meglena-kuneva-podslushvane

Потърсихме г-жа Меглена Кунева да коментира своето изказване в предаването на БНТ „Панорама“, че хората които получават минимална заплата 340 лв. не са бедни. Ето какво отговори тя на поставените от нас въпроси:

– Г-жо Кунева, благодарим ви, че приехте поканата да отговорите на нашите въпроси. Да започнем направо, все още ли смятате, че заплата от 340 лв. е нормална заплата и не е признак на бедност?

– Аз няма как да ви откажа интервю, защото все пак съм образована и възпитана в духа на европейските ценности, където откритостта, прозрачността и връзката с обществото са водещи в политическата култура. Но да преминем към въпроса – Да, аз все още смятам, че да получаваш 340 лв. не е признак на бедност. Въобще като цяло, е абсолютен мит, че заплатите в България са ниски. Помислете логично, вие спомняте ли си, поне един голям протест, който да е бил породен от недоволство от заплащането на труда в България. Няма такъв протест. По жълтите павета и пред Парламента, нито веднъж в нашата най-нова история няма случай, недоволни хора да са искали повишаване на нивото на заплатите в България. Може да е имало спорадични и рехави протести свързани със заплатите, но те не са били породени от количеството на получаваните пари, а от забавянето изплащането на заплати. Така че аз смятам, че българите са доволни от запалащането на своя труд, а всичко останало е просто манипулации на някакви явно маргинални лица с голямо самочувствие без покритие, които не могат да намерят кой да ги вземе на работа и затова висят в социалните мрежи и изливат недоволството от своята некадърност, в безпочвени публикации, колко лошо е заплащането в България и как те никога нямало да работят за толкова малко пари. Съжалявам, но такива хора няма как да определят, кое какво е в България. Като са толкова недоволни и все повтарят че заплатите са ниски, да излязат пред Парламента да се преброим, кои са повече те или депутатите.

– Все пак, вие имате ли представа как може в днешно време да живее едно семейство, в което единият е безработен, а другият получава 340 лв и имат едно или две деца?

-Вие се опитвате да раздуетее картината на бедност, за да постигнете вашите манипулативни цели, но все пак ще ви отговоря, защото аз държа на принципите на европейската политика да затварям устата на лъжците с факти. Да, аз имам представа как може едно четиричленно семейство да се издържа спокойно с 340 лв. месечно, въпреки, че ние говорихме първоначално за това, че тази заплата се получава от един единствен човек, а сега ми натрисате цяла фамилия. Нека първо да кажа, че заплата се дава на човека като възнаграждение за свършената от него работа, а не като социална помощ да си издържа семейството, това трябва да е ясно на българските граждани. Щом мислите за издръжката на децата си, понеже не сте достатъчно квалифициран да изкарвате повече пари, то тогава трябва да подкрепите закона който смятам да внеса, да се позволи на деца от десет годишна възраст нагоре да работят и да печелят пари с които да подпомагат семейния бюджет. Не е толкова далече времето, когато деца на тази възраст са работили из фабриките та България, но дойдоха лошите комунисти през 1944г. и изкорениха тази добра практика, която учи подрастващото поколение, как реално се изкарват парите. И тук трябва да призная, че моето семейство също има грях, който сега се надявам да изкупя, като вече правилно политически ориентирана личност.

– Но, как, как да живеят четири човека с 340 лв.?

– Успокойте се ще ви отговоря на въпроса, просто като един европейски политик съм длъжна да ви покажа контекста на реалността в която е поставен засегнатия от вас проблем. Първо нека да помислим, защо човек работи – за да изкарва пари с които да покрива насъщните си нужди. Кои са най – насъщните му нужди – храна и подслон. Всички българи някъде имат подслон, които им е завещан от техните родители, от баби и дядовци, така че този проблем отпада, остава само храната. Ами 340 лв. са 340 хляба, едно четири членно семейство не може да изяде толкова хляб за един месец. Ето ви простия отговор, въпрос на проста математика. Къде виждате проблем сега?

