Присъединете се

Във фейсбук е подета инициатива „Аз ще гласувам с „Предсмъртното писмо“ на Левски на Президентски избори 2011″. Лично ние въпреки, че не сме инициатори на подетата идея смятаме да я подкрепим, доколкото ни позволяват възможностите. За тези, които желаят да участват в осъществяването на  идеята е важно да знаят следните неща:

1. Така нареченото „Предсмъртно писмо на Васил Левски“ не е писано от самия Левски. То е художественна компилация от откъси от негови писма, писани по време на изграждането на БРЦК. Писмото е написано така, че да звучи актуално и днес, като стремежът е бил да се запазят идеите на Левски и да се съотнесат към съвременността. За един от най-спорните моменти, а именно престъпленията за които наказанията са смърт, се изхожда от частта „Наказателен закон“ на „Нареда на работниците за освобождението на българският народ“ писана лично от Левски. Тук трябва ясно да отбележа, че това е предположение на автора на писмото, как би реагирал на днешната политическа ситуация Васил Левски, ако беше жив, като за основа се взимат мислите, идеите и твърденията, които Апостола е излагал в своите писма до съратниците си. Автора на писмото е запознат в дълбочина с епистоларното наследство на Апостола.

2. След като вече знаете, че въпросното писмо не е автентичен документ оставен ни от Апостола, то Вие които до този момент сте го харесвали, трябва да си дадете ясна сметка дали това е било единственно по причина, че сте смятали, че е писано от него или и защото сте почувствали идеите заложени там чрез словата на Левски. Разбира се, всеки може да реши дали идеите заложени във въпросното писмо отговарят на идеите чиито носител е бил Левски и в крайна сметка, дали ги чувства като свои. Ако приемате идеите заложени в писмото то тогава можете да се включите в инициативата.

3. Какво представлява тази инициатива? – Основната идея на подетата инициатива е на президентските избори през настоящата година, всички които чувстват, че няма за кого да гласуват да гласуват като пуснат в урната въпросното „Предсмъртно писмо на Васил Левски“. Това ще покаже, че те искат да упражнят своето право на глас, но не смятат никой от предложените кандидати за личност отговаряща или поне доближаваща се до идеала на политик и общественник, който е имал Апостола. По този начин вие ще дадете ясен знак, че не сте безразличен към ставащото в България и че е крайно време политиците да разберат, че всяко търпение си има своите граници. Ако участвате по този начин в изборите, никой няма да може да ви обвини в незаинтересованост спрямо положението в нашата държава.

Към момента, изградената политическа система е опорочена, понятието демокрация също и всичко това благодарение усилията на българските политици на „Прехода“. Голяма част от тях си мислят, че са превърнали демокрацията в удобно поле за лично облагодетелстване, като са вкарали обществото и отделния гражданин в капана да бъде принуден да ги избира независимо дали ги харесва или не. Идейните основи на различните партийни формации са размити. По време на избори, на гласоподавателите се подават едни голи обещания, а не ясни идейни постановки и осъществими програми. Политиците обмислят да въведат задължителното гласуване със закон, като си мислят, че така ще принудят обикновенният гражданин да узакони волю-неволю пребиваването им във властта. Настоящата инициатива е своего рода предупреждение към политическата класа да не си прави подобни илюзии.

На политиците трябва да им стане ясно, че щом са избрали да следват този път – пътят на общественника, законодателя, управляващия държавата, то тогава трябва да поставят интересите на обществото над собствените си интереси и да не ползват властта като инструмент за лично облагодетелстване и облагодетелстване на роднини и приятели. Никой не ги е карал на сила да стават политици и да се занимават с политика, но щом са се заели доброволно с това, то те вече са поставили живота си служба на обществото. На всички политици трябва да им стане ясно, че да си държавен служител, депутат, министър, премиер или президент, не е  длъжност която да използват за лични цели, а обществен пост носещ своите тежести, отговорностти и последствия, ако не се справиш. Щом си избрал да работиш за обществото, то трябва да си готов и да отговаряш за действията си пред него. Това, че някой те е избрал за даден пост, не означава, че отговорността за твоите действия лежи само и единственно върху него, както се опитват да ни втълпят удобно политиците.

4. Всеки който желае може да се включи в инициативата, първо като я разпространи сред своите приятели и познати и второ като пусне “ писмото“ в урната в изборния ден. За популяризирането на идеята  може да се използват всякакви агитационни материали, като плакати, листовки, стикери и др. Един вид да направим собствена предизборна кампания “ Аз ще гласувам с „Предсмъртното писмо“ на Левски“. За дизайна им всеки може сам да реши, или да използва тези които ще бъдат публикувани на страницата на групата във фейсбук. Освен това може да се организирате по места.

Няма да има (поне към момента не се предполага) някакъв център или командващо тяло, което да ръководи инициативата, всичко трябва да бъде плод на нашите „задружни усилия“, като всякакви предложения и идеи относно осъществяването на инициативата можете да публикувате на стената на групата във фейсбук, като същевременно сте свободни да действате според собствените си виждания. Всичко зависи от вас самите, от времето което сте готови да отделите, от усилията които сте готови да положите, от средствата които сте готови да вложите за осъществяването и популяризирането на идеята. В крайна сметка достатъчно е само да гласувате с „писмото“ в деня на изборите.

