meglena-kuneva-1

Ще се свлека до нивото на Радан Кънев и смело ще заявя, че премиер ни е Бай Хуй, а министър на образованието Тъпа Путка. Изумен съм от лекотата и абсолютното несъзнаване от страна на нашите управляващи на това какъв скандал заформят с идеята да дават стипендии само на ромските деца с успех над 3.50

Доколкото разбирам за да получаваш стипендия, единственият критерий е да се самоопределиш като ром, без да има значение социалният статус на семейството. Все пак има и заможни ромски семейства. В този смисъл, ако всички ученици решат да се самоопределят като роми, по какъв механизъм ще ги проверяват дали са такива? Ще държат изпит по ромски език, ще има някакъв еталон за цвят на кожата или ще ги миришат? Може би ще платят на консултантска фирма, която ще определи кой е ром, кой е турчин, кой българин, кой арменец, кой евреин, нищо, че говорим навсякъде, че всички са български граждани с равни права.

Не ме разбирайте погрешно, аз не съм срещу стипендиите за ромски деца, аз съм за стипендии за всички деца успели при тези потресаващо тъпоумни министри на образованието да изкарат успех 3.50 Аз самият съм получавал социална стипендия, като дете израсло в семейство с ниски доходи без значение от етническата принадлежност, само че тогава се изискваше успех над 4.50 Всъщност проблема не е в изисквания успех, проблемът е, че тези стипендии ще се раздават единствено по етнически признак с участието на държавата в която живеем или поне се опитваме да живеем всички заедно, без разлика от пол, сексуална ориентация и етнос. Всъщност защо утре да не даваме стипендии и на гимназисти с хомосексуална ориентация, на тях също им е трудно?

Всичко това ми намирисва за опит на държавата да си прави евтин, подчертавам евтин, ПР по един особено тъп начин, на гърба на ромския етнос и на някаква международна ромска фондация, (относно въпросната фондация имам големи въпросителни), която от висотата на своята международност е решила да оправдае съществуването си като раздаде,  доколкото разбирам, 6 – 700 стипендии на български роми, които е добре да са повече роми, отколкото български граждани.

Държавата според мен, няма право да участва в кампании, които делят нейните граждани по какъвто и да било признак, особено етнически. Нека тези НПО-та основани на етнически признак, да развиват своята етническо-образователна полезна дейност, но самостоятелно, а държавата, ако иска да помага на своите граждани, да помага на всички, а да не ги дели на групи.

Ще посъветвам Тъпата Путка, която ни е министър на образованието, да се образова по въпроса, как българското население по време на турското робство е успяло да осъзнае нуждата от образование и как са се организирали и финансирали образователните институции, когато дори не сме имали министър на образованието, премиер и собствена държава и евентуално да приложи въпросната практика сред ромския етнос, ако може. Защото жаждата за учение не се стимулира с пари, нея или я има, или я няма, а когато я има, може да се случи да бъде убита от жаждата за пари.