73c564de315ae81db9aaa50a11f02581_XL

Изненадващо турския посланик в България, Сюлейман Гьокче, поздрави официално българският народ по случай националният ни празник 3-ти март. Ето пълния текст на поздравлението:

“ Уважаеми Български граждани, скъпи приятели

Поздравявам ви по случай 138-годишнината от Освобождението на България от турско робство. За мен не е проблем да използвам този термин, около който във вашето общество се разгоря гореща дискусия. Защото този термин е част от историята и е залегнал там благодарение на вашите възрожденски деятели и борци за национална независимост. Мисля, че е време вече да гледаме на нашето общо минало, в което за съжаление има векове тъмни страници, от гледна точка на историята, а не на политиката и бъдещето. Време е да прочетем тези тъмни страници заедно и заедно да си извадим поуките от тях: Ние да не посягаме на чуждата свобода, а Вие да цените и пазите своята собствена. Аз съм убеден, че само свободният по дух човек може да оцени Свободата и да почувства всяко посегателство над неговата чест като робство и това е, което са чувствали вашите велики възрожденски деятели. Те може фактически да са били поробени, но са били свободни вътре в самите себе си. Защото Свободата на родината, на държавата се гради върху личната свобода и чувство за чест и достойнство. Свободата не е да освободиш къщата или имота си, а самият себе си, своите чувства, идеи, морал и достойнство.

Днес вие имате собствена държава, дано се чувствате свободни в нея. Пожелавам ви да бъдете достойни потомци на вашите предшественици. Помнете, че вие ставате роби, тогава когато склоните глава и пред най-малката неправда, упражнена върху вас. Свободата трудно се добива и лесно се губи. Затова трябва всеки да брани първо своята лична свобода, после тази на обществото и тогава и държавата ви ще е свободна. Бъдете българи, бъдете свободни.“