4. Настоящата инициатива няма за цел предизвикването на хаос или бунтове по-подобието на ставащите в страните от Северна Африка. България няма нужда от това. Този факт трябва да бъде ясен на всеки. Инициативата е опит да се покаже на управляващите, че българите не са безразлични и ще търсят отговорност от всеки нагърбил се с държавническа дейност, но използващ я единственно за лични цели и облагодетелстване. (Лично мнение на пишещия е, че всякакви митинги, шествия и други масови прояви, могат да бъдат използвани от политиците, чрез вкарване на провокатори опорочаващи евентуални такива действия, което да бъде използвано за опорочаване на идеята чрез медиите.) Затова трябва да се наблегне на агитационната дейност в интернет или чрез плакати, стикери, листовки и др.

5. Именно за да се избегне всякаква спекулация относно целите на инициативата, е избрано тя да се осъществи по време на президентските избори, тъй като самите функции на заемащия този пост са по-скоро представителни. (Лично мнение на пишещия е, че президентската институция с всичките и служители е излишна и трябва да бъде премахната, тъй като единственото което прави е да поглъща част от парите на народа, взети от него чрез данъците.)

Инициативата няма за цел да се превърне в  нова политическа партия, а да покаже, че гражданското общество е будно.

6. Настоящата инициатива е насочена единственно и само срещу самозабравилата се политическа класа, без разлика на цвят и ориентация, както и срещу всички заемащи държавни постове и служби, и използващи ги за свое лично облагодетелстване. Нашият основен враг е корупцията във всичките и форми, както и чувството на редица държавни служители (каквито се явяват депутатите, превителството и президента), че са над закона- че те са закона.

Нека всеки който се почувства съпричастен към изложената идея да се включи доколкото силите му позволяват в осъществяването й. Всяка помощ е неоценима. Вие сте тези, които трябва да положите усилия, ако искате „България да бъде равна с другите европейски народи“. И ще завърша с думите на Апостола – „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

 

59 коментара за “Присъединете се”

 1. Ivanova каза:

  Да ме прощава Господин Американският Посланик , но да бъде така добър да си гледа уестърните и екшъните , с които наводниха целия свят и възпитаха цели поколения в агресия и омраза . Не е необходимо да се меси в чужди дела , освен ако изрично не го помолят и не е признак за добро възпитание . Какъв е Левски и защо Българската История го помни и зачита , американците никога няма да разберат !

  • Д. Велков каза:

   Късно прочетох, но по добре…. Посланикът да прочете тяхната си история, пък и всички политици да знаят каво е казал един забележителен американски президент – Вие можете да измамите винаги част от народа (да ви последва в някоя партия); за известно време можете да измамите и целият народ (на изборите); Но да мамите вечно цял народ не можете! Само моля духът му да ми прости недостойното „сквернословие“ добавено в скобите

  • Мариана Нанчева каза:

   Не може на всички глупости да се да се обръща внимание. Не знам какво е казал американският посланник, но не забравяйте, че българи оправдаха Баташкото клане, наричайки народа ни агресори. Просто жалко за такива хора. Не им обръщайте внимание. Те само това търсят-внимание на всяка цена

  • Чергар, виждаш ли до какво ниво падна? Виждаш ли каква паплач само коментира тук? Повечето са толкова тъпи, че дори не усещат, че това не е истина. Нормални хора в тоя сайт няма да видиш да коментират.
   За съжаление и ти си в тая нисша категория, затова няма и да разбереш. Жалка русофилска работа. Поне махни тая анархия, че излагаш анархистите. Болшевишките символи може да си ги оставиш. И една свастика може да си сложиш, ще ти отива на расизма и простотията.

 2. Emi Tomowa каза:

  Апостола е светлината която ни дава правото и днес да се наречем Българи.Всички се интересуват само от нашата територия,защото сме на кръстопът. Дават ли си сметка ,че нашето население е жилав народ.А нашата земя колкото една човешка длан и до днес се е съхранила като България благодарение на Българи като Апостол!

 3. Detelina Coons каза:

  Edit
  Левски екстремист?!
  by Detelina Dimitrova Coons on Tuesday, April 5, 2011 at 10:57pm

  Народ без история е като дърво без корен – лесно се събаря и никога повече не може да се възроди. Съвременните разбирания за демокрация не могат да се поставят механично като критерий за измерване на ценностите преди 100 и повече години. Пра-пра-дядото на американския посланник сигурно е бил също с екстремистки разбирания ако го сравним с правнук му, но това не го прави по-малко негов роднина. Само човек който истински обича родината си може да подчини целия си живот без да търси никакви облаги на освобождението й и да каже: Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само себе си! Какво мислите ще спечелим като народ ако се лишим от националното ни светило Левски?!

 4. Gabriela Tzaneva каза:

  TOVA E BEZOBRAZIE!!!
  KOGATO NIE, BULGARITE, KOITO I BEZ TOVA NAPOSLEDUK IMAME MALKO OSNOVANIA DA SE GORDEEM SAMI SUS SEBE SI, MI DAI DA ZAPOCHNEM DA IZTRIVAME I ZABRAVIAME I NATSIONALNITE SI GEROI…I TO KAKVI
  I TO TAKUV SVETUL OBRAZ KATO LEVSKI, KOITO I E KANONIZIRAN OT TSURKVATA!!
  KATEGORICHNO SUM PROTIV
  ILI MOJE BI ISTORIATA NI TRIABVA GA SE RAZPROSTRANIAVA KATO POZIVI????
  TOVA E ISTORIATA NI BE HORA!!
  TUPI, NAISTINA MNOGO OGRANICHENI AMERIKANTSI…

  • Анонимен каза:

