bojko-borisov-6

Премиерът Борисов поиска право на отговор от медиите за разпространеното негово изказване: „Ако има война, ще се бием за НАТО“, тъй като според него не е успял да предаде както трябва това, което е искал да каже. Публикуваме правото на отговор към себе си на премиера без съкращения:

– Г-н Премиер, Вие официално поискахте от медиите право на отговор на собственото си изказване, че ако има война ще трябва да се бием за НАТО. Да разбираме ли, че се отказвате от думите, които казахте?

– Вижте, много ви моля да не злоупотребявате с този прецедент, значи аз като кажа нещо никога не се отказвам от него, освен ако не кажа нещо друго, след като вече съм успял да осмисля това, което съм казал първо. Моята дума си тежи на мястото и всички, които са имали вземане-даване с мен и са още живи, могат да го потвърдят.Такъв е и настоящият случай, аз не се отказвам от думите си, просто не успях да се изразя достатъчно ясно и точно, съдейки по реакциите на медиите и българските граждани.

Значи искам да успокоя всички, ако стане война, никой от нас, никъде няма да се бие. Както знаете ние първо нямаме ресурси, второ нямаме армия, трето нямаме техника, четвърто нямаме идеологическа подготовка за необходимостта от саможертва в името на нещо, каквото и да било то. Ние имаме един единствен военен пилот и той по нещастно съвпадение на обстоятелствата е едновременно президент и главнокомандващ  на армията. Така че, скъпи български майки, вашите синове няма да бъдат принуждавани да се бият където и да е, за каквото и да било. Нито един български гражданин няма да се бие никъде, срещу никого. В това число включвам и себе си, но да не си помислите, че от страх, просто съвременните военни действия вече не се водят от жива сила, а от автоматизирани военни системи. Особено пък когато става въпрос за противопоставяне на две такива могъщи военни сили, като Русия и НАТО.

Аз самият съм привърженик на един от най-древните методи за решаване на спорове, а именно личностното противопоставяне в двубой на водачите на двете враждуващи страни и не бих се притеснил да се изправя лично срещу президента Путин и да го бия, докато сам не помоли за милост, но това са вече едни отминали времена. Днес всичко се решава с безпилотни дронове, с военна техника, която поразява целта от разстояние хиляди километри и това обезсмисля каквото и да било прилагане на чиста физическа сила. Тоест на нас няма да ни се наложи да се бием за НАТО, дори и да искаме.

Всъщност, аз исках да кажа, че ако има война, ще умрем за НАТО. Защото ние сме член на този военен съюз  и ако се случи война, действително ще умрем заради НАТО. А това, в името на какво умира даден човек, е екзистенциален въпрос, чиито отговор в значителна степен определя смисъла на неговия живот. Така че, ако има война, смисълът на нашия живот като член на НАТО, е да умрем за НАТО.

Знам, че има много хора, които се плашат от смъртта, но бързам да ги успокоя, че в случайна война, смъртта ви ще настъпи бързо и безболезнено, може да питате бойците от ИДИЛ, жертви на руските ракети „Калибър“, всъщност не може да ги питате, но такава е думата. Имам пълното уверение на главнокомандващите в НАТО, че при военни действия на наша територия, руснаците разполагат с такива оръжия, които биха могли да поразят цялата територия на нашата държава и да унищожат цялото население за един единствен миг, бързо и безболезнено. Повтарям – бързо и безболезнено. Тоест вие не само няма да изпитате болка, но дори няма да остане някой жив, който да тъгува за вашата загуба. Има ли война, умираме всички заедно. Всъщност, ако това ще ви успокои, трябва да ви кажа, че вече има готов проект за паметник на геройски загиналия в името на НАТО български народ, който в случай на военни действия, ще бъде издигнат на Луната, защото се предполага, че при избухване на трета световна война, Земята не би била годна за обитаване.

Така че, уважаеми български граждани, не се притеснявайте, че ще се наложи да се биете за НАТО – притеснявайте се, че ще се наложи да умрете за НАТО.“