Dilma-Rouseff-е

Президента на Бразилия Дилма Русеф е поискала да получи българско гражданство според източник от българското президентство. Молбата и все още се пази в тайна, поради опасения, че нейното присъствие в България би могло да обърка и без това сложните политически сметки на българските управници и кандидат-управници. Притесненията на българските политици идват от сведения за частен разговор, в който г-жа Дилма Русеф е изявила желание не само да получи българско гражданство, но и след приключването на президентския й мандат в Бразилия, да се премести да живее в България и да се включи активно в политическия живот на страната.

Според злите езици, тази й стъпка е съгласувана с руския президент Владимир Путин, който се надявал чрез нея да върне България отново в сферата на влияние на Русия. Както е известно и в момента Дилма Русеф и Владимир Путин са в отлични отношения по линията на БРИКС. Има информация, че премиерът Борисов е готов да даде гражданство на президнета Дилма Русеф, но само при условие, че тя стане член на ГЕРБ, а председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева получи бразилско гражданство и висш държавен пост в управлението на Бразилия.

Все още не е ясно, кога и какво ще решат българските институции по казуса, но според проф. Божидар Димитров, , ако това се осъществи, то ще бъде преломен момент в българската история, подобен на този с връщането на негово величество Симеон Втори, цар на българи и роми.

Advertisements