   Те,Американците имат 200 години история и 2 войни.Първата не е точно война а изтребване на индианците,после заробват негрите да им работят и заради тях се избиват по между си.Във втората световна нямат голям принос тъй като са били достатъчно далеч и се включват предимно с авиация.В близкото ни минало са известни с множество конфликти на чужда земя за своя собствена изгода и цели.Известни са като безмилотсни окупатори и умели интриганти,строители на демокрация и прочее..Долара има реално покритие само няколко Цента и цялата им икономика и идин раздут балон ,защото карат по 3 коли имат по 2 къщи ,Яхти,почиват на карибите и всичко това е на кредит и така яко са задлъжнели ,че кредиторите ги работят както си искат.
   Заради тях сега сме на този хал.
   Призовавам тези които Оскверниха името на Апостола да не мърсуват с устата си а щом не им изнася тук -Да си Ходят!
   И Преди и Сега Левски значи Свобода!

   • Иван каза:

    Само за сведение:
    САЩ до момента са участвали в над 240 войни и въоръжени конфликта по всички точки на света.

   • Само да вметна нещо за което грешите, американците дават линд лииза на руснаците, тоест всичко необходимо за война, стомана, машини, камиони, техника, оръжия, храна, дрехи игра тн. и тн. и се намесват във войната, това са факти, за които не се говори, факт най важно, че ако не бе, този лиинд лииз за раша, НИКОГА, Никога, нямаше да има сила, която да се опъне на Великият Вермахт на Райха, това също е факт!
    Че „великите сили“ не желаят голяма и силна България, на която нагло измениха историята Ни, въшливите руснаци крадливи, тъпи хамериканци и да не споменавам още.

  • илиев каза:

   ХаХа от лъжепатриоти започва да вони вече тук!!!

 5. cormec каза:

  Koj mu dava pravo da se burka v nashata istorija!? Da si gleda tjahnata, tam da pishat, kakvoto si iskat!!!! Levski e svetinja i ste si ostane takyv!!!!!

  • Georgiev каза:

   Gospodin Bojko Borissov, a i negovite predchestvenitzi koito haodjat v US (kakto predi v Moskava), lijat mou z…….. i go kanjat ili tarpjat prisastvieto mou navsjakade

 6. Анонимен каза:

  Боже,какво доживях да прочета…Най-големите терористи американците да хулят най-светия българин!Не мога да повярвам ,че въобще някой може да приеме това ако се нарича Българин!
  Левски е нашето достойнство, нашия най-свят и безкористен герой ,каква гнусота ,нямам думи .
  Незнам кокога ще се кланяме на тази сбирщина наречена САЩ

 7. radko.mirchev каза:

  Дори и с „измислици“ не бива да позволяваме да се помрачава паметта на ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН ВАСИЛ ЛЕВСКИ !!! нИКОЙ И ЗА МИГ ДА НЕ СИ ПОМИСЛЯ,ЧЕ НИЕ БЕЗРОПОТНО ЩЕ СЕ СЪГЛАСИМ С ВСИЧКО,ДИКТУВАНО ОТ „великите сили“

 8. Paunka Bozhinova каза:

  Нямам коментар, а се възхищавам, че има още патриоти в дази държава. Мислех си, че народът е оглупял, оскотял от грижи, недоимък и вече не се интересува от нищо, но има и читави хора, които болеят за родината си, то държавата я няма – тя се кланя на всички чужденци, които я потупват по гърба. Но нали сти забелязали, че западняците потупват всички правителства и подхождат по един и същи начин – да ни закопаят колко се може по-дълбоко с лицемерието сни

 9. Radka Malinova каза:

  ВАСИЛ ЛЕВСКИ! – Това е свято име и нека нико да не си помисля че ние българите така лесно ще допуснем да се опетни и оклевети тази наша национална горадост! Да, ние все още безропотно понасяме всички грешки и последствия на нашите управляващи. Да, ние знаем че има програма за нашето физическо и национално унищожение и тя се казва „РАН ЪТ“. НО, НИЕ БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ ИСТОРИЯ. ТОЗИ НАРОД ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ КАКВО ЛИ НЕ Е ИСТРАДАЛ, НО ТОЗИ НАРОД ВСЕ ОЩЕ Е ЖИВ И ЖИЛАВ!
  НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СРАМУВАМЕ ОТ СЕБЕ СИ! ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ ВСИЧКИ! ТРЯБВА ДА СМЕ ЕДИННИ И СПЛОТЕНИ! ТОГАВА ЩЕ СМЕ СИЛНИ И ЩЕ УСТОИМ НА ТОВА НАКАЗАНИЕ СПРЯМО НАС КАТО НАЦИЯ!

 10. Анастас Анастасов каза:

  Левски е най-големият българин. Символ и национална светиня.

 11. Цвета каза:

  Безумие, което не може да се коментира! И това, ако не е национално престъпление!

 12. Stefan каза:

  Смятам, че на такава глупава идея не бива да се обръща внимание. Те (американцита) наричат талибаните в Афганистан терелисти, а въоръжените банди на бунтовниците в Либия герои и борци за демокрация. Всеки разбира демокрацията по свой начин, в зависимост от това кое им е изгодно.
  Българският народ не е толкова глупав, като американския, че да се хваща на акъла на някакъв дипломат, биро то и американски. Защо не съборят паметниците на Абрахам Линкълн и на другите борци за независимост на Американските щати и не ги обевят за терористи?

