Нови обвинения са повдигнати срещу лидерите на бившата тройна коалиция, похвали се вицепремиера Цветан Цветанов пред медиите:

Симеон Сакскобургготски е обвинен за измама в особенно големи размери и незаконна сеч. Като доказателство ще се използва записа от интервюто му в предаването „Всяка Неделя“ дадено през 1990г. в което той заявява, че няма никакви имуществени претенции към България и при никакви обстоятелства за в бъдеще не би имал такива. Друго доказателство по обвинението е обръщението на царя към българският народ от 6 април 2001 г, в което казва че : „Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством което не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви.“ Благодарение на тези свои изказвания така нареченият „български цар“ е успял да подведе милиони българи, които са му гласували доверие и по този начин добирайки се до властта прокарва закони позволяващи му да си присвои голяма част от българската държава като частна собственост. В тази част и обширни горски масивr, в които извършва незаконна сеч и в съдружие с коалиционният си партньор от ДПС, Ахмед Доган продават дървения материал на турски фирми.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган, ще бъде обвинен в търговия с влияние и държавна измяна.За обвинението в търговия с влияние, като доказателство ще се използва негово интервю дадено в „Шоуто на Слави“, в което той открито заявява, че около неговата партия има обръч от фирми, оказващи му финансова подкрепа в замяна на държавна закрила и различни държавни преференции които тези фирми получават от него докато е във властта. Като допълнително доказателство е приложен и запис от предизборната среща в село Кочан, община Сатовча, от 18 юни 2009г. където заявява: „Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата“. Що се отнася за обвинението в държавна измяна, то се крепи на секретни документи доказващи работата му в полза на съседна нам държава, както и участието му в бившата терористична организация „ТНОБД“ или турско национално освободително движение в България на което той е лидер и идеолог. Освен това, лидерът на ДПС ще бъде дисциплинарно уволнен от поста депутат в народното събрание поради системно неявяване на работа, с което уронва и престижа на институцията.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, е с повдигнато обвинение за съучастничество на горните двама обвиняеми и за държавна измяна. Обвинението н държавна измяна е заради сключени неизгодни за България сделки по време на неговото управление с представители на чужда държава, на която той е бил гражданин до 1996г. и вобще за цялостната му политика насочена към защитата на интересите на Руската федерация в ущърб на България.

Обвинените са заплашени със затвор от 10 до 20 години и конфискация на имуществото. Вицепремиерът Цветанов изрази надежда, че след полученият наскоро доклад от европейската комисия, съдът ще се стресне и чрез настоящите дела ще покаже така желаната и очаквана от Европа воля за наказване на престъпниците независимо от техният ранг и влияние.