20150428191733-1

След продължителни опити, най-накрая успяхме да се свържем с министъра на здравеопазването на Република България г-н Петър Москов и да му зададем няколко въпроса, които смятаме, че живо интересуват българските граждани, свързани с качеството на храните в държавата:

– Г-н министър, преди извастно време учен от БАН излезе с публикация въз основа на свое изследване, че огромна част от така- наречените Е-та, които се съдържат в храните, не са безобидни , а причиняват тежки заболявания, преобладаващо онкологични. Какви мерки взе вашето министерство във връзка с тези обезпокоителни данни?

– Аз мислех, че ще се занимаваме със сериозни теми, предвид вашата настойчивост да се срещнете с мен, а вие ме питате някакви въпроси, граничещи с теория на конспирацията, но ще ви отговоря – Никави, никави мерки няма да вземе нашето министерство и правителството също, във връзка с тези псевдо-научни публикации и изследвания на един леко изперкал, жаден за евтина слава учен, който най-безотговорно си играе със страховете на хората. Аз искам да попитам: „Кой назначи този учен в БАН и Кой му плаща заплатата? “ и искам да питам още: „Кога прокуратурата ще се самосезира по този случай и ще подведе този „учен“ под отговорносх, за нанесени огромни морални щети на гражданите и хранително-вкусовата промишленост, че и на българската наука и държава.

Въобще този алхимик, нанесе такъв сериозен удар върху имиджа на българската наука, че вече надали някъде ще ни взимат на сериозно, добре че БАН реагира бързо и се разграничи от неговите гаражни изследвания. Аз доколкото разбрах, тези изследвания са финансирани по някаква европейска- програма и сеге на всичкото отгоре, има реална опасност заради това псевдо-научно изследване да спре финансирането на българската наука изцяло. Кой ще понесе отговорност за това? Ето част от въпросите, които трябва да ми зададете. А вие ме питате, какви мерки ще предприема – ще върна Дянков, да затвори БАН.

 – Но все пак, това изследване е показало, че редица консерванти, оцветители, ароматизатори и т.н. са изключително вредни за човешкото здраве. Няма ли да ги забраните?

– Ама моля ви се, престанете да разпространявате тези глупости. Отдавна никой не е нанасял толкова сериозен удар върху трезвомислещите хора. Е-тата не са вредни.  Е-тата са здравословни, полезни , натурални био-продукти, добити по химичен път. Те са доказателство за величието на науката, което този така-наречен нучен се опитва да унищожи. Е-тата са символ на превъзходството на човешкият гений над майката природа, защото ние сме направили от същите градивни елементи с които тя разполага, неща които тя не е могла и никога не би могла да направи. Разбирате ли ме, за какво говоря?

– Не!!!

– Е как ще ме разберете, като не се отличавате по нищо от този псевдо-учен. И вие сте един псевдо-журналист. Губите ми времето да ви обяснявам елементарни неща. Въпреки, че е широко разпространено мнението, че Е-тата вдредят на човешкото здраве, всички знаят, че това не е вярно, не е доказано по-никакъв начин и няма никакви данни да има каквато и да е връзка, между онокологичните и каквито и да било други заболявания и добавянето на Е-тата в храните.  Както казах по-горе Е-тата са постижения на човешкият гений и доказателство за неговото превъзходство над природата, защото ние за 50 години сме направили храните по-цветни, по-вкусни и по-питателни, отколкото природата е успяла за милиарди години еволюция. И то, като сме използвали същите градивни елементи, които е използвала и тя. Защото в крайна сметка вкичко е химия, физика и елементарни частици и всичко което съществува е изградено от елементарни химични елементи и частици свързани по различен начин. И ние хората, които сме създали Е-тата сме използвали същите съставни части, които е използвала и природата, но сме ги свързали по-умно.

Аз например вкъщи, съм заредил шкафовете си само с концентрирани Е-та и каквато и храна да консумираме, я поливаме обилно с тях и пращим от здраве. Така че, заявявам смело и безотговорно, че Е-тата са безвредни, натурални, здравословни, био-продукти добити по химичен пъти и нямам никакво намерение, нито като министър, нито като обикновен човек да взема каквито и да е мерки срещу тяхното използване в храните, даже напротив бих кандидатствал по европейска програма, която да финансира една кампания за тяхното популяризиране сред широките слоеве на населението.

– Тогава откъде според вас идва цялото това негативно говорене спрямо тези натурални Е-та?

– Ето един хубав въпрос, благодаря ви. Откъде идва – идва от едни побъркани хора, които виждат навсякъде около себе си конспирации. От хора, които ненавиждат постиженията на цивилизацията и мечтаят да върнат българските граждани в пещерите. Това са разни селяни, които са свикнали да продават своята нехигиенична продукция по магистралите на премиера, като я рекламират като биологично чиста и натурална, а всъщност това е една морално остаряла храна. Как да сравняваме кратофа – с чипса обогатен с различни видове аромати или домата с кетчупа? Тези хора се ужасяват, че ще останат без препитание, че никой няма да иска техния стар модел храна и те ще трябва да си потърсят друга работа или да се изхранват със собствената си продукция. Аз не се съмнявам, че именно такива индивиди, радетели за така нареченото био-земеделие, са спонсорирали това псевдо-изследване и са платили на този псевдо-учен за да размъти здравия разум на българския гражданин. Това са същите хора, които надигат глас срещу ГМО и шистовия газ. Това са неандерталците на съвременният свят.

– Сега наистина ви разбрах, г-н министър и съм възхитен от вашата логика и бистър ум, който е успял да не се поддаде на подобни зловредни внушения. Ще ми разрешите ли един последен въпрос?

 Разбира се, аз съм демократ – питатйте спокойно. Виждам, че във вас има надежда да се превърнете в един нормален вярващ в нашите управленски умения гражданин.

– Последно искам да ви питам, къде са съсредоточени усилията на вашето министерство на Здравеопазването в опазването здравето на българските граждани, къде се крият най-големите рискове за нашето здраве?

 Сега пак ще се наложи да ви обяснявам, защото и тука явно сте изпаднали в заблуждение. Въпросът за здравето на българските граждани и за това къде са най-големите рискове за него, въобще не ме интересува. Ние сме министерство на Здравеопазването, защото опазваме системата на Здравеопазването в България, а не здравето на хората. Та нали, ако хората са здрави, няма да има аптеки, болници, санаториуми, цялата система ще рухне, а с нея и моето министерство и тогава аз какво ще работя? За нас е най-добре, всички граждани да са хронично-болни, а ако са сериозно болни, то лечението да е скъпо, за да има по-големи печалби, които да отиват за поддържането на системата на Здравеопазването. Моята работа е да насочвам паричните потоци в системата, така че парите да не се разпиляват в множество ръце, а да отиват в няколко точно определени портфейла, които после да ми се отблагодаряват лично. В последно време се налага, а и за напред, доколкото виждам, ще се налага да провеждаме сериозни политики в управлението на смъртността, така че да можем да поддържаме функционираща социалната и пенсионната системи.

– Благодаря ви за изчерпателните отговори.

– Няма защо. Ето ще ви подаря един ваучер за 20% намаление при лечение на онкологично заболавяне, можете да го разиграете като томбола във вашето интернет издание. Нашето министерство, сега тепърва започва да издава такива ваучери, това е нова политика, с която смятаме да спечелим следващите избори.

Реклама