 13. Янко Божинов каза:

  Уважаеми съмишленици и българофили!На „Негово Превъзходителство“ американския посланник трябва да му се обясни,че историята е вече написана и той няма никакво основание и право да я изменя.От Великите сили и техните представители като него, БЪЛГАРИЯ е в това положение,че да граничи сама със себе си.Нашата история е от десетки хиляди години и не позволяваме на никой да ни съветва,дори и на дипломат като него,как да я пишем и да я четем и още повече не желаем тя да служи за индулгенция на действията на едни или други народи.Нека г-н Посланника да прочете статиите във вестниците от техните журналисти от онази епоха,да се поограмоти и тогава да дава „съвети“.

  • тя човешката цивилизация не е на десетки хиляди години бе приятелю, а само на скромните 6-7 000…

  • гн. Божинов възхитен съм от коментарът ви, все едно слушам себе си, не мога да повярвам даже, особено за факта, че Древна Бълария граничи със себе си, единствената държава в света, никъде не съм срещал този факт за който говорим, даже са ми се смяли, че съм го писал. И как да докажеш на незнаещи и промити мозъци, за жалост има и свестни хора, но с грешна представа и особено като кажа, че сръбия и раша се обединяват, за да създадат измислена държава Македония, само и само да разпокъсат и омаломощят България, което е и факт! Да има зло, монетата с 2те й страни ционизъм и болшевизъм, ако едното спре да е на дневен ред, идва другото, капитализъм и комунизъм, 2те отрочета юдеоционисткоболшевишката върхушка-факт! Жалко малко останахме Българофилите, а по думите на Ген. ДеГол и Франсоа Митеран, който уважава ха Родината Ни:
   “ Българите са в основата на създаването на съвременната цивилизация“ и това да го кажат едни от най големите френски политици, е гордост и жалост за българите, които и дори хабер си нямат. Респект.

 14. МАМАТА ТИ ЕДЙБА ЮДЕЙСКА ПОСЛАНИК НА САЩ В СОФИЯ УОРЛИК, ТИ СИ ЮДЕЙСКИ ПРЕСТЪПНИК НАБУТАН В БЪЛГАРИЯ И ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ТРЯБВА – ГРЪЦКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ „17 НОЕМВРИ“ ДА ТЕ ТУРИ В РЕД И ДА СИ ЕБЕШ ПУТКАТА МАЙЧИНА ПРЕСТЪПНА …

  http://www.stefan-tcholakov.com/

  ПРЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ НЕ Е БЪЛГАРИЯ КОПИЛЕ ЮДЕЙСКО ПРЕСТЪПНИЧЕСКО !

  ТИ МОЖЕ ДА ДАВАШ СЪВЕТИ САМА НА КУРВАТА ХИЛАРИ КЛИНТОН !

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ – ШВЕЦИЯ

  stefan.tcholakov@gmail.com

  27 АПРИЛ 2011

 15. Харесва ми Вашата инициатива и особения привкус на патриотичен дух, който лъха от нея.
  Не мислите ли, че като не гласуваме ние, циганите, турците и необразованата маса на която не и пука нито за Левски, нито за България ще гласуват вместо нас?
  Мисля, че точно не гласуването е бездействие. Не е ли по-добре да си гласуваме, но да излъчим от гражданското общество, което ще се събере „група за натиск“ и така да променим положението към по-добро.

  • ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ.ВИЕ КАЗВАТЕ НАЙ ДОБРЕ ЗАЩО.
   ДА НЕ СЕ ПОДДАВАМЕ НА БОЛНИ АМБИЦИИ С НЕЯСНИ ЦЕЛИ, КОИТО ВРЕДЯТ НА ДЪРЖАВНОСТТА.

 16. Raymond каза:

  Чудя се кого лъжем,че като народ изпитваме уважение и гордост от делото и съдбата на Васил Левски?!Не искам да вярвам,че е бил предаден от българин.Ще си затворя очите и за противния избор на политиците ни
  да отбелязваме като празник неговото обесване,а да минаваме транзит рожденната му дата.Най-много ме боли,че сме сложили името му за футболен отбор,така че всеки може да го освирква когато му хареса.Защото когато отбора губи,освиркват го дори и неговите фенове.Държим се като примитивен народ,защото в цивилизованите страни пазят грижливо имената и паметта
  на националните си герои.А ние ти маскарим-дори и Христо Ботев.

 17. weryfy каза:

  Лесен път

  Физкултурници родината разграждат,
  бургуджиите след тях вървят,
  комунисти, комсомолци –
  лесен път ви чака, мръсен път!

  „Комунисти”, „комсомолци”, бургуджии –
  заедно срещу народа свой!
  „Комунисти”, „комсомолци”, бургуджии –
  все в един и същи строй!
  Бургуджиите родината разяждат,
  физкултурниците ги крепят,
  безработни, млади жрици –
  труден път ви чака, гурбетчийски път!

  „Социалисти”, „демократи”, бургуджии –
  в заговор срещу народа свой!
  „Социалисти”, „демократи”, бургуджии –
  все в един и същи строй!

  Пионери-младенци в чужбина плачат
  трафиканти ги продават там,
  Кирил Рашков пачки трупа –
  туй богатство носещо ни тежък срам!

  „Монархисти”, „демократи”, бургуджии –
  заедно срещу народа свой!
  „Монархисти”, „демократи”, бургуджии –
  все в един и същи строй!

  Баш физкултурникът в гробница почива,
  бургуджийка пали свещи там,
  Берлускони зестра гони,
  сбъдва Коза ностра хитър план.

