През последните дни, набра популярност, новата българска народна песен „Море Доган пие“ в изпълнение на народната певица Валерия Велева. Тук  ще се опитам да направя литературен анализ на песента и да разкрия пред очите на почитателите на народната музика, тънкия замисъл на народния творец. Започваме с първия куплет:

Море Доган пие, пие и му плащат.(2)
Яне,Яне ле бело гърло.Яне,Яне ле кротко ягне!

В първото изречение, е вплетена дълбоката завист, затова, че той пие, а ТЕ не само, че не му вземат пари, ами и му плащат. Възмущението  от това безочливо, несподелено, носещо стабилни доходи действие, преминава в справедлив гняв и твореца призовава на помощ стожера на Реда, Законноста и Справедливоста в държавата, бялото гърло – Яне Янев. Но Яне мълчи и  назовавайки Янев, кротко агне, творецът изразява своето учудване от неговото мълчание по тази тема.

Море ой Догане  ненаситно пиле
Море тоз път няма да ти се размине.
Яне,Яне ле бело гърло.Яне,Яне ле кротко ягне!

Във вторият куплет, вече ясно личи, твърдото решение на твореца да вземе инициативата в свой ръце, тъй като е разбрал, че Доган е ненаситени и че за него няма да има нищо. Той буквално изригва ,пророкувайки близкото възмездие, за алчноста на героя и продължава да призовава на помощ Яне.

Да ти се размине с девет адвоката!
С девет адвоката сите на заплата!
Яне,Яне ле бело гърло.Яне,Яне ле кротко ягне!

Третият куплет разкрива, увереноста на  твореца  в приближаването на разплатата, въпреки че е запознат с възможностите на Доган да се защити и то използвайки същите, безскруполно придобити финансови средства. Тука вече, зовът към Яне прераства в гняв към неговата безучастнот, а квалификацията „кротко агне“ придобива смисъла на обида.

А  в десета зала чака те съдията!(2)
Яне,Яне ле бело гърло.Яне,Яне ле кротко ягне!

Последният куплет, ни говори, че цялата ситуация е предварително разиграна, добре обмислена, ролите са разпределени и изхода е предизвестен. Тука апела към Яне е преминал в насмешка и подигравка, показвайки му, че може и без него.