янис-варуфакис-среден пръст_cr

По време на последните преговори за „спасяването“ на Гърция, гръцките преговарящи са заплашили, че в случай на наложено излизане на страната от Еврозоната, Гърция ще престане да признава еврото като легитимна прична единица. Ето какво се казва в официално разпростарено прессъобщение на гръцкото министерство на финансите:

“ Вече на всички е ясно, че срещу нас се води една поробваща икономическа политика и то систематично, точно от тези които днес високо декларират, че правят всичко възможно да спасят Гърция от положението в което е изпаднала. Ние обаче бихме продължили това тяхно твърдение с допълнението – „като изкупим всичко което притежава Гърция на възможно най-ниска цена.“ Искам да кажа, че ние няма да допуснем подобно развитие на нещата, ако някой иска да ни купи, ще трябва да го направи с реални, а не с виртуални или отпечатани без никакво друго освен мастилено покритие, пари. Затова заявяваме ясно, ако излезем от Еврозоната, ние няма да признаваме еврото като парична единица на територията на Гърция и въобще в целия свят където Гърция и гръцки граждани извършват сделки от името на нашата държава.

Парите днес, се печатат по неясни правила, тяхното количество се регулира по неясни закони, а съществуването им се крепи единствено на вярата и апатията на отделният европейски гражданин, който залисан в своите ежедневни грижи и подложен систематично на стрес от съвременното общество, ги приема механично за легитимно средство за заплащане на труда си. Ние ще покажем, че това не е добра практика и води гражданите до ситуацията в която изпадна цялата наша държава, а именно затъване в дългове, които растат неимоверно бързо по чисто спекулативни причини. Мисля, че няма европейски граждани, които да не чувстват на гърба си тежестите на кредитите които са взели примамени от непрестаното медийно рекламиране на уж изгодни кредитни продукти.

Затова, ние от момента на изваждането ни от Еврозоната, ако настъпи такъв, ще престанем да приемаме Еврото, като парична единица, всички разплащания на територията на страната ще се извършват в национална валута, която няма да се обменя на международния пазар, а търговските ни отношения с останалия свят, ще се извършват само в ценни метали, храни и енергийни ресурси. Освен това, на територията на Гърция, лихварството  ще бъде забранено със закон, като специално за него ще се върне и смъртното наказание. Сега „уважаеми“ спасители на Гърция е ваш ред да изберете, какво ще е бъдещето на Европа и на вашата измислена общоевропейска валута.

Ние знаем, че няма да ни бъде лесно, но поне няма да бъде унизително.“