  „Социалисти”, „депесари”, бургуджии –
  заедно срещу народа свой!
  „Депесари”, „демократи”, бургуджии –
  все в един и същи строй!

  Звездите медийни народа омъгляват
  и тъпи шоута въртят без край,
  за справедливост не споменават –
  мръсна дума тя за тях е май!

  „Герберисти”, „демократи”, бургуджии –
  заедно срещу народа свой!
  „Герберисти”, „демократи”, бургуджии –
  все в един и същи строй!

  За солидарност вече дума не обелват –
  за тях запазен скрит похват е тя,
  народа беден разединяват
  с евтин трик купуват му гласа!

  „Атакисти”, „демократи”, бургуджии –
  заедно срещу народа свой!
  „Атакисти”, „демократи”, бургуджии –
  все в един и същи строй!

  Физкултурници родината израждат,
  за инвестиции решават в крак.
  Инженери, архитекти,
  дават път на глупостта от страх!

  „Бизнесмени”, „демократи”, бургуджии –
  в заговор срещу народа свой!
  „Бизнесмени”, „демократи”, бургуджии –
  все в един и същи строй!

  • Манипулативно, тъпо, нищо добро не ни чака след така скалъпени стихове на хора, които нито знаят, нито могат със собствен талант да кажат нещо.
   Гърците- те успяват да постигнат по вече кредити и си е работа на тяхната държава , какво занапред ще правят. Те са три пъти по добре от нас и каквото и да пишат- на тях ще дадат милиарди вро, за да имат висок стандарт, а ние ще тънем в бедност. Те ни се надсмиват, а ние мислим, че ни хвалят!

  • Баба Марина пуши с лула каза:

   Мале, мале !!! Истински съм изненадан, че тези стихоплетци – „комунисти – пенционери“ са все още живи (: в нашия блок последния ритна камбаната преди 2 години !:))) Марш в ковчега, бе мършо ! Ти изобщо наясно ли си какво е бургуджия !??? Или така просто ти се връзва римата в дебилното стихоплетство ! Марш в ковчега преди някой бургуджия да ти е забил една бургуджийска тесла в кухата кратуна !!! Ай сиктир !!!

 18. Р. Паприков каза:

  Това са стихове които ме просълзиха …

 19. silverkey каза:

  ……свободата и демокрацията….принадлежат на всички народи…без българския….и няколко африкански…..и този призив….да гласуваме с недействителни бюлетини….това е ИСИХАЗЪМ /бягство от действителността/….СТИГА…..ДОЛУ МАТРИЦАТА……СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ….време е да си поискаме правото да бъдем свободни ….Браво братя гърци!!!

 20. Цветан Петков каза:

  Когато за пръв път попаднах на ваш материал ви мразех известно време. Беше за апостола, а за мен той е прекалено свят, за да бъде намесван и използван. Дори името му не бива да се споменава току така. Днес разгледах сайта и ви поздравявам. Сега разбрах, че имаме много еднакви отправни точки по отношение на политици, банки, монополисти, национализъм… И начинът по който бодвате душите е добър (на тези дето все още имат души де).

 21. Анонимен каза:

  Има ли възможност да се даде отворен достъп до инициативата, който не изисква акаунт във фейсбук, или в друга подобна комерсиална платформа? Благодаря.

 22. chergar каза:

  Инициативата си е отворена, всеки може да се включи като гласува по посочения начин по време на изборите и като разпространява идеята. Фейсбук е единият от начините да се популяризира идеята. Всеки който изпитва интерес и има въпроси може да прочете написаното тук, както и написаното към противниците на идеята.

  • Що за глупост- да гласуваме на изборите с някаква идея- писмо, портрета на Левски, а кой се крие зад него- поредният лъжец, месия, който не смее сам да се представи. Няма идеи, освен дна, как да унищожи претендентите за поста- така не става.
   Няма така да стане избираем. Нека вземе пример от Кунева- тя си каза открито какви идеи има. Идеи за 2011 до 2016 година, а не за 19 век. Всяко време си има по нови и прогресивни идеи. Цивилизацията няма заден ход!

 23. Иво каза:

  Не знам кой го е писал това, но е пълно с правописни грешки! Първо се научете да пишете, след това подемайте такива сериозни инициативи.

 24. Нещо мъгляво, не защото зад Левски не заставам, не защото посланика, отричащ Левски не укорявам: а защото не разбирам израза: „Аз гласувам с предсмъртното писмо на Левски“ едно на ръка, че такова писмо не е писал Левски, друго- прекалено много усукване, важното е да наплюем някого. Всеки ще гласува за кандидат, а не за писма! Кажете си кандидата, не го крийте зад името на Левски- няма как това да стане… Защо свързваме такива несвързваеми неща: Левски, Америка- президент на България. Не намирам за нужно да плюете и Меглена и Дърева. Това е разцепване на българското единство и срещу идеалите на Левси, даже срещу демокрацията. Тя дава право всеки да си каце претенциите. Всеки нека се кандидатира за президент, а избирателите ще си кажат думата.
  Намалете си агресията, мислете за държавата, а не за тесни партийни интереси. Кажете вашия кандидат, представете го така, че хората да гласуват за него, а не става това нито с упреци и лъжи, нито с нападения над молещи се мюсюлмани. Всяка жаба да си знае гьола!

