rusef

Президентът на Бразилия Дилма Русеф опроверга слуха, че иска българско гражданство. От президентството на Бразилия са изпратили нарочно изявление на президента Русеф до българските медии с цел да разсеят всякакви съмнения по въпроса. Ето и текста на изявлението:

„Искрено съм огорчена и изненадана от начина по който моето име и институцията президент на Бразилия бяха замесени в подобен пошъл водевил. Искам да заявя, че никога не съм имала намерение и дори капчица желание да променям своето гражданство, най-малко пък за българско. Аз уважавам решението на моят баща да емигрира в Бразилия и не смятам да се връщам там, където лежат причините за неговото изгнаничество. Явно има българи, които са били подведени от моето любезно отношение към вашите делегации, както и от посещението ми във вашата страна, когато аз се убедих, че баща ми е взел правилното решение. Сигурна съм, че ако беше останал в България и аз се бях родила там, геният на българската завист и злоба, нямаше да ми позволи да стана нещо повече от журналистическа проститутка.

Всичко което баща ми, ми е разправял за България се потвърди. Той казваше, че българите са народ който вечно се оплаква, но никога не възстава срещу неправдите от страх да не загуби живуркането си. Българите, казваше той, са големи патриоти, душа дават да дойде някой да ги оправи. Могат да те приемат като цар, да те записят с комплименти, внимание и овации, но когато разберат, че не можеш да угодиш на всички ще те оплюят най-безмилостно, а дори ако угодиш на всички, пак ще те оплюят от завист и злоба, че и съседа им е добре, та няма с какво да се пъчат пред него.

Никога не се връщай в България, ме съветваше баща ми, там ще те сдъвчат и изплюят и този слух, който явно е пуснат преднамерено го доказва. Съжалявам, не че не мога да получа българско гражданство, а че не мога да се откажа от българският си произход въобще. Дори моят приятел президента Путин ми е казвал няколко пъти, че има само една моя черта която ми пречи да съм съвършенна и това е, че имам българска кръв в жилите си.

Още веднъж заявявам, че нямам никакво намерение да оправям народ от овце, които бленуват за зелени пасища и си търсят овчар да ги заведе да  осерат и тях.“

Advertisements