0000291846-article2

Правителството намери решение на нашумелия през последните дни проблем с формираните на доброволни начала граждански отряди за задържане на нелегални бежанци по българската граница. На спешно заседание на министерски съвет бе решено, всички участници в тези отряди да бъдат взети в запас за три месеца. Изпълнението на решението е поверено на Министерството на Отбраната и лично министър Николай Ненчев ще бъде държан отговорен за привеждането му в действие. Динко, Петър Низамов и техните авери вече са получили своите призовки да се явят във военните отдели по райони. При неявяване са заплашени с военен съд.

За да се избегне появата на нови такива нерегламентирани граждански образувания за борба с нелегалното пресичане на границата ни от бежанци и имигранти е взето решение за стартиране на кампания по набиране на доброволци за охрана на границата. Тези доброволци също ще бъдат включени в състава на Българската армия като запасняци. Записването ще стартира след приключването на великденските празници и ще се извършва във военните отдели на военните окръжия по райони. С предимство ще се одобряват молбите на граждани служили в наборната българска армия. Останалите ще преминавата ускорено двуседмично обучение по уставна, строева и бойна подготовка. На всеки доброволец ще бъде зачислено лично оръжие и униформа, като ще получават и възнаграждение в размер на средната заплата за страната. Всички записали се доброволци запасняци, са защитени от закона и не подлежат на уволнение от местоработата си по време на запаса. Особено големи глоби  и обезщетения за работниците са предвидени за всеки работодател дръзнал да прекрати трудов договор на запасняк.

Решено е и постъпилите на временна военна служба като запасняци да получават бонуси за всеки заловен нелегално пресякъл границата бежанец  в размер на 10 лв. Според данни за броят на  преминалите нелегално до този момент българската граница, не е изключено взетите в запас да охраняват границата да си докарат заплати по-високи от тези на ВСС ( 7 000 лв.). Кампанията за записване на доброволци ще продължи един месец, местата са ограничени.