 25. Миро каза:

  Тоя номер има поне шестгодишна давност, обаче работата май не е в гласуването, а в системата. Разбира се, не става въпрос за изборната система…

  Как в село Грънци употребиха интегралната бюлетина, за да гласуват с отвращение

  Драгомир ДРАГАНОВ

  “Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят”
  Графити, видени в центъра на София

  Всеки, който не гласувал, оставял другите да говорят вместо него.
  Ех, как обичаха жителите на славното балканско село Грънци да говорят лично от свое име!
  Готвиха се грънчани съвестно. Огледаха внимателно изборните платформи. Цъкаха одобрително. Всичките платформи уравновесени, добре преметени, излъскани, ни кал, ни ръжда. После любознателно надникнаха отдолу и с ужас видяха, че нито една изборна платформа няма спирачки. Като се засилят по нанадолнището, пътниците на части ще ги събират, заедно с агитационния инвентар.
  Оклюма плуралистичната общност на село Грънци. Не знаеше за кого да гласува.
  При червените цъфнала храбрата шивачка от улица “Секвоя”, разказва спомени за хитрините на дядо си от Правец и се чуди защо народът е надошъл за всеки случай с тоягите. Жълтите не могат да повярват, как така толкова бързо никой не ще да им верва. А на синята платформа, претъпкано с румените бузи на прехода, с тържествено смирение обещават повече да не крадат. Повече от останалите.
  Как да постъпят гордите електорални единици?
  Пример им даде най-успешният командир на драгалевската демокрация. Преди време той ласкаво нарече Софиянски помияр. И пак си гласува за него, както сам каза – с отвращение.
  Правилно! Като няма за кого, гласуваш с отвращение. Иначе гласът ти пропадал по скалата на Рихтер, или по Медведев, Шпонхойер и Карник, а по системата д’Онт даже отивал, където не трябва.
  Решиха грънчани да гласуват с отвращение. Кой обаче ще разбере? Драгалевци близо. Там една теменужка да посадиш и ставаш медийна звезда. А Грънци далеч, дълбоко в Балкана.
  Тогава от ЦИК дойде блестящата идея: след като зачеркне(!) партията, която си е харесал, всеки можел да сгъне интегралната бюлетина, както си иска. Еврика!
  И се започна едно ръкоделие!
  Дни наред грънчани репетираха как да изваят от интегралната бюлетина най-причудливи хартиени фигури. Тези, на които им липсваше въображение, правеха обикновено самолетче. По-сръчните – параходче, солничка, даже лястовичка с човка. Най-умелите сглобяваха японски жерав и с охота учеха останалите. А счетоводителят на топлофикацията дори обяви, че е изработил кенгуру с вътрешен джоб, но не пожела да го покаже. Искал да запази изцяло интимността на своя вот.
  За изборния ден бяха готови. Всеки си беше харесал онази платформа, която му изглеждаше най-безопасна за спускане без спирачки. Теглеше й един мераклийски кръст, каквито бяха указанията на ЦИК, заседяваше се в тъмната стаичка, майстореше от бюлетината я самолет, я параход и гордо я пускаше в урната, изпълнил висшия си дълг на гласоподавател с особено мнение.
  Само едно не бях изчислили от ЦИК – времето не стигаше. Извиха се опашки пред изборните секции в село Грънци. За такава активност никой не беше подготвен. Но това беше по-малката беда.
  Въпреки информационното затъмнение една от радиостанциите вместо да обяви, че песента “Като ми пееш, Пенке, ле…” води в музикалната класация, взе, че разказа какви екзистенциални проблеми са създали грънчани за ЦИК. Избирателната активност в държавата скочи рязко. Даже в село Баня, Карловско. Подранилите искаха да повторят вота си. Обясняваха им, че законът си е закон, ще гласуват по няколко пъти само ако станат депутати.
  От урните в цялото отечество се заизсипваха всякакви интегрални хартиени зверчета. Преброителките хем им се мръщеха, хем им се радваха. Работата нарасна многократно. Но заплащането беше на трудоден. От ЦИК нервничеха. От платформите стояха на тръни. Неизвестността ги съсипваше.
  Резултатът от изборите си оставаше загадка за тях…

  сп. “Лидер”, брой 10; 24 – 30 юни 2005 г.

 26. Daniel каза:

  приятно потъване , но по-тихо ако обичате

 27. ОСЪЗНАЙТЕ СЕ БЪЛГАРИ……проблеми….винаги ще има…..!!!трябва да преживеем тази НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА…….,но не с мълчание….!!!!!престанете да четете „черната хроника“ в медиите….и помислете…….КАК ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ??!и защо живеете(съществувате)!??какво още трябва да се случи…за да видите истинския проблем в нашата държава!??та ние сме във ВОЙНА със собствената си държава!!!или ще бъдем само „ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ“….някаква (лоша) статистика…..ли на ЕС….!!!?обрекоха родителите ни на мизерен живот…..сега наред сме НИЕ!!!НЕ ГО ЛИ ОСЪЗНАВАТЕ!??ГЕНОЦИДА,който се упражнява върху нас е БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН!!!помислете за ДЕЦАТА СИ!!!ТЕ СА БЪДЕЩЕТО!!!НА КАКВО ГИ ОБРИЧАТЕ?!!НА РОБСТВО ЛИ??!ХАЙДЕ ДА КАЖЕМ…..СТИГА! искате ли да живеете с достойнство??!та НИЕ носим на „плещите“ си всички досегашни грешки на политиците!!!не разбрахте ли,че с покорност и мълчание не се стига далече!!?и да не стане грешка……аз съм политически необвързан!!!gavril.n@abv.bg

  • Е, какво точно предлагате не се разбира… тук всичко е преливане от пусто в празно! Каква покорност, какво мълчание- да ходим да се бием при джамията ли?! За кого да гласуваме- дайте име, кажете защо.
   Вие всички ли сте националисти от 19 век?! Времената са други. Ако се опълчим на света- вижте как ще ни бомбандират…

 28. silverkey каза:

  …..и след 600 години …отново гърците ни показват пътя!
  НЕПОКОРНИ !!! РЕВОЛЮЦИЯ!!!

