шок-цена

Комисията за енергийно и водно регулиране излезе със специална декларация, във връзка с нарастващото социално недоволство от вдигането цените на електроенергията, газта, водата и парното. Декларацията е адресирана към всички български граждани, ето текста:

„Уважаеми български граждани,

През последните дни към нашата комисия бяха отправени множество обвинения, ние сме сочени едва ли не като основни виновници за бедстващото социално положение на голяма част от вас, което смятаме, че е напълно незаслужено. Ние изпълняваме стриктно задачите, за които сме назначени да отговаряме, затова заявяваме следното:

Ние вече не сме ДКЕВР, тоест държавна комисия, а просто КЕВР т. е. напълно независима от държавата и нейните социални проблеми комисия. Нашата задача не е да съобразяваме цените на енергоносителите и водата с покупателната способност на българина, а с възможностите за постигане на желаната печалба от енергийните и водоснабдителни дружества. Крайно време е българските граждани да разберат, осъзнаят и набият в дебелите си тикви, че няма бизнес дружество, което да може да работи на загуба и да е длъжно да осъществява социална дейност за сметка на собствените си печалби, още повече, когато това дружество е чуждестранен инвеститор, който сме поканили да управлява нашата енергийна или водна система, понеже сме признали, че самите ние сме тъпи и ограничени и нямаме необходимите компетенции да се справим с подобно предизвикателство.

Държим да подчертаем дебело, че ние в нашите изчисления не вземаме предвид нивото на заплащането на труда в страната. Нашата комисия определя и вдига цени, не заплати. Въпреки това, ние като признак на добра воля изчакахме да минат изборите, за да обявим желанията на нашите господари за увеличение на цените. Направихме това, защото като много български граждани повярвахме в предизборните обещания на българските политици за скок в заплащането на труда. В тези обещания повярваха и енергийните и водоснабдителни дружества, които внесоха корекции в исканията си за увеличение на енергоносителите и водата, които корекции са съобразени именно с тези предизборни обещания за увеличение на заплатите. Логиката е, че работещите в тези дружества също ще очакват обещаните от политиците по-високи заплати. Поне 15% от увеличението на цените се дължи именно на тези нелепи предизборни обещания, които тъпите български граждани вече дори не помнят.

Друга част от увеличението на цените се дължи на бързото намаляване броя на клиентите на управляващите комисията дружества. Това е демографски проблем, когато клиентите ти, на малък пазар като нашия, намаляват със стотици хиляди на година, това няма как да бъде компенсирано по друг начин освен с увеличение на цените. Чухме много упреци, че цените на газта били паднали с над 80%, а ние искаме увеличение с над 30%, но никой не казва, че над 500 000 българи са напуснали страната през последните 5 години, а това са изгубени клиенти, тях как да ги компенсираме?

В заключение искаме да кажем на българските граждани, че човечеството е просъществувало стотици хиляди години без електричество и течаща вода, така че няма нищо страшно, ако не могат да си ги позволят. Слава богу слънцето грее еднакво за всички и дъждът пада върху всички, така че без паника и излишни истерии.“