Двете водещи „български “ медии БТВ и НОВА излязоха с обща декларация в защита имотите на цар Киро, станали жертва на безредиците организирани от алкохолизираната лумпенизирана тълпа. Те организират и протестно шествие, на което българските граждани ще имат възможност да подкрепят държавните институции в борбата им да възстановят законността в обзетата от анархия Катуница.

Шествието ще започне от пилоните пред НДК и ще приключи пред храм-паметника Александър Невски, където опечалените от загубата на имоти на цар Киро, ще могат да запалят свещ в памет на опожарените му къщи. Очаква се да бъде отслужена и света литургия в памет на унищоженото имущество на ромският цар.

Двете телевизии ще стартират и благотворително шоу с водещ Миролюба Бенатова, чрез което ще се събират средства за възстановяване имуществото на ромският мафиотски бос. Всеки който иска да подкрепи тази благочестива инициатива трябва да изпрати есемес с текст КИРО на номер 112 на цена 5лв. с ДДС.

След бдението ще се организира протест пред параламента, срещу неадекватните действия на полицията, която вместо да използва сила и да смаже развилнялата се тълпа, им е позволила да въздадат незаконна справедливост. От телевизиите настояват за строги наказания срещу лумпените, като са готови да предоставят всички кадри, които са заснели от мястото на безредиците, за да бъдат установени извършителите на палежите и да им бъде потърсена отговорност.

От телевизиите настояват държавата да поеме отговорност за случилото се и да обезвъзмезди цар Киро за понесените материални и морални щети нанесени му по време на безредиците. За целта, те предлагат да се въведе данък Цар Киро в размер 10% от общият облагаем доход на населението, приходите от който освен за обезщетение на горкият Киро да отидат и във фонд за интегриране на престъпните босове сред обществото.

Медиите настояват цялото българско общество и държавните институции да поднесат своето извинение на цар Киро за случилото се, понесеното неудобство, изпитания страх и загубата на движима и недвижима собственост. „Светът няма да бъде същият, демокрацията няма да бъде същата след случилото се в Катуница. Вярата на престъпния свят, че държавата в лицето на политическата класа и институциите са способни да ги защитят е разклатена, а това е пагубно за светлото бъдеще на сенчестия бизнес, икономическият прогрес и изгледите за излизане от финансовата криза.“

В заключение двете медии изразяват своята надежда и вяра, че държавата няма да допусне подобни изстъпления и срещу други лидери на организираната престъпност в държавата, като например братя Галеви, Маджо и т.н.

Очаква се в протестното шествие да се включат видни български политици, съдии, прокурори, жандармеристи, служители на полицията, общински съветници и кметове от цялата страна. Лично президентът Първанов похвали инициативата и изрази своята подкрепа. Той припомни, че първи е подел идеята за интегриране на престъпните босове сред обществото с помилването на осъденият от българския съд Цветелин Кънчев.