 29. Анонимен каза:

  съпротивата е жива !!!!

 30. Петя каза:

  Aз съм скептично настроена, макар идеята ви много да ми харесва. Обаче си мисля какво им пречи после да изхвърлят писмата на Левски, пуснати в урните и на тяхно място да пуснат фалшифицирани вотове? Нищо не им пречи! Даже се опасявам, че точно това ще се случи. С други думи ще им подарите празните си бюлетини и подписаните си гласове!
  Иначе и аз ще гласувам с писмото на Левски, но към него ще приложа бюлетина, на която ще отбележа онзи кандидат, който няма ама никакъв реален шанс да спечели.

 31. Аз наистина не знам за кого да гласувам: не познавам кандидатите и подозирам, че зад всеки от тях се крият някакви икономически мощни заговорнически групи.

  А дори и да не се крият сега, след изборите ще принудят избраните да изпълняват техните поръчки.

  Защото никой не е защитен от институциите и няма сигурност за себе си и за близките си от посегателствата на мафиотите! Примерно доказателство – убийството на смелото младо момче в Катуница!

  Демократичните избори вече не са интересни – с тях май нищо не бихме могли да променим!

  Хайде, да започнем да откриваме смелите сред нас преди да ги открие извергът Кирил Рашков!!

 32. Анонимен каза:

  Христо Ботев

  БОРБА

  В тъги, в неволи младост минува,
  кръвта се ядно в жили вълнува,
  погледът мрачен, умът не види
  добро ли, зло ли насреща иде…
  На душа лежат спомени тежки,
  злобна ги памет често повтаря,
  в гърди ни любов, ни капка вяра,
  нито надежда от сън мъртвешки
  да можеш свестен човек събуди!
  Свестните у нас считат за луди,
  глупецът вредом всеки почита:
  „Богат е“, казва, пък го не пита
  колко е души изгорил живи,
  сироти колко той е ограбил
  и пред олтарят бога изамамил
  с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
  И на обществен тоя мъчител
  и поп, и черква с вяра слугуват;
  нему се кланя дивак учител,
  и с вестникарин зайдно мъдруват,
  че страх от бога било начало
  на сяка мъдрост… Туй е казало
  стадо от вълци във овчи кожи,
  камък основен за да положи
  на лъжи свети, а ум човешки
  да скове навек в окови тежки!
  Соломон, тоя тиран развратен,
  отдавна в раят найде запратен,
  със свойте притчи между светците,
  казал е глупост между глупците,
  и нея светът до днес повтаря –
  „Бой се от бога, почитай царя!“
  Свещена глупост! Векове цели
  разум и совест с нея се борят;
  борци са в мъки, в неволи мрели,
  но кажи, що са могли да сторят!
  Светът, привикнал хомот да влачи,
  тиранство и зло и до днес тачи;
  тежка желязна ръка целува,
  лъжливи уста слуша с вяра:
  млъчи, моли се, кога те биять
  кожата ти да одере звярът
  и кръвта да ти змии изпият,
  на бога само ти се надявай:
  „Боже, помилуй – грешен съм азе“
  думай, моли се и твърдо вярвай –
  бог не наказва, когото мрази…
  Тъй върви светът! Лъжа и робство
  на тая пуста земя царува!
  И като залог из род в потомство
  ден и нощ – вечно тук преминува.
  И в това царство кърваво, грешно,
  царство на подлост, разврат и сълзи,
  царство на скърби – зло безконечно!
  кипи борбата и с стъпки бързи
  върви към своят свещени конец…
  Ще викнем ние: „Хляб или свинец!“

 33. Анонимен каза:

 34. ЕТО ЕДНА ИСТИНСКА ГЕНЕТИЧНА МАЙМУНА.
  АЗ НАПИСАХ НЕЩО В МЕДИАПОЛ, НО НЕ МИ ГО ПРИЕХА.
  ХОРАТА ОБАЧЕ НА МОЖЕ ДА ГИ ИЗТРИЕШ В МИСЛЕНЕТО !

  След кампания срещу него в родината му

  http://www.mediapool.bg/80-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D1%88-%D0%BA%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0-news190258.html

  80-годишният унгарски писател Акош Кертес поиска политическо убежище в Канада15:55 | 04.03.2012 | 1861 прочитания

  ТАЗИ ЮДЕЙСКА МАЙМУНА Е СЪЩАТА КАКТО ИМРЕ КЕРТЕС, КОЙТО ВЕРОЯТНО Е КЛАЛ УНГАРЦИ КАТО КОМУНИСТ С ПРИВИЛЕГИИ, ОБВИНЯВАЙКИ УНГАРСКИЯТ НАРОД, А В БЪЛГАРИЯ НЕГОВАТА КНИГА „КАДИШ“ СЕ ПЕЧАТЕШЕ И ПРОДАВАШЕ !
  ЮДЕЙСКИТЕПРЕСТЪПНИЦИ СА ГЕННО – ГЕНИ, А ТАЗИ МАЙМУНА Е НАРЕКАЛ УНГАРЦИТЕ – ГЕНОЦИДНО УВРЕДЕНИ …