– Е, само хляб ли ще ядат тези хора, а битовите сметки, ток, вода, топлофикация, играчки, дрехи . . .?

– Ама спрете се, моля ви се. Както сте тръгнали ще кажете, кола, бензин, самолет, къща с басейн, джакузи  . . . Не се ли чувате, какви глупости говорите. Парите, които получавате отговарят на нивото на развитие на което се намирате. Тези които получават 340 лв., това са неквалифицирани общи работници, нещо като работни животни. На тях екстрите на съвременната цивилизация не са им необходими. На животното е нужна само храна. Тези хора по нищо не се различават от първобитния човек, а той е живял хилядолетия без ток и течаща вода, ако влезете в градския транспорт ще установите, че поне половината хора нито се къпят, нито се перат, за какво са им ток и вода? Аз например много искам частен самолет, но си давам ясна сметка за своето ниво на развитиие и не съм отишла да протестирам пред Европейският парламент, че немога да си го позволя. В София има няколко места, където хората ходят и си наливат вода безплатно, както едно време са ходели на селската чешма. Освен това повечето жилища имат комини, така че си вземате печката на дърва от село, събирате покрай блока и по пътя за работа и обратно, това което става за горене и така можете и да се стполите и да си сготвите. Вечер хапвате една филия хляб и си лягате преди да се е стъмнило – за какво ви е ток? Ето виждате, как спокойно може да се живее с 340 лв., без да чувстваш бедност. А да не забравяме, че в България има хора, които живеят и с по-малко пари. Пенсионерите живеят с доходи под 200 лв, дори социалната пенсия буквално преди дни скочи на 115 лв. Щом тези хора се оправят и не се оплакват, значи положението е далеч от това което се опитвате да внушите. Така че, в България с 340 лв. в джоба си богат човек.

А вашата заплата каква е? Вие бихте ли живели с 340 лв. месечно?

– Ако бях проста като другите българи, разбира се, че нямаше да имам нищо против. Но аз съм учен човек, с огромна култура и свръхинтелигентност. Много е пагубно да се гледа в канчето на другия, но това е една типично българска черта. Да моята заплата е около 500 социални пенсии или 150 минимални заплати, но да не забравяме, че аз за един месец върша работа колкото един прост българин ще свърши за 10 години, така че е напълно оправдано да получавам такива доходи.

– Значи, смятате, че си заслужавате парите?

– Ама разбира се, може ли такъв въпрос? Да ме сравнявате с най-ниската класа на работещите в България. Аз съм сложена да управлявам тази държава, който иска да получава мойта заплата да дойде да ме смени, ако може. Ама не да дойде само заради парите, а да покаже и умения, надминаващи моите. Аз съм управлявала и на европейско ниво, като еврокомисар, така че къде ще си сравнявате насраните задници с моя чист гъз? Въобще направо съм изумена, че може да поставяте под въпрос нивото на моята заплата и дали съм я заслужила? Аз ви управлявам, защото оставени сами на себе си ще се изпотрепете, а отделно, че сами и гащите не можете да си вържете. Ако ни няма нас, които сме елита на нацията, още щяхте да се криете в пещерите и да чакате някоя гръмотевица да подпали дърво за да се сгреете и да си опечете мръвка. Без политиците, без бизнеса вие сте за никъде, а без вас ние пак щяхме да си живеем добре. Въобще днес вие не играете и съществувате само благодарение на нашето човеколюбие и снизходителност. Честно казано вие сте ни само в тежест и заради вас се забавя растежа на икономиката и прогреса на човешката цивилизация. Даже ако зависеше само от мен, аз щях да отнема на 90 процента от хората званието човек. Не стига, че ви търпим, ами и ще ни държите сметка кой как живее и какви пари получава. Животните живеят като животни, разумните хора като мен, които с труда и знанията си строят този свят живеят като хора и само те заслужават да се ползват от достиженията на човешката цивилизация, за за които вие нямате никакъв принос. Така че аз си заслужавам парите, а вие не заслужавате дори да живеете.