618x346

В последните месеци все по-остро се чувства нуждата от нов масов протест, който да даде израз на натрупалото се в обществото недоволство. За съжаление пораженията, които нанесе върху понятието протест поведението на различни финансирани от външни фактори групи, доведоха нещата до там, че много хора изгубиха вяра в силата и възможностите какъвто и да е протест да предизвика някаква друга промяна, освен промяна на лицата които ни управляват. Най-важното, което всички разбрахме е, че протеста не трябва да се ползва като инструмент по пътя към властта, а като инструмент по пътя към собственото ни достойнство. Ако се откажем от възможността да протестираме, ние се отказваме от единствения възможен начин, да отправим предупреждение към управляващия елит, преди да се е стигнало до крайни форми на насилие.

Протестът който е назрял в обществото не е на политическа основа и не цели смяната на една управляваща клика с друга, той е протест на обществото срещу така-наречения управляващ елит в държавата и целта му е да промени начина по който функционира цялата система на държавната машина. Трудността в реализирането на подобен масов протест се състои в това, че той трябва да получи тласък от група или групи хора, които не са свързани и финансирани нито от чуждестранни фондации, нито от политически или бизнес групировки. Тези групи хора, могат да възникнат както във виртуалното пространство на социалните мрежи, така и в реалното пространство на самоорганизирали се различни социални центрове за обмяна на идеи, задължително е обаче те да имат реален физически облик. Най-важното качество което тези групи трябва да притежават е, техните членове да са изпитали на гърба си това срещу което ще се борят, а именно огромната несправедливост породена от задълбочаващото се неравенство.

За всички вече е ясно, че независимо коя партия е на власт, политиката спрямо управляваната част от обществото е една и съща и води до задълбочаване на неравенството между управляващ елит и управлявани. Под уплавляващ елит разбирам не само политици, но и банкери, и  едрия бизнес. Ако се вгледате внимателно ще видите, че всички те са обединени в своите организации и работят активно в защита и реализация на своите интереси. Сега погледнете към себе си и към своите близки и познати и кажете, коя е вашата организация, която защитава вашите интереси – няма такава. Вие сте оставили вашите интереси да бъдат „защитавани“ от всички тези, които изброих по-горе, така че не се учудвайте на положението в което сте изпаднали. Докато тяхната пропаганда работи усилено в проповядването на индивидуализма сред управляваното общество, в своите редици те са обединени в различни работодателски, индустриални, бизнес и политически формации – коя е вашата формация?

Най-силния коз в ръцете на управляващия елит е факта, че той е окупирал всички власти в държавата, а от там и самата държава, като същевременно насажда в съзнанието на управляваните идеята, че без тях, управляващите,  държавата ще рухне. За едно общество, на което всичко друго освен националната му принадлежност е отнето, идеята, че държавата ще се срути е наистина плашеща и затова, когато традиционно протестира в до болка познатия ни към момента начин, по площади и пред държавни институции, то бърза да замени едни управляващи с други, като се надява новите да са по-добри от старите. Е, убедихме се, че този модел на протест не работи в наша полза, а обслужва единствено интереси на различни клики в управляващия  елит. Протестът срещу държавни институции, аз наричам – протест в центъра. Време е да изместим центъра.

Време е за протест с изместен център. Целия управляващ елит, политици, едър бизнес и банкери, въпреки усиленото симулиране на някакви противоборства в публичното пространство, живеят заедно в свои квартали и затворени комплекси. Също както братята роми, те са се събрали, но са образували гета на богатите и не желаят да се интегрират с обществото, да заживеят с неговите болки и проблеми. Издигнали са огромни дувари и са се обградили с тежка охрана, и многобройни камери, които да им гарантират, че няма да се сблъскат в своите имения с някой член от управляваното общество. Те желаят да живеят спокойно и в охлоство, далеч от нашите проблеми, гарантирайки си това спокойствие и охолство с инструментите на държавната машина, която са окупирали.

Смятам, че вече на всички е ясно, къде трябва да бъде изместен новия център на протестите – там, където живее управляващия елит. Жителите на всяко населено място знаят къде живеят техните богати управници, там ще бъде следващия масов протест – пред оградите на резиденциите в Бояна, Драгалевци, Княжево, Бистрица и дома на премиера в Банкя. Нека щом са издигнали тези огради, за да ги пазят от грозотата на света който те са създали с действията си; Нека щом са си построили крепости които да ги пазят от управляваните – нека се почувстват обсадени.

Сега ще попитате – Кой ще го организира? Вие, вашите приятели, познати, колеги. Съберете се, дискутирайте идеята във и извън социалните мрежи. Отбележете на картата на вашия град, къде живеят вашите феодали. Обходете предварително маршрута около именията на местния елит и се запознайте с особеностите на терена. Агитирайте усилено, направете дори едно първоначално пробно по-малобройно шествие по набелязания маршрут, заснемете го и го пуснете в социалните мрежи. Сигурен съм, че сблъсъкът предстои. Предстоят протестите с изместен център.