  КОПИРАЛ
  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ – ШВЕЦИЯ

 35. ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА МАЖОРИТАРНОСТ

  Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Идеален избирателен модел в света сигурно няма но е важно да се поучим от развитите, успешните, държави като Австралия, чиято избирателна система се разглежда за приемане от Англия, САЩ и Канада. И това със сигурност не е случайно. Едно уточнение: изборите са задължителни – така, че става трудно или невъзможно да се купуват избори, а в констатиран случай кандидата се дисквалифицира.
  У нас в България политическите партии са се превърнали в търговски дружества, в повечето случай еднолични, с предметна дейност посредничество, вместо да бъдат инкубатори на политически и организационни таланти. Каква е ползата от такъв модел? Това при условие на констатацията, че партиите идвайки на власт не реализират своите програмни обещания?! Проблема идва от партийните практики където демократичните или мажоритарните принципи са значително накърнени. Поради това че това е практика във всички партии през последните 23 години демонстрира, че то е продиктувано от вътрешни закономерности: съзнавани или не. Извода: не може да се разчита на надеждата партиите да се само-реформират! Изхода: общи мажоритарни избори!
  Проблемите пред който е изправено обществото изисква не съблазнителни партийни обещания а мъдри решения. Това може да се извърши чрез избиране на мислещи експерти и специалисти. В този смисъл изцяло мажоритарни листи включващи и партийни кандидати е може би най-рационалния път за прогреса на България.
  Що се отнася за обществения контрол над институциите. Проблемът е: кой ще контролира контролиращите и кой ще плаща тяхната издръжка. Ние имаме контролна система: полиция, прокуратура и съд който извратено са подчинени на партийните централи. Ето това е проблема. За да се избегне това е необходимо прокурорите и съдиите да се избират директно от хората. Освен това със закон да се забрани използване на полицията за политически или партийни цели.

  Александър Николов

 36. Последното доказателство: За срещата в Дърбан се мълчи.

 37. Иван Плачков каза:

  НЕ ГО ПРАВЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Навярно идеята за такова показно и сигнално гласуване за повечето хора изглежда привлекателна – преди всичко със своята екзотичност а и със знаковото съдържание, което и се влага – но поред мен е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОША!!!
  Съвсем очевидно е, че тези бюлетини ще бъдат определени като недействителни – това е ясно за нейните генератори и осъществители и те не искат друго. Но тя носи риска да донесе лоши за самите тях резултати!!!
  Явно непознаването на на предизборните нагласи, на избирателния механизъм, и в частност на начина за изчисляване на резултатите и за определянето на разпределението на мандатите е причина за толкова опасната проява на нещо, което бих нарекъл – и моля да ме извините предварително – „телешки ентусиазъм“.
  Не е сигурно, че въобще някой ще си направи труда – и то навсякъде в страната, за да има някаква използваема информация – да преброи каква част от недействителните бюлетини са от този тип и каква от обичайните грешки! Така замисълът ДА СЕ ПОКАЖЕ на управляващите каквото и да било – просто няма как да се осъществи практически – просто ще бъдат загубени гласове.
  Ето какво обаче СЪС СИГУРНОСТ ще се случи в резултат на тази акция:
  Ще се намали относителния дял на хората, нехаресващи лошите управленски практики на партиите, които са проявили такива. Техните твърди електорални ядра няма да участват в акцията и броя на гласувалите за тях няма да намалее – всъщност математически погледнато – при запазване на същото число техни привърженици – ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ОТНОСИТЕЛНИЯТ ИМ ДЯЛ!!!
  Последващото преразпределение на мандатите се прави по формула, при която броят на именно ВАШИТЕ бюлетини ще бъде разпределен по мандати в пропорционално на ТЕХНИТЕ реалните действителни бюлетини!
  Ето пример:
  Нека предположим, че от привържениците на партията БСП никой не гласува по предложения начин – с бюлетината на Левски – което е най-вероятно. Тогава намалява относителния дял на гласувалите с глас различен от БСП и то за сметка на увеличаване на относителния дял на БСП! Същото е и с ГЕРБ и с останалите партии, разчитащи на запазване на статуквото чрез структурите си и мобилизираните от тях твърди поддръжници!!!
  А сега – ако сте осмислили написаното и сте се запознали с изборните механизми – сещате ли се КОГО обслужва Вашата идея ПРАКТИЧЕСКИ?

 38. абе много интересен жанр и изобщо интересен сайт, ама това лого е ужасно бе хора! сменете го с нещо по-изпипано… бахти ужаса!

 39. как да се пресъиденя много як сайт

 40. Чергар, ти си един не особено интелигентен ограничен селяк. Друго освен, Путин, евразийски съюз, конспирации, световни заговори, илюминати, расизъм, хомофобия аз не виждам на стената ти във фейсбук.

 41. Анонимен каза:

  Чергар, Бъзикалю, или какъвто там си, преди да претендираш да си писател и да „водиш“ българския народ към пропастта на Анархията се научи къде се поставя пълен и къде кратък член!
  Нещастен комплексар…
  Че и пари ще иска на будалите, които му четат глупостите!
  И кои сте „Вие“, нагли анархисти?

 42. Анонимен каза:

  Анархистите са деца на ционо болшевишката чума, в тях няма нищо националистическо и патриотично, разберете това е сган за която дом семейство, народност и държавност, няма никакво значение, те са червени интернационялисти и за тях тези святи ценности , които изброих, нямат значение!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s