images_Images_bad-boss-820x510

Политиците са отговорни за ниското ниво на заплащане на труда в България, това стана ясно след отговор на водещ български бизнесмен, член на Сбирщината на организациите на българските работодатели на въпрос от журналист по време на конференция посветена на икономическото развитие на Република България. Ето пълния текст на отговора:

– Г-н Парилюбов, как бихте коментирали в разгара на предизборната кампания, надпреварата на отделните политически субекти в обещаването на бъдещи високи доходи за населението? Не е тайна за никого, а и вие предполагам няма да отречете, че нивото на заплащане на труда в България е мизерно. Все пак ние сме членове на ЕС, а в момента има държави, които изпробват въвеждането на безусловен базов доход, по-голям от 80% от работните заплати в страната ни. Тоест вече има граждани на съюза, които получават без да работят повече пари, отколкото трудещите се българи и то не само ниско квалифицираните българи, но и голяма част от специалистите. И как така изведнъж става възможно да се увеличават заплати когато идват избори?

– Вие почти сам достигнахте до отговора на въпроса който ми зададохте, а той е, че не бизнесът определя нивото на заплатите в България, а именно политическият елит. То е логично, щом едни партии обещават да вдигат заплати, ако ги изберете, значи имат механизъм да го направят, ако решат. Какъв е този механизъм и защо не са го използвали досега е друг въпрос, върху който мисля, че е добре да се съсредоточим. Честно казано на мен самия ми писна да участвам в тази лицемерна, нечестна и убийствена за България театрална постановка наречена „Преход“, вследствие на която се роди мизерията на българските граждани. Знам и че самите български граждани са наясно с цялата постановка, но никой не смее да каже на глас, че царят е гол, защото може да си изгуби хляба.

Ситуацията е такава: няма бизнес в България, който да не е обвързан с политически структури и да не им се отчита. Така наречените кръгове от фирми не са мит, а реален политически инструмент. Разбирате ме, всяка фирма се отчита на политическите партии, които са на власт в момента, те са тези, които ни принуждават да осигуряваме работниците си на минимални заплати, да държим доходите на това безумно ниско равнище, да не правим инвестиции в модерни скъпо-струващи технологии и т. н. Надали има български работник, който да не знае с коя точно политическа партия е обвързана фирмата в която работи, а има и бизнеси, които са директно притежание на български политици, да не мислите, че при тях положението е розово, те също скубят своите работници колкото могат.

Ако един работодател иска да повиши заплатите, това става единствено и само с позволение на политическата сила на която служи, защото, за да вдигне заплатите на работниците, ще трябва да намали субсидията за партията, а това разбира се не се нрави на политиците. Как те ще издържат своите водещи функционери в структурите си в цялата страна без пари? Същото е и с инвестициите в модернизация на производството или услугите, които даден бизнес предлага, те също се съгласуват с политическите партии, защото тези инвестиции също намалят техния дял от печалбата. Ето затова икономиката ни е в това положение, а хората мизерстват.

Всичко това не е от днес, нека един поне работник да каже, че нещо се променило при управлението на някоя от политическите партии управлявали досега. Която и партия да е била на власт, модела е един и там е цялата приемственост на политическата класа. Щом си на власт, бизнесът е длъжен да ти се отчита. Всичко това с ниските данъци е само декор, за да остават повече пари за преразпределение под масата. Цялата комедия около минималните осигурителни прагове, минималната заплата, минималната пенсия и т.н. е само прах в очите на хората, целта никога не е била те да се повишават съобразно европейските норми. Целият икономически модел в страната се изгражда само съобразно алчността на политиците.

В България няма икономика, има само политика и това скоро ще ни убие, освен ако не намерим сили да променим този модел, но това може да стане само с активното съдействие на работещите български граждани. Те трябва да поискат спазването на трудовото законодателство и да не се страхуват да си търсят правата. Те не трябва да се страхуват от своя работодател, а заедно с него да се изправят срещу политическата мафия. Знаете ли, че именно политиците ни притискат да не осигуряваме работещите на реалните заплати които им даваме, защото така винаги могат да ни лепнат етикета на престъпници пред обществото. Политиците обичат мизерията на народа си, защото тя ги държи на власт и ако искаме да променим този пагубен модел, ще трябва да се съюзим срещу него.

Реклама