39fbe514666772ebbae5e66719366917_big

Потърсихме БХК за да коментират скандала със заплахите отправени от националния лидера на ромското мешере Христо Младенов за гражданска война, поради вероятноста гласувалите за неговата партия след журналистическо разследване на Вероника Димитрова излъчено по Нова телевизия да паднат наполвина. Ето какво отговориха от там на въпросите ни:

Здравейте. Благодарим ви, че ни отделихте от ценното си време за да отговорите на нашите въпроси. Какъв е вашият коментар за скандала с лидера на ромското мешере Христо Младенов и как приемате заплахите от негова страна, както към разследващата журналистка така и към реда в държавата?

– Съжалявам, но ние не сме организация, която може да коментира подобни казуси, особено когато те са свързани с неформални лидери на малцинствени групи от българското население. Ние нямаме право да нарушаваме техните права, като коментираме техни постъпки извършени в качеството им на хора принадлежащи към някакъв малцинствен етнос. Това би била груба проява на дискриминация на етническа основа. Ние можеше да коментираме този казус, ако и в медиите на него бе обърнато внимание като на действие извършено от редови български гражданин, но и тогава честно казано нямаше какво да коментираме, защото тогава това действие не би касаело малцинствата и съответно нямаше да има нужда от нашата намеса. Така че и в двата случая няма какво да ви кажем, защото в единия става въпрос за роми, а в другия за български граждани.

Извинете, но аз леко се обърках. Вие дълго време се борихте да научите българите да наричат циганите – роми, че дори и самите цигани да се наричат роми, а сега казвате, че и в качеството им на роми не можем да коментираме техните деяния? Тогава защо бяха тези усилия да ги превърнете в роми?

– Това е въпрос от битово същество, касаещ съществуването на нашата организация. Да ние наистина положихме много усилия за да преименуваме циганите в роми, това така да се каже бе един истински възродителен процес и едно стъпало към пълната интеграция на циганите в българското общество. За всички тези усилия ние получихме мощна финансова подкрепа от различни фондации, която нямаше да получим, ако бяхме пристъпили към директното им признаване за български граждани. А всяко едно външно финансиране е своего рода чуждестранна инвестиция и по този начин ние допринесохме, доколкото са ни силите, за увеличаването на стабилността на българската икнономика и намаляване на безработицата, защото, ако бяхме изпълнили всичко по късата процедура, сега целият екип на БХК щеше да е безработен.

– Аз разбирам смисъла на действията ви относно вас самите, но какъв е той спрямо ромите, успяхте ли да им помогнете да се чувстват те пълноправни български граждани?

– Разбира се, че успяхме и най-голямото доказателство за това е, че мнозинството българи, вече не се чувстват пълноправни български граждани, когато се сравнят с ромите. Аз мисля, че ромите представляват пример за българите, още повече в моменти на избори като този, защото смея да твърдя, че ромите са най-активните избиратели в България, тоест в момента те са опората на българската демокрация.

– В момента не дикриминирате ли част от българските граждани, хвалейки ромите, като етнос?

– Когато става въпрос за положителни примери, е добре да се казват нещата такива каквито са, щом ромите правят нещо похвално и което трябва да служи за пример, то тогава сме длъжни да ги наричаме роми, но когато имаме някакви лоши постъпки, то тогава сме длъжни да се обръщаме към тях с нарицателното български граждани, без изрично да споменаваме техния етнос. Обратното би било грубо нарушаване на техните права и европейските ценности.

Вие казвате, че ромите са най-активните избиратели в България, но това не се ли дължи на явлението купуване на гласове, което се квалифицира като престъпление?

– Тука има наистина огромна пробойна в нашето законодателство и абсолютно противоречие с правото на всеки човек на свободна воля. Купуването и продаването на гласове не е престъпление, когато води до увеличаване на избирателната активност и въвлича в строежа на демократичните устои, една доскоро отритната етническа група. Всички знаем, че ромите гласуват предимно за най-влиятелната политическа сила, дори в репортажите които споменавате, въпросният господин Христо Младенов отбеляза, че веднъж той и неговата общност са работили със Станишев, а сега ще работят със ГЕРБ, т.е. те се стремят да стабилизират политическата обстановка в страната, и така да се избегнат излишни политически, социални и икономически трусове – нима това не е похвално!

Освен това, доколкото съм запознат, парите предназначени за активизиране на ромският етнос в изборните процеси идват директно по програмата за ромското включване на ЕК, тук за повече разяснения можете да се обърнете към Цветан Цветанов. Така че, специално при ромите не става въпрос за купуване и продаване на гласове, а за тяхното интегриране в политическия живот на страната. Всичко останало са злословия от завист, и то предимно от определящи се като българи български граждани, а всички знаем, че една от отличителните черти на българите е тяхната завист и, че те за двайсет лева ще продадат и майка си, а какво остава като видят 50 лв. дадени на интегриран ром?

От завист българите спряха да гласуват и така заплашиха устоите на собствената си държава и добре, че са ромите и тяхната активност за да продължи демократичното съществуване на Българската държава. И въпреки това, приемането на тези 50 лв. се отъждествява с престъпление! Какво престъпление е това, уважаеми българи? Вие, каквито сте алчни сигурно щяхте да искате по 100 лв., ако имаше кой да ви ги даде, а ромите са готови да паднат дори и до 20 само и само демокрацията да не загине. Вие българи се отказахте от демокрацията и сега плюете по тези които крепят държавата ви. Съжалявам, но много се разстроих и повече не искам да говоря.

– Разбирам ви, благодаря за интервюто.