jakkk-660x307

– Знаеш ли, че не съм спал, колкото повече наближава сезона, толкова повече ме боли главата?
– Защо така бе, Гешефтарски, аз спя спокойно, иде лятото, идат парите?
– Да не си си намерил персонал, аз от два месеца търся хора да ангажирам, вдигнах заплатите от 450 на 452 лв., никъде не съм писал, че квартирата и храната ще се удържат от заплатата на персонала и въпреки това няма хора. Няма ни един кандидат.
– Далаверов, може ли да си толкова тъп, как ще обявяваш заплати? Като пускаш обява за набиране на персонал пишеш: гъвкаво работно време, демек не се знае кога почваш, кога свършваш; конкурентно заплащане, без да казваш, че е конкурентно на минималната заплата, тоест по-ниско; бонуси на работното място, разбира се без да разкриваш, че това се отнася до слънчевите лъчи, полъха на морето и преминаващите по бански целодневно мадами.А като дойде някой на място, буташ му веднага договора, без да му даваш да чете какво пише вътре, пресираш го, че следващия чака и да подписва. Като подпише и после като види къде е попаднал вече е късно, щото предизвестието е 3 месеца, колкото е сезона, а обезщетението при напускане е равно на очакваната от нас печалба, плюс да му теглим един хубав бой.
– Ти да не ми казваш, че при теб е пълно с кандидати за работа?
– Сега, като се замисля още никой не е звънял, но съм сигурен, че ще звъннат, защото всички дето работиха за мен, след края на сезона бързаха към бургаското летище и доколкото знам никой не се е върнал в България да разкаже какво е било. Те отлетяха, но други ще дойдат.
– А, ако не дойдат?
– Ако не дойдат, ако не дойдат! Ако никой не ще да работи за нас, клиентите ще работят за нас. Учи се бе Гешефтарски, аз се уча от най-добрия банкстер в България – Лемон Хвалипръцкомян.
– Е как така клиентите?
– Как тъй, ей тъй! Правим всичко на самообслужване и въвеждаме съответно такса самообслужване. Ако влезе някой било в хотела, било в магазина и на плажа да стъпи дори с единия крак, слагаме такса изход. Щом си влязъл, ако искаш да си тръгнеш плащаш в троен размер всичко за което си питал за цената, ако не си питал за нищо и се правиш на тарикат, плащаш олинклузив.
– Дее ба, как го измисли само! Ама те наште българи нямат пари, като гледам какви заплати им дават и аверите от вътрешността на страната и на стоп не могат да стигнат дотук.
– Донт уори, английските пияници и развратници ще донесат пари. Посрещаш ги с пиячка още на летището, правиш им застраховка живот в твоя полза и махаш парапетите от балконите за по-сигурно. И да падне и да пие, все печелиш.
– А курви, откъде ще им намерим и те отлетяха на запад?
– Я за какво си се загрижил, ти им дай пиенето първо, после им пусни три пенсионерки с по-модерни очила да им разказват български народни приказки и ще помнят те дали са ебали или не са ебали.
– Страшен си братле, ама с този Брекзит, ако вземат, че не дойдат. Ще останат само руснаци, но те са по стиснати и от нас, а и си ходят при техните си хора, дето изкупиха половината Черноморие?
– Брех мама му и черноглед си бил! Има варианти бе, трябва да мислиш по-разчупено.
– Какво да счупя на мисленето?
– Шаблона, счупи, шаблона. Ще търсим печалба там, където никой не я вижда. Я ми кажи сега, има ли хора, които никой не ги иска?
– Чакай да се почеша, че не мога да се сетя.
– Бежанците бе братле, бежанците. Сега Ердоганчо ще ги пуска на талази, все едно както бяха едно време смените по Черноморието. Ще оферираме Динко, като ги фане, направо при нас да ги води и ги държим, докато им свършат парите. После гоу бек ту Търки или пък при Меркел да си ги обгрижва.
– Добре де, ама как ще им вземем парите? Те алкохол не пият, не се пекът на плажа, жените им затворени в къщи не ходят по магазините да харчат пари, я са поискали нещо, я бой, въобще шантава работа.
– Много лесно, те се молят по пет пъти на ден. Правим значи една джамия на плажа и ще им вземаме по седем лева за килимче и пет лева да си измият краката в морето преди молитва и сезона е спасен. Сметни само, пет молитви по 12 лв. на човек на молитва – 60 лв. на ден. А те са десетки – стотици хиляди. Ще избием не рибата, ами и китовете ще избием.