани да избират своите членове в спонсорираните от нас НПО и така да бъдем едни гърди по-демократични от НПО спонсорирани от трети страни. За целта смятаме тази година за първи път в историята на НПО изобщо, да поведем открити и честни избори за членове на НПО. Изборите ще се проведат през месец септември, като всеки български гражданин може да гласува в нашето посолство, за човека които иска да го предствалява в нашите НПО и да говори от негово име в медиите. Ще обезпечим и възможност за електронно гласуване. Малка подробност е, че ние като спонсори и издържащи въпросните НПО, предварително ще подберем достатъчно голям брой кандидати, за да има възможност за свободен избор.

Като цяло сме придвидили, кампанията да протече открито и позитивно, като сме си взели бележка и от друга особеност на българския народ, а именно, че той не е особено благоразположен към хора, които не извършват някаква осезаема трудова дейност, т.е. такива които не ходят на работа като него. За целта сме решили, че всички членове на НПО спонсорирани от нас, за в бъдеще ще бъдат задължени освен да дават акъл по телевизията и да полагат обществено полезен физически труд, но не повече от 4 часа дневно. Самата кампания ще бъде и като подготовка за въвеждането на тази трудова практика.

Имайки предвид бояджийските наклонности на част от членовете на НПО, ние решихме предизборната кампания да протече под мотото „Да боядисаме България заедно“, като нашите кандидати ще обикалят цялата страна през летните месеци и ще разкрасяват паркове, детски полщадки, ромски гета и въобще всяка част от останките на сивото комунистическо минало. Надяваме се нашите усилия да бъдат послещнати с разбиране от българските граждани и да бъдат правилно оценени. Нека заедно изберем истинските строители на демократична България.“

Advertisements