%d0%b4%d0%be%d0%bc%d1%83%d1%81%d1%87%d0%b8%d0%b5%d0%b2

Публикуваме последното интервю на шефът на КРИБ г-н Кирил Домусчиев, дадено за обзорното политико-икономическо предаване на националната телевизия „Париняма“. Интервюто ще е полезно на всички млади хора в България, тъй като ще им даде ясна представа за очакващото ги мрачно бъдеще в пределите на страната и ще им посочи изход към един по-богат свят. Публикуваме интервюто без съкращения:

– Г-н Домусчиев вие наскоро имахте смелоста да заявите, че в България няма безработица и дори призовахте за създаването на специален режим за внос на висококвалифицирани нискозаплатени чуждестранни специалисти, които да запълнят алчната паст на бизнеса за глупави, но образовани кадри, готови да работят за славата шефа и възможността да се похвалят на познатите си с неговите придобивки и любовни завоевания. Бихте ли дали малко повече подробности относно това ви становище?

– Първо искам да ви благодаря за предоставената ми възможност да си развинтя въображението във вашето паранормално студио. Винаги съм бил очарован от възможността да кажа от такава популярна трибуна на българските граждани, че „Пари няма“.  Аз, както всички знаят, съм голям фен на малките заплати, но това не е просто някаква прищевка, а научно доказана необходимост, имам предивд прилагането на теорията за минималното заплащане на труда, защото именно ниските заплати стимулират икономическият ми растеж. Точно затова ние заедно с правителството трябва да положим всички усилия заплатите в България да останат на едно възможно най-ниско ниво, гарантиращо да кажем за период от около пет години живота, но не и здравето на всеки работник. Така бизнеса получава евтина работна ръка, а правителството шанс гражданите на държавата на не доживеят до пенсия. Има и друга научна причина заплатите да се поддържат ниски, а именно за да се стимулира въртенето на парите, така наречения паричен оборот. Значи, ако даваме високи заплати, работниците ще имат възможност да спестяват, а сега са принудени да харчат всичко за да оцелеят и дори успяхме да ги принудим да вземат кредити с идеята, че така ще ги направим по податливи на трудови извращения, а ако все пак решат да опита късмета си в чужбина, ще трябва със заработените там пари да ни плащат една доста прилична лихва, която да осигури стандарта ми на живот.

Колкото до безработицата в България то аз съм действително твърдя, че такава няма, защото който няма работа обикновено заминава в чужбина. Но термина чужбина е остарял и не отговаря на съвременната реалност, като дава възможност за спекулации, по-правилно е да се каже, че този който няма работа има възможност да си потърси такава в която част на Европейският съюз пожелае, тоест той не отива в чужбина, а в друга част на съюза към който България принадлежи, демек си е един вид удома.

И ето ви още една причина да не плащаме ние високи заплати, защо да ги плащаме, като който иска висока заплата може да отиде в друг регион на Европейският съюз и да получи такава, тоест ние не ощетяваме никой, ние направихме всичко възможно да станем членове на Европейският съюз, именно за да дадем шанс на всички българи да се развиват в неговите широки граници, а не в малката територия на България, където дори ние малцината сравнително заможни българи доста често се бутаме по между си.

Добре, но не разбрах как ще решите въпроса с липсата на кадри за вашият бизнес?

– Умен въпрос, но е глупаво, че не знаете отговора. Днес за щастие, доста развити тоталитарни държави бяха срутени, а техните образовани граждани принудени да се спасяват. Ние бихме били големи глупаци, ако не се възползваме от това. Трябва да съвместно с правителството да насърчим притока на високообразовани, висококвалифицирани мигранти, които са готови да продадат своите умения за коричка хляб , студена вода и подслон, такива днес уверявам ви има много и много от тях преминават през България, без ние дори да направим опит да ги задържим, това трябва да се промени. Но ние трябва да гледаме и по-далеч в бъдещето. В борбата си за внос на умрели от глад квалифицирани кадри ние трябва да заложим на глобалното затопляне, като инвестираме в образованието и изучаването на български език в онези държави които се очаква да бъдат залети от повишаване нивото на световния океан, така техните граждани изправени пред избора да се удавят или да дойдат в България неминуемо ще изберат второто.

Споменахте бъдещето  затова ви питам, как вие виждате бъдещето на България, особено в контекста на демографската криза?

– Знаете ли, аз много мисля за бъдещето, всяка сутрин като се изправя пред огледалото и започна да се реша изпадам в транс и виждам това което предстои. Казвате демографската криза, тази криза вече се използва като плашило и  за малките деца, казват им „Учи, че да си намериш работа в чужбина, че тук няма да има кой да ти плаща пенсията като пораснеш.“. А всъщност всяка криза е една нова възможност, дори искам гордо да заявя, че именно ние официалните представители на българският бизнес предизвикахме умишлено тази криза. Да, не се учудвайте. Всичко което днес се случва ние предварително сме го проиграли. Какво значи демографска криза, та скоро повечето българи ще живеят извън България, като ген ние няма да изчезнем, като народ може би, но като ген не. Аз и по-горе казах, че дори и днес на българските бизнесмени България ни е тясна. Не ни трябват нови с които да делим малкото ни богатства, затова колкото повече млади, висококвалифицирани, но нежелаещи да работят за нас кадри, а с идеи за собствен бизнес излязат навън толкова по-добре.

А бъдещето на България е да бъде една рядко населена привлекателна туристическа дестинация. Точно затова и нашите инвестиции са основно във ваканционни селища и хотели. Освен доказаните природни красоти, скоро ние ще разполагаме и със съвсем нов тип забележителности, запустели села и малки градчета, дори бивши окръжни и областни градове, това ще бъдат едни градски джунгли обитавани единствено от примитивни цигански племена и тук-таме някой подивял българин, които предполагат развитието на екстремен туризъм в тези новообособени територии. Въобще колкото по-малко българи в България, толкова повече бизнес възможности за българският бизнес.

– И един последен въпрос г-н Домусчиев, какво мислите за изкуствения интелект?

– Ами честно да ви кажа, аз наскоро чух за него и смятам да си присадя такъв.

Реклама