orig

Шефът на КНСБ отправи поредният си силен удар срещу българските олигарси, той издаде книга със съвети как всеки един работник може да си вдигне със сигурност заплатата. Този удар идва само няколко дни след убийствената инициатива на г-н Пламен Димитров за вдигане на заплатите с послание изпратено с коледна картичка, която инициатива вече носи реални резултати за работниците вслушали се в призива му и намали печалбата на българските олигарси с цели 10%. Книгата на шефа на КНСБ г-н Пламен Димитров носи интригуващото заглавие „7 сигурни начина да си вдигнете заплатата“ и струва само 40 лв. Единственото опасение на автора е, че е възможно българската олигархия да обедини финансовите си ресурси и да изкупи първият тираж на книгата, но ако това се случи, той е решен да я преиздава дотогава, докато книгата не попадне в ръцете на тези за които е предназначена. Именно във връзка с нея ние потърсихме г-н Димитров за кратко интервю:

„- Г-н Димитров, защо решихте да издадете тази книга точно сега на фона на безпрецедентната бежанска криза? Не мислите ли, че момента не е особено подходящ и няма ли опаснсост нейното издаване да остане незабелязано?

– Няма неподходящ момент за искане на увеличение на заплатата има само неподходящи начини. Обществото се мени, икономическите взаимоотношения също търпят промени, за начините на общуване по между ни да не говорим. Именно за това се заех да напиша тази книга, защото старите добре познати инструменти за борба за едно по-високо и справедливо заплащане на труда са морално остарели и неефективни. Днес е безумно да си представим идеята ръководителите на КНСБ да ходим от фабрика на фабрика, от фирма на фирма и първо да агитираме работещите в частния сектор да стават членове на КНСБ, а после да ги убеждаваме, че е настъпил момента за ефективни стачни действия. Тези остарели методи са първо груби и второ плашещи за българският бизнес, те разклащат основите на икономиката и водят до осезаеми загуби за работодателите, което допълнително ги озлобява срещу работника.

От известно време самите работници не виждат в синдикатите инструмент който да им помага реално в борбата за трудовите им права, разстоянието между нас и тях се увеличава, недоверието също, а тази книга има за цел и да ни сближи отново и да възвърне загубените позиции на синдикатите сред работещите. КНСБ вече не е просто организация на озлобени и сломени духом хора, ръководени от безидейни твърдолинейни хрантутници, винаги готови да бъдат купени от работодателите. Ние се превръщаме в генератор на идеи за едни по-добри и справедливи взаимоотношения работник-работодател. Тази книга е само първата стъпка в тази ни насока.

Що се отнася до бежанската криза и дали тя ще ни попречи в разпространението на идеите изложени в книгата, не смятам, че това е реална опасност, защото когато стане въпрос за пари, българинът загърбва всички останали въпроси, а и в момента в България са останали само хора, които не биха могли да се реализират навън и следването на съветите от книгата е единственият им шанс за оцеляване, така че се надявам тя да се харчи добре сред тях. Аз им препоръчвам дори, ако нямат пари да теглят един бърз кредит за да си я купят или да изтрият някое билетче от „Националната лотария“, уверявам ги, че парите ще им се възвърнат многократно. Единственото което ме притеснява е възможността работодателите да обединят своите усилия и да изкупят тиража на книгата, но аз съм решен, ако това се случи, да я преиздавам, дотогава, докато или не стана милиардер, или не попадне в ръцете на всеки един работник, който се чувства неудовлетворен от заплащането на труда си, което отново би ме направило милиардер.“

По надолу даваме в сбит вид, въпросните методики за повишаване на заплатата, които можете да намерите развити в книгата:

  1. Винаги ходете половин час по-рано на работа и си тръгвайте полвин час по-късно, това прави добро впечатление на работодателя ви и ако сте постоянни след десет години, той ще ви увеличи заплатата.
  2. Ако се налага да оставате извънредно, не се противете, а напротив радвайте се, защото ако оставате извънредно постоянно, след десет години със сигурност шефът ви, ще ви вдигне заплатата.
  3. Ако сте млад/а и привлекателен/на изучете дискретно сексуалните навици на вашият шеф, и ако те съответстват на пола ви, направете му недвусмислено дискретно предложение, че сте способни да задоволите неговият сексуален апетит. Уверяваме ви, че този метод дава незабавен резултат, не само относно повишението на заплатата ви, но и на кариерното ви развитие.
  4. Ако сте стар и вече не отговаряте на критериите за красота на вашият работодател, то установете с кого от подчинените си той поддържа сексуални контакти и бъдете особено любезен към този човек, правете му всякакви услуги и го ласкайте непрекъснато. Този метод ще даде своят резултат не по-късно от година, стига работодателят ви да не смени сексуалният си партньор.
  5. Ако сте стар, но имате красиви деца, които се нуждаят от работа, то опитайте се да ги уредите при вашият работодател, като предварително им дадете да прочетат описанието на третият метод за повишаване на заплатата и ако те успеят да се реализират в спалнята на шефа, то е 100% сигурно, че вашата заплата ще бъде повишена в рамките на половин година.
  6. Когато шефът ви обърне внимание, винаги гледайте чинно върховете на своите обувки. Отговаряйте на въпросите му само така, както предполагате, че той би искал да чуе и показвайте, че сте поласкан от вниманието му. С две думи, бъдете раболепни. Този метод е бавен, но сигурен и все някога ще ви вдигнат заплатата.
  7. Когато шефът ви има някакъв празник, било то рожден ден, имен ден или нещо друго, винаги му поднасяйте възможно най-скъпият подарък, като му се извинявате, че подаръкът не е достоен за него, но просто не можете да си позволите да му купите по луксозен, заради доходите си. Уверяваме ви, че това също дава така желаният резултат за вдигане на зплатата, не по-късно от пет години от началото